Dat wordt de wekker zetten! Bijzonder veel vallende sterren op komst

Vallende sterren boven de molen in Puttershoek. Foto: Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Tientallen tot wel ruim honderd sterren spotten en veel wensen doen. Dat kan begin volgende week als de meteorenzwerm Geminiden en de aarde elkaar kruisen. Als het weer meewerkt, kan dit spectaculaire taferelen opleveren. “De astronomische omstandigheden zijn bijzonder gunstig.”

Leg je fototoestel maar vast klaar en zet ook je tuinstoel klaar, want in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december is er kans op heel veel vallende sterren. Dan vindt een van de grootste sterrenregens van het jaar plaats: meteorenzwerm Geminiden

De Geminiden kenmerken zich door hun grote aantallen, helderheid, gelige kleur en de korte sporen die ze nalaten. Met snelheden van ongeveer 125.000 kilometer per uur schieten ze volgende week weer langs de hemel.

Gunstige omstandigheden

De astronomische omstandigheden zijn volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com dit jaar optimaal. Vanwege de korte duur van de piek, moet je het doorgaans maar net treffen om het maximum van de Geminiden (goed) te kunnen zien. “Doordat de piek dit jaar ’s ochtends rond 5 uur plaatsvindt en de maan dan net onder is, zijn de omstandigheden bijzonder gunstig.”

Bij helder weer zou je met het blote oog tot wel 110 vallende sterren per uur kunnen zien. En in de Hoeksche Waard zijn dit daar de beste plekken voor.

Tot wel 120 per uur

Gedurende de nacht neemt het aantal meteoren volgens hemel.waarnemen.com toe van zo’n 25-40 per uur rond middernacht (tuur dan naar het oosten) tot wel 100-120 per uur rond 04.00 uur (kijk dan naar het zuidwesten). In 2009 was de piek hier voor het laatst zo hoog en zal dat waarschijnlijk pas in 2064 weer zijn.

Duimen dus voor een heldere nacht! En vergeet de wekker niet te zetten!

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid”

Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid

Ga naar “Netjes! De Hoeksche Waard scoort een 10 in dit onderzoek naar inkomsten en uitgaven van gemeenten”

Netjes! De Hoeksche Waard scoort een 10 in dit onderzoek naar inkomsten en uitgaven van gemeenten

Ga naar “Steuntje in de rug: zo hoog is de energietoeslag in de Hoeksche Waard”

Steuntje in de rug: zo hoog is de energietoeslag in de Hoeksche Waard

In onze gids