Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tv tip: ‘s-Gravendeelse brandweerman Jeroen Naaktgeboren is te zien in het programma Als de Brandweer

Door Heleen Schrijvershof 30 november 2019

Het programma ‘Als de Brandweer‘ op SBS6 laat zondagavond om 20:30 zien dat de brandweer zoveel meer doet dan brandjes blussen. Brandweerman Jeroen Naaktgeboren uit ’s Gravendeel vertelt zondag 1 december in de uitzending wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Voor ons licht hij alvast een tipje van de sluier op.


Het vak van brandweer heeft nog maar weinig geheimen voor jou.

“Ik was er inderdaad wel vroeg bij. Mijn vader is 18 jaar brandweer commandant geweest in ’s Gravendeel. Dat virus is op mij overgeslagen. Sinds m’n 20e jaar heb ik altijd een pieper op zak. Ik ben nu 46, dus reken maar uit. Op dit moment ben ik beroepsbrandweerman in Rotterdam en in mijn vrije tijd oproepbaar voor de vrijwillige brandweer in ’s Gravendeel. Op tv ben ik te zien als brandweer incident onderzoeker. 80% van mijn tijd vul ik met het brandweerman zijn en de andere 20% ben ik bezig met het onderzoeken van incidenten.”

Hoe ziet die taak eruit?

“Je moet het eigenlijk zien als het recherchewerk van de brandweer. We onderzoeken oorzaken van een brand, leren dus van incidenten en kijken naar het verbeteren van de kwaliteit.”

Hoe gaan we jou in actie zien?

“Ik ben gevolgd tijdens een onderzoek en geef dan duiding aan wat je als kijker ziet gebeuren.  Tijdens de opnames was er een incident waarbij een paar brandweermensen maar net op tijd weg waren. Wat zo mooi aan dit programma is: er is niet alleen met een filmploeg gewerkt, maar brandweermannen hadden voor een langere periode een bodycam om tijdens hun werkzaamheden. Zo zie je ook hoe het werk er echt aan toegaat. Er is niets aan overdreven, het is allemaal echt.”

“Niet alleen bestaat het werk uit meer dan branden blussen, de branden zelf zijn ook anders dan vroeger. Er worden nog steeds meer kunststoffen gebruikt in huishoudens. Kunststof is in de oorsprong een olieproduct, dat brandt anders dan bijvoorbeeld een eikenhouten tafel. Dat soort dingen willen we op een nog veiligere manier benaderen. En voorlichting is en blijft een belangrijk onderdeel van ons werk. Als uit ons onderzoek blijkt dat bepaalde apparaten bijvoorbeeld vaker brand veroorzaken kan dat product van de markt gehaald worden. Het blijft ook nodig om mensen op het hart te drukken om rookmelders op te hangen. Ik vind het mooi dat ik ook deze kant van het werk mag laten zien voor zo’n groot publiek.”

Maak jij ook nog grappige dingen mee als brandweer?

“Jazeker, wij maken zoveel grappige dingen mee. Een zwarte piet van het dak afhalen die niet meer naar beneden durft, daar kunnen wij als brandweer zeker wel om lachen.”

“Als de brandweer’ is zondagavond te zien om 20:30 bij SBS6. Jeroen komt voor in 3 uitzendingen. 1 december als brandonderzoeker: 15 december als bevelvoerder en 22 december als onderdeel van een team.

adv.