Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Molenaar Jesse is in de race voor grote geldprijs en laat zijn molen 31 uur lang draaien

Door Rosanne Buitendijk 12 september 2019

De Puttershoekse Molen De Lelie is één van de drie genomineerden voor de Bankgiro Loterij Molenprijs. De hoofdprijs is niet mis: €75.000, wat jonge molenaar Jesse in ’t Veld graag wil gebruiken om de kelder en machinekamer van de molen te restaureren. Om de molen extra in de spotlight te zetten, draait De Lelie komend weekend 31 uur lang achter elkaar.

De molen begint zaterdagmorgen om 10.00 uur te draaien en stopt pas op zondag om 17.00 uur. Tijdens deze molenmarathon zijn er allerlei activiteiten en demonstraties. In de avond en nacht zal er een spotlight op de molen gericht staan. Op zondag 15 september  van 14.00 tot 16.00 uur organiseert De Lelie samen met Hoeksche Waards Landschap een molen- en natuurwandeling in de omgeving.

Natuurlijk hopen we dat De Lelie die mooie prijs wint. Je kunt hier je stem uitbrengen.

Restaureren molen De De Lelie

Achter en onder de molen zitten nog de kelder en de machinekamer van de vroegere stoommachine, waarmee vroeger op windstille dagen de molen werd aangedreven. Beide ruimtes verkeren in slechte staat en moeten dringend worden opgeknapt. Het totale plan kost € 93.000. Met de winst van de Molenprijs zou het grootste deel van de kosten al zijn gedekt. Molenaar Jesse is alvast enthousiast: “Met het geld van de Molenprijs kunnen wij deze bijzondere ruimtes, eigenlijk het verborgen verleden van deze molen, restaureren en weer toegankelijk maken voor onze bezoekers. Wie weet keert in de toekomst zelfs de stoommachine weer terug.”

Het is voor de tweede keer in enkele jaren dat een molen uit de Hoeksche Waard in aanmerking komt voor de Molenprijs. In 2016 deed de molen De Goede Hoop uit Mijnsheerenland mee aan de BankGiro Loterij Molenprijs. Deze molen won op een haar na níet en werd tweede.

Lees ook:

molenaar-jesse-molens

Jesse (23) is de jongste molenaar van de Hoeksche Waard en 10-jarige Daniël is alvast bij hem in de leer

Sommige jongens gaan voetballen, korfballen of dromen van raceauto's. Jesse in 't Veld niet. Hij was...

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die ronde toren die boven Numansdorp uitsteekt

Numansdorp kent veel iconische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Fort Buitensluis, het witte ‘Hoge Huy...

Deze Hoeksche Waarders gaan nooit met tegenzin naar hun werk

Elke dag zingend je bed uit en stuiterend weer aan de slag? Deze Hoeksche Waarders wel hoor. Voor on...

adv.