Deze unieke oldtimer is de nieuwste aanwinst van streekbusmuseum Hoeksche Waard

Door Jasper van Everdingen 18 maart 2019

Streekbusmuseum Hoeksche Waard heeft een unieke bus aan het wagenpark toegevoegd. Het gaat om een DAF – Den Oudsten uit 1991, waarvan er nog maar drie bestaan. De oldtimer was eigenlijk voorbestemd voor de sloop, maar krijgt nu een derde leven als rondrijdend museum.

De nieuwste aanwinst van het busmuseum is een ex-DVM (Drentse Vervoersmaatschappij) 4601 en deed de afgelopen vijftien jaar dienst als mobiele dierenartspraktijk van Dierenkliniek Pendrecht. De bus kreeg echter kuren en daarop stelde de dierenarts op Facebook de diagnose vast dat de oldtimer niet meer te repareren was.

‘s-Gravendeler Kevin Strijker (36) pikte het bericht op en nam meteen contact op met de dierenarts. Strijker wilde de 4601 graag in oude glorie herstellen en aan zijn wagenpark van streekbusmuseum Hoeksche Waard toevoegen. ,,Die man vond het heel leuk dat we de bus in oude stijl wilden restaureren”, zegt Strijker, die daarmee net op tijd was. ,,Er werd al gedacht aan sloop.”

Topconditie

De bus verkeert volgens hem ondanks wat kwaaltjes technisch nog in topconditie. ,,Hij rijdt zeer netjes en gedraagt zich keurig”, schrijft Strijker op de Facebookpagina van het busmuseum. ,,Na het ophalen hebben we de bus gelijk stevig gewassen. En het is een vrij unieke bus, want er zijn er circa 1200 van gebouwd en daarvan zijn er nog maar drie over.”

Tekst gaat onder de foto verder.

De jongste aanwinst van streekbusmuseum HW wordt meteen goed schoongemaakt. Foto: Streekbusmuseum HW

Museum

Het busmuseum is een particulier museum. Strijker is al jarenlang buschauffeur van beroep en heeft vanuit zijn grote liefde voor nostalgische bussen Streekbusmuseum Hoeksche Waard opgericht. Na de twee gele oldtimers die hij al in zijn bezit had (de DAF – Van Hool uit 1980 en de DAF – Den Oudsten uit 1982), is zijn collectie nu uitgebreid met een DAF – Den Oudsten uit 1991.

Tekst gaat onder de foto verder.

Ook de 9274 behoort tot het wagenpark van het busmuseum. Foto: Streekbusmuseum HW

Opknappen

Strijker koopt de bussen zelf op en knapt ze samen met enthousiaste vrijwilligers op. ,,We hebben geen bezoekend museum. De bussen staan in loodsen opgeslagen. We doen wel excursies, staan op evenementen en rijden straks met Koningsdag mee met de truckersrit.” De nostalgische bussen zijn dus in te huren, maar niet voor alle gelegenheden. ,,We doen geen feesten en partijen. We zijn geen festivalbussen.”

Onderdak

Wel is Strijker op zoek naar een vaste verblijfplaats voor zijn nostalgische bussen. ,,We stonden eerst met twee bussen in een loods in Westmaas. Maar die loods werd helaas gesloopt. We staan nu in een tijdelijke loods van een boerderij in Mijnsheerenland. Maar in augustus wordt die loods weer voor de boerderij gebruikt. Dus dan staan we met onze drie bussen op straat. We proberen daar weer een oplossing voor te zoeken.”

Lees ook:

Zo gaat het nieuwe busstation en winkelcentrum Zuidplein eruit zien

Rotterdam Zuidplein wordt flink opgeknapt.  Tot 2021 wordt er nog druk verbouwd in winkelcentrum Zui...
bus-connexxion

Nieuwe dienstregeling Connexxion: dit zijn de belangrijkste wijzigingen

Per 9 december start de nieuwe dienstregeling van vervoerbedrijf Connexxion. De Hoeksche Waard is ee...

Meer over

Nieuws

adv.