Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yde is dijkwacht en hield tijdens de afgelopen stormen de Hoeksche Waardse dijken in de gaten

Door Heleen Schrijvershof 18 februari 2020

Heb jij afgelopen weekend ook wakker gelegen van storm Dennis? Dijkwachter Yde de Jong weet precies waar hij op moet letten. Hij is biodiversiteit informaticus en adviseert overheden. In de Hoeksche Waard en Dordrecht houdt hij als vrijwilliger bij het waterschap de dijken in de gaten en onderzoekt (als bioloog) de natuurlijke veranderingen in de Hollandse Delta.
Zeebioloog worden was niet het eerste beroep waar Yde als kind aan dacht. Eigenlijk wilde hij bij de marine. Dat kon niet, want hij had een bril. Hij koos voor biologie en is zo de wereld van de wetenschap ingerold. Nu werkt hij alsnog met alles wat met water te maken heeft. “Het is heel fijn dat ik mijn analytische werk achter mijn bureau kan afwisselen met het praktisch werken in het lab. Het is voor mij ook echt geen straf om tijdens een storm een kijkje te moeten nemen bij een dijk.”

Wat als we overstromen

Op dit moment wordt er veel gesproken over klimaatverandering. Stel dat de waterspiegel heel veel hoger wordt, komt Nederland dan in gevaar? Yde is even praktisch als nuchter: “Het klimaat is altijd dynamisch geweest, het grootste probleem bij klimaatverandering is de mens, wij moeten ons aanpassen.”

“Burgers bewustmaken van het veiligheidsplan is een van mijn taken als waterambassadeur.  Ik leg bijvoorbeeld op basisscholen uit wat er bij wateroverlast gebeurt in hun omgeving. Via overstroomik.nl laat ik scholieren zien hoe hoog het water op hun adres kan komen. We praten dan over veiligheid: wat zou jij doen?”

Beter naar zolder dan vluchten

“Maar ik probeer ook mythes te ontkrachten. De Hoeksche Waard en Dordrecht liggen in een bijzonder gebied. De Biesbosch ligt er niet voor niets. Bij evacuatie denken veel mensen aan: zo snel mogelijk weg van de plek waar je bent. Maar dat is niet altijd de beste keus. Dat heeft bijvoorbeeld met stromingen te maken: ons gebied loopt vol als een badkuip. Dit is geen gebied waar sterke stromingen alles wegsleurt. In de Hoeksche Waard is het vaak veel slimmer om op de bovenste etage te gaan zitten, dan in de chaos te vluchten.”

Dijkwacht Yde - Dordrecht en Hoeksche Waard
Sterke en zwakke dijken

Of Yde tijdens de storm zelf nog op de dijken is gaan kijken? Jazeker. “Hoewel er geen officiële oproep was is het als dijkwacht belangrijk dat je je dijk kent.  Je kunt pas veel zien aan een dijk als je weet hoe hij eruit ziet als er niets aan de hand is. Als er bijvoorbeeld water onder een dijk doorkomt, moet ik opletten.  Het is ook niet te voorkomen dat er verschil zit tussen sterke en zwakkere dijken. Er zijn bijvoorbeeld dijken die dwars moesten worden neergelegd op kreken die vroeger uit het gebied liepen. Daarbij is de kans groter dat er af en toe water onder de dijk doorkomt. Daar kun je tijdens het bouwen niet op een andere manier oplossen. Maar dat betekent wel dat wij deze zwakkere dijken extra goed in de gaten moeten blijven houden. Ook nieuwe ontwikkelingen worden in de gaten gehouden. Er is  in Zuid-Dordrecht bijvoorbeeld bewust een overstromingsgebied gemaakt. Dan wil ik wel even kijken of dat nu echt werkt.”

Verdwaalde zalm

Naast het werk op de dijken houdt Yde zich ook bezig met wat de opening van de Haringvlietsluizen met de natuur doen. We hopen natuurlijk allemaal op de zalm en de steur. Gaat die naar een andere plek trekken? Yde: “Nu verdwaalt de zalm op weg naar zoet water in de havens. Daar hebben we bij het Haringvliet geen last van: ze kunnen netjes doorzwemmen. Dat soort veranderingen maakt ons werk wel heel erg speciaal.”

Lees ook:

Haringvliet Numansdorp haringvlietbrug windmolens

Zo kun je zien hoe hoog het water komt als de dijken ooit breken

We hopen natuurlijk dat het nooit meer gebeurt, maar toch denken veel Nederlanders dat over 100 jaar...

Foto’s! Hoogwater op veel plekken in de Hoeksche Waard en dat zag er zo uit

Je hebt er vast wel iets van meegekregen: door de naweeën van de storm stond het water gisteren op v...

Move over Doutzen: Joeke van 7 uit Puttershoek heeft de fotoshoots voor het uitkiezen

Ze wordt door fotografen al de nieuwe Doutzen Kroes genoemd, staat nu al model voor de kinderlijn va...

adv.