Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dorpshaven Numansdorp gaat laatste fase van vernieuwing in en dit staat er te gebeuren

Door Jasper van Everdingen 14 mei 2019

De grondige metamorfose van de dorpshaven in Numansdorp krijgt vanaf vandaag zijn voltooiing. Een jaar na de officiële opening van de vernieuwde havenkade wordt nu aan de laatste, afrondende fase van het project begonnen. Dat moet de haven straks meer met het centrum verbinden en het historisch karakter van het dorp zichtbaarder maken.

In opdracht van gemeente Hoeksche Waard start Kraaijeveld’s Aannemingsbedrijf vandaag met de eerste werkzaamheden rondom de dorpshaven. Tussen de vorig jaar gerealiseerde uitzichttribune en restaurant ’t Schipperhuis in, wordt een 3D-zebrapad aangelegd. Deze ‘zwevende’ zebrapaden zijn voor automobilisten eerder zichtbaar dan normale zebrapaden en moeten oversteken veiliger maken.

Een paar meter opzij in westelijke richting komt ook een zebrapad, met blauwe en zwarte banen, die dwars over het wegdek loopt. De blauwe lijnen illustreren de waterloop onder de Molendijk door. Op die manier wordt de ondergrondse sluis gemarkeerd. Aan beide uiteinden van dit ‘waterpad’ komen trappen naar de havenkade (aan de zuidzijde) en de binnenhaven (noordzijde).

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Een tekening van de toekomstige situatie rond de dorpshaven in Numansdorp. Foto: Gemeente Hoeksche Waard

Kunstwerk

De trap aan de noordzijde van de dijk leidt straks naar een stenen verharding met een zitbankje. Dat is ook de plek waar een spiegelbeeld van het kunstwerk De Spiegel komt te staan, dat vorig jaar al bij de sluisinham aan de zuidzijde is onthuld. Dat kunstwerk heeft een stalen frame en is uitgerust met een waterval, dat op geregelde tijden een waterscherm toont.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

De nieuwe situatie rondom de dorpshaven van Numansdorp. Foto: Gemeente Hoeksche Waard

Buitensluis

Met de naam Buitensluis die in een stalen plaat is uitgesneden, werd al duidelijk gemaakt waar het dorp in de volksmond de naam ‘de Buitensluis’ aan te danken heeft. Aan de overzijde komt straks een broertje van het kunstwerk met de echte naam van het dorp. Achter ’t Schippershuis wordt tussen parkeerterrein de Zomp en de binnenhaven een haag gepoot. Aan de waterkant komen twee steigers.

Tekst gaat onder de foto verder.

De vernieuwde haven van Numansdorp. Foto: Peter de Klerk

Nautische kenmerken

Verder krijgt de havenkade nog meer nautische kernmerken, door rondom het talud vlaggenmasten en meerpalen te plaatsen. Daarbij wordt vanaf de Voorstraat de rode bestrating via een voetpad doorgetrokken naar de haven, om zo het centrum visueel met de haven te verbinden. Ook komt er bovenop de Fortdijk een wandelpad dat van de haven naar Fort Buitensluis loopt.

Moordenaartje

Bij de havenplannen is niet alleen aan het nautisch karakter van ‘de Buitensluis’ gedacht. Ook de geschiedenis van de stoomtram die door het dorp heeft gereden, wordt boven water gehaald. Die tram, beter bekend als het ‘Moordenaartje’, reed vroeger over de brug die de Zomp en het Flohilplein verbindt. Op deze brug wordt straks het oude tramspoor weer zichtbaar gemaakt.

Lees ook:

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die ronde toren die boven Numansdorp uitsteekt

Numansdorp kent veel iconische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Fort Buitensluis, het witte ‘Hoge Huy...
numansdorp-hoeksche-waard-een-gemeente-herindeling

Lijstje! 6x leuke adresjes in Numansdorp

Hier op indebuurt laten we je regelmatig leuke restaurants, winkels en huizen in de Hoeksche Waard z...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws

adv.