Dit zijn de 5 alleroudste muziekverenigingen van de Hoeksche Waard

Door Jasper van Everdingen 16 maart 2019

De Hoeksche Waard is rijk aan muziekverenigingen. En daar boffen we maar mee! Kinderen die bijvoorbeeld in een orkest willen spelen, hebben hier de muziekverenigingen voor het uitkiezen. Veel van die verenigingen zitten diep in onze dorpskernen verankerd. Sommigen clubs bestaan al meer dan een eeuw. Maar welke muziekverenigingen zijn eigenlijk de alleroudsten? Dat zochten we uit.

Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Prinses Juliana: 1913

Prinses Juliana trok een volle zaal tijdens het 40ste Maartconcert. Foto: Prinses Juliana

‘PJ’ is 106 jaar geleden opgericht onder de naam christelijk fanfarecorps Prinses Juliana. Wegens een toename van het aantal leden en de behoefte aan meer muzikale mogelijkheden, werd in 1933 de bezetting omgezet naar harmonie. De naam veranderde in christelijke harmonievereniging Prinses Juliana. Een naam die de vereniging nog draagt.

Volharding Korendijk: 1900

Foto: Volharding Korendijk

119 jaar geleden werd in een winter vol ijspret een harmonie met de naam Volharding opgericht, omdat de Goudswaardse ijsclub De Noorman wel een muzikale noot kon gebruiken. De ongeveer twintig muzikanten bestonden uit boeren, arbeiders en alles er tussenin en stonden onder leiding van de plaatselijke caféhouder Jan Visser.

Crescendo: 1899

Crescendo. Foto: Marwo Multimedia

Nog net in de 18de eeuw werd Crescendo opgericht. Zij blaast dit jaar liefst 120 kaarsjes. De christelijke muziekvereniging werd in 1999 op basis van geleverde prestaties Koninklijk erkend, zodat zij zich officieel Koninklijk Erkende Christelijke Muziekvereniging Crescendo mag noemen.

Wilhelmina: 1896

Foto: Wilhelmina

De langst bestaande muziekvereniging van de Hoeksche Waard is Wilhelmina uit Numansdorp. Dit jaar bestaat zij al weer 123 jaar. In 1881 richtte het toenmalige hoofd van de openbare lagere school in Numansdorp, Peter Mathijs Hubert Welker, een fanfareorkest op met zijn onderwijsstudenten als muzikanten. Hij legde daarmee de basis voor het befaamde muziekleven in de Hoeksche Waard.

Harmonie

De slagwerkgroep van Harmonie speelt sinds 2013 samen met De Bazuin. Foto: Slagwerkgroep Harmonie

Een orkest heeft Harmonie uit Oud-Beijerland niet meer, maar dat wil niet zeggen dat de club geen muziekvereniging meer is. Harmonie heeft namelijk nog altijd een slagwerkgroep, sinds 2013 in samenwerking met De Bazuin, en leeft daarmee nog altijd voort. Sterker: daarmee is de in 1882 opgerichte club de alleroudste van de Hoeksche Waard!

Lees ook:

Popschool Hoeksche Waard Oud-Beijerland

Dennis geeft drumles: ‘Met drummen verbrand je meer calorieën dan een voetballer in een eredivisiewedstrijd’

Als we naar Popschool Hoeksche Waard in Oud-Beijerland rijden raakt de navigatie een beetje van slag...
Status Quo

De Golden Earring niet, maar deze rockband komt in 2019 wél naar Strijen

De Britse rockband Status Quo staat in juni 2019 op Strijen Rocks. De band, bekend van bijvoorbeeld ...
Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.