Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er moeten 1014 bomen om voor 5 windmolens: ‘Nog erger dan gedacht’

Door Rosanne Buitendijk 5 november 2019

Langs de Oude Maas bij Heinenoord komen vijf windmolens te staan. Dat hiervoor bomen gekapt moesten worden was al duidelijk, maar nu weten we ook hoeveel: 1014. De kapvergunning voor deze duizendveertien bomen wordt waarschijnlijk deze maand aangevraagd. 

“Het zijn kleine, dunne bomen én grote bomen in een vrij eentonig, arm bos,” vertelt Henk Malta van Hoekschewaards Landschap. Deze natuurorganisatie denkt mee over de kap én de aanplanting van nieuwe bomen. “Voorkomen was geen optie, dus zijn we overgeschakeld op meepraten.”

Dat doen ze trouwens niet van harte, benadrukt Malta. Hij noemt in eerste instantie een aantal van ‘zeker 800 bomen’ die gekapt moeten worden. Als hij hoort dat de gemeente spreekt over 1014 bomen, zucht hij: “Dan is het dus nog erger.”

bos heinenoord
Het bos bij Heinenoord is een ‘arm’ bos: eentonig en slecht onderhouden.

Bomen compenseren

Er moeten zoveel bomen om voor de aanleg van een toegangsweg en bouwplaats voor het windmolenpark. Ook moet er een nieuw fietspad komen. De gemeenteraad is eind oktober geïnformeerd over de status van het windmolenpark en de te kappen bomen.

Een deel van de te kappen bomen wordt gecompenseerd. Henk Malta: “Wat ons betreft gebeurt dat zoveel mogelijk op de plek zelf. Niet ergens aan de andere kant van de Hoeksche Waard. Door herplanting kan het bos bij Heinenoord iets vrolijker worden, we kunnen zorgen voor wat meer biodiversiteit.”

Bezwaar

Toen dit jaar langs de N489 bij Westmaas 335 bomen gekapt werden, zorgde dat voor heel veel boze reacties en zelfs een petitie, maar er werden maar twee bezwaren ingediend tegen de kap. Nu is zo’n bezwaarschrift ook best lastig: je moet dan namelijk aantonen dat je een ‘belanghebbende’ bent. Dat ben je bijvoorbeeld als je in een straal van 100 meter rond de bomen woont, of uitzicht hebt op de bomen. En precies in het gebied waar nu 1014 bomen om moeten, staan weinig huizen. Wil je straks toch een poging wagen? Op de site van de Bomenstichting zie je waar een bezwaar aan moet voldoen.

Plannen liggen er al lang

Of dat nog zin heeft? Henk Malta vraagt het zich af. “Deze plannen liggen er al zolang. Het is triest, maar je begint er bijna niks tegen. Mensen reageren meestal ook pas als het dichtbij komt. Dan wordt het concreet, maar is het al te laat.”

De projectontwikkelaar wil in april 2020 starten met de eerste grondwerkzaamheden voor het windpark. De bouw van het windpark zal ongeveer een jaar duren.

Lees ook:

bos heinenoord mona

Hier staan straks windmolens: wat je moet weten over windpark Oude Maas

Ze zijn straks het eerste wat je ziet als je over de A29 richting de Hoeksche Waard rijdt. Niet de H...

Heinenoord krijgt nieuwbouwwijk met tiny houses

In Heinenoord komt een nieuwbouwwijk met verschillende type woningen, waaronder vijf tiny houses. De...
plastic rommel afval

We gingen wandelen in de Hoeksche Waardse natuur en struikelden over plastic afval

Het is een grote ergernis: ben je lekker aan het wandelen door de mooie Hoeksche Waardse natuur, str...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws

adv.