Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Miranda is vuilnisvrouw: ‘Dit werk is echt heel erg leuk’

Door Heleen Schrijvershof 25 februari 2020

In de hele Hoeksche Waard zijn er maar drie vuilnisvrouwen. Wij spraken Miranda omdat we nogal nieuwsgierig zijn naar hoe haar werkdagen eruit zien en waarom ze voor deze baan heeft gekozen.

“Hoelang ik dit al doe? Ik werk komende april een jaar bij het RAD en vind dit werk echt heel erg leuk. Mijn contract liep af bij mijn oude werkgever en ik kon kiezen tussen twee banen. Als vuilnisvrouw werken leek me eigenlijk gelijk al leuk: vooral dat ik de hele dag lekker buiten kan zijn zie ik echt als een cadeautje. Dat buiten zijn bevalt me nog steeds prima, maar ik ben ook bezig om mijn rijbewijs D te halen. Dan kun je af en toe wisselen en ben ik juist niet meer de hele tijd buiten. De ideale combinatie lijkt me. Ik zou gek worden als ik de hele dag op kantoor zou moeten zitten.”

Rennen zodra je de vuilniswagen in de straat hoort

In de Hoeksche Waard zijn dus maar drie vrouwen werkzaam op een vuilniswagen. “Ik had altijd zoiets van: dit werk kan iedereen, het moet toch gedaan worden. Veel mensen denken dat het vies is, maar eigenlijk kom je niet in contact met het vuilnis. En er is natuurlijk altijd nog water en zeep. Het is belangrijker dat je niet al te bang bent voor een beetje kou en regen. Voor mij is er eigenlijk geen onderscheid tussen de mannen en vrouwen op de wagen. Hoe meer vrouwen er komen, hoe gezelliger, dus vrouwen: laat je niet tegenhouden.”

Achter de vuilniswagen aanrennen

“We maken natuurlijk ook weleens gekke dingen mee. Het gebeurt best vaak dat er iemand met een bak achter de vrachtwagen aan komt rennen, omdat ze de wagen horen rijden en denken: ik ben mijn bak vergeten. Daar kunnen we als collega’s natuurlijk best om lachen. Maar we stoppen dan natuurlijk wel even. Zo zijn we dan ook wel weer. Het grappigste dat ik heb meegemaakt is dat we vlakbij een kringloopwinkel reden en een man riep: wacht nog heel even. Even later kwam hij naar buiten met een koffer vol spullen die hij niet bij de kringloop kon inleveren.”

Pizzadozen horen niet bij het oud papier

Zijn er dan helemaal geen nadelen in het werk als vuilnisvrouw? “Jawel: mensen kunnen soms heel boos reageren. Ja, ook in de Hoeksche Waard. Het gebeurt weleens dat mensen hun afval in de verkeerde bak doen. Pizzadozen kunnen bijvoorbeeld niet in de oudpapierbak. Wij leveren het afval in bij de verwerker. Als ze daar zien dat er dingen in het afval zitten die er niet in horen, kunnen we het gewoon niet inleveren. Wij moeten daar best streng in zijn en dat doen we echt niet om te pesten. Niet iedereen begrijpt dat. We hebben ook weleens gehoord: als je onze bakken niet meeneemt, steken we ‘m in de fik. Tja, gelukkig komt dat maar weinig voor. Ik zie het maar zo: je doet gelijk wat mensenkennis op.”

Slalommen om plantenbakken

“Dat rijbewijs halen: daar heb ik ontzettend veel zin in. Maar het is wel een uitdaging om in de Hoeksche Waard te rijden. Er zijn best veel plekken waar het heel krap is. Dan moet je wel goed uitkijken met je grote vuilniswagen. Auto’s staan niet altijd goed geparkeerd.  Als je even niet oplet zit je zo tegen een plantenbak aan. Mijn vuilniswagen perfect laten draaien in de krapste straatjes? Dat is een uitdaging waar ik wel zin in heb.”

Lees ook:

Boswachter Vera Hoeksche Waard Zuid Holland Zuid

Boswachter Vera (24) ruilt haar sneakers met liefde om voor kaplaarzen

Op je vierentwintigste boswachter worden, dat doen niet veel mensen Vera na. Voor je denkt dat het e...
container-binnenhalen

Dit is wat er wél en niet in de groene container mag

De RAD gaat strenger controleren op wat wij allemaal in onze groen, grijze en papiercontainers gooie...

Anita heeft een bibliotheek aan huis: ‘Liever een overvolle minibieb buiten dan binnen’

Anita van Tongeren (47) is naast medewerker in een speelgoedwinkel parttime bibliotheekeigenaresse v...
bram van hemmen burgemeester hoeskche waard

Onze toekomstige burgemeester toert al door de Hoeksche Waard en bezocht deze plaatsen

Ook al stormde het gistermiddag en duurt zijn eerste werkdag in de Hoeksche Waard nog zeker een maan...

adv.