Een persoonlijke uitvaart zonder gigantische kosten: Peggy vertelt hoe je dat doet

Aangeboden door Philia Uitvaartbegeleiding

Peggy de With
Foto: Peggy de With / Philia Uitvaartbegeleiding

Eén van de meest gestelde vragen over uitvaarten is: wat zijn de kosten? En wat kun je doen om kosten te beperken, zonder dat het een kille bedoening wordt? Uitvaartondernemer Peggy de With zet een aantal feiten voor je op een rij en geeft tips.

Om je maar meteen een idee te geven van de totale kosten: een crematie kost gemiddeld ongeveer 5.500 euro, een begrafenis zo tussen de 6.500 en 12.000 euro.

“Dat er bij begrafenissen zo’n groot verschil is, komt onder meer doordat je bij begraven verschillende vervolgkeuzes hebt, die je bij een crematie niet hebt. Ga je voor een algemeen of particulier graf en voor hoeveel jaar? Ook heb je altijd een grafmonument nodig. Bij een crematie kies je uit een urn, assieraad of uitstrooiing en spelen er dus minder andere factoren mee.”

Vaste kosten

Daarnaast zijn er handelingen die altijd verricht moeten worden. Zoals het vervoer, de laatste verzorging en het kleden van de overledene, het bespreken, regelen en begeleiden van de uitvaart en het afhandelen van wettelijke formaliteiten. Hiervoor hanteert Peggy een vast aannametarief.

Persoonlijke uitvaartofferte

Toch is het lastig om op voorhand uitspraken te doen over kosten, omdat er zoveel mogelijk is. Omdat het toch fijn is om een indruk te hebben van het totale kostenplaatje, kun je op haar website heel eenvoudig een uitvaartofferte aanvragen. Het werkt simpel: je geeft je wensen door en binnen 24 uur ontvang je een kostenbegroting die past bij wat je hebt ingevuld.

Alle variaties zijn daarin aan te geven: van een goedkope crematie zonder afscheid en aanwezigheid familie tot een duurzame begrafenis bij Natuurbegraafplaats Zomerlanden. Heb je specifieke wensen dan kan je deze invullen bij de opmerkingen. Of vraag vrijblijvend een gesprek aan.

Een betekenisvolle uitvaart met specifieke wensen hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn. “Het gaat juist om details, die vaak weinig of niets kosten.” Peggy geeft vier voorbeelden.

Tip 1: Persoonlijke items

“Die vertellen vaak veel over het leven van de overledene. Zo verzorgde ik de uitvaart van een man wiens leven helemaal in het teken stond van kanoën. We vroegen alle genodigden om een bloem mee te nemen. Die legden we rondom de kist, zodat het leek alsof die in golven van bloemen dreef. Een stuk goedkoper dan bloemboeketten én hartstikke persoonlijk. Ook legden we zijn peddel boven op de kist en serveerden we kanokoeken in de koffiekamer.”

Philia-Uitvaartbegeleiding-nautisch-thema-peddel-op-kist
Persoonlijke items maken iedere uitvaart uniek. (Foto: Philia Uitvaartbegeleiding)

Tip 2: De uitvaartlocatie

“Niets sluit beter aan op het leven van de overledene dan de omgeving waar iemand graag was. Als uitvaartlocatie is álles mogelijk en dat is meestal niet duurder dan een uitvaartcentrum. Bovendien maakt dat de uitvaart direct een stuk intiemer. Denk aan een sportkantine, iemands favoriete café, een manege of het bedrijf waar de overledene werkte, of in eigen huis of tuin.”

Tip 3: Catering

“Ook de afsluiting van de uitvaart, ook wel bekend als de nazit, kan je zonder hoge kosten heel persoonlijk maken. Denk aan de kanokoek, maar ik heb ook wel eens een uitvaart verzorgd voor iemand die graag in zijn moestuin bezig was. Er was een foto van hem, omringd door aalbesstruiken. Die gebruikten we op de rouwkaart. Ook serveerden we tijdens de nazit zijn lievelingsgebakje, met daarop aalbessen.

Peggy heeft nog meer voorbeelden op het gebied van catering. “Denk aan het aankleden van de condoleanceruimte met champagne bowls met daarin de lievelingsbubbels van de overledene. Het inhuren van een friet- of ijskraam, barista of oesterman komt ook regelmatig voor.”

Tip 4: Genodigden mee laten doen

“Betrek genodigden bij de uitvaart. Bijvoorbeeld door iedereen een bloem mee te laten nemen, zoals in genoemd voorbeeld. Je kunt mensen ook vragen om mooie anekdote voor te dragen, of een steen voor bij het graf. Zonder hoge kosten bereik je daarmee heel mooie dingen, die bovendien helend werken.”

Bonustip: gebruik je verzekering

Tot slot heeft Peggy nog een tip over uitvaartverzekeringen. “Veel mensen denken dat ze hun uitvaart moeten regelen via de partij waar de verzekering loopt. Dat is niet zo, al hangt het wel van het soort polis af hoeveel je vergoed krijgt. De meest gunstige zijn sommenpolissen. Die keren geld uit na overlijden, los van de uitvaartondernemer. Er bestaan ook pakketpolissen. Die keren geen geld uit maar diensten of producten. Deze zijn over het algemeen sober, maar dat betekent meestal niet dat je daaraan vastzit. Als je een polis hebt, dien ik deze voor je in.”

Neem contact op

Kortom, een persoonlijke uitvaart hoeft niet duur te zijn. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met Peggy.

Philia Uitvaartbegeleiding

Torenlaan 2, 3284 KZ Zuid-Beijerland

Nu geopend

Meer informatie

Philia Uitvaartbegeleiding

Torenlaan 2, 3284 KZ Zuid-Beijerland

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Bijzonder! Op deze beurs ontdek je alles voor je uitvaart: ‘Niet treurig, maar een uitje’”

Bijzonder! Op deze beurs ontdek je alles voor je uitvaart: ‘Niet treurig, maar een uitje’

Aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker

Ga naar “Leuk testje: komt jouw slaapkamer door de keuring?”

Leuk testje: komt jouw slaapkamer door de keuring?

Aangeboden door Slaapboulevard Kwakernaat

Foto: Slaapboulevard Kwakernaat
Ga naar “Mag je zomaar overal in Hoeksche Waard de as uitstrooien van een dierbare?”

Mag je zomaar overal in Hoeksche Waard de as uitstrooien van een dierbare?

Aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO AARDAPPELEN € 1,00”

JUMBO AARDAPPELEN € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022
Ga naar “JUMBO KOMKOMMER 2 stuks € 1,00”

JUMBO KOMKOMMER 2 stuks € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022
Ga naar “JONAGOLD APPELS € 1,00”

JONAGOLD APPELS € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022
Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Zwemonderwijzer / zweminstructeur”

Zwemonderwijzer / zweminstructeur

 • Bres Accommodaties
 • Fulltime/Parttime
Zwemonderwijzer Boogerd de wallen

Topper

Ga naar “Medewerker Webshop”

Medewerker Webshop

 • Intratuin
 • Fulltime/Parttime
Intratuin Numansdorp
Ga naar “Hulpkrachtmedewerker”

Hulpkrachtmedewerker

 • Intratuin
 • Parttime
Intratuin Numansdorp