Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anita heeft een bibliotheek aan huis: ‘Liever een overvolle minibieb buiten dan binnen’

Door Ilona Boekhout 7 januari 2020

Anita van Tongeren (47) is naast medewerker in een speelgoedwinkel parttime bibliotheekeigenaresse van de bibliotheek in haar voortuin. Samen met man Rob maakte ze een kastje van hout, gaven het een likje verf en hingen het op aan de buitenmuur van het huis. En daar was hij: de Mini Bieb ‘s-Gravendeel. Anita: ”De eerste boeken hebben we er zelf in gezet en diezelfde avond werden er al boeken geruild en gebracht.”

Maar, wat is nou een ‘minibieb’? Een minibieb is, zoals de naam het al doet vermoeden, een kleine bibliotheek aan huis waar je boeken kan ruilen, lenen of doneren. Het is gratis en voor iedereen toegankelijk, en dat was precies wat Anita wilde. Begin vorig jaar was ze in Breda toen ze daar voor het eerst een minibieb zag. ”Ik vond dat zo leuk! Ik wilde dat ook graag voor onze buurt. Rob heeft van hout een boekenkastje gemaakt en dat hebben we samen opgeknapt en aan de buitenmuur van ons huis gehangen. De eerste boeken hebben we er zelf in gezet en diezelfde avond werden er al boeken geruild en gebracht. Dat was bijzonder.”

Oude klokkast uit grootmoedertijd

Anita en Rob wonen aan het Schenkeltje; de dijk tegenover het voetbalveld, het zwembad, de ijsbaan en de tennis. Een centraal punt in ‘s-Gravendeel en omgeving. In eerste instantie stond de minibieb vol met kinderboeken, maar al gauw verschenen ook volwasseneboeken in het houten kastje. Ze besloten ze om er nóg een minibieb bij te hangen. ”We hadden een oude klokkast uit grootmoedertijd zonder binnenwerk. Die hebben we helemaal opgeknapt: we hebben er plankjes in gemaakt en hij is drie keer geverfd en gelakt. Hij heeft het uiteindelijk maar een jaar volgehouden, toen kwamen de gaten en scheuren erin. We hebben maar weer een nieuw kastje op de kop getikt en opgeknapt. Het kost allemaal best wel geld, tijd en moeite maar dat is het meer dan waard.”

 

De Mini Bieb 's-Gravendeel. Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Het Muizenhuisje. Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Het houten bankje. Foto: indebuurt Hoeksche Waard

De minibieb van Anita en Rob is inmiddels een begrip in de buurt: er wordt flink geleend en gedoneerd. Anita: ”Soms hangt er ineens een tas met boeken aan de deur, maar ook daar zit wel eens oude meuk bij.  Oude magnetron boeken, oude kookboeken en geloofsovertuigingsboeken: we willen het voor een zo’n groot mogelijke groep leuk houden dus halen we dit soort boeken er wel tussen uit.”

Het Muizenhuisje

Maar, de minibieb bestaat niet alléén uit twee houten boekenkastjes en een houten bankje: ook het muizenhuisje hoort bij de minibieb. Anita: ”Ik heb een muizenhuisje gemaakt met een grasmatje, plastic paddenstoeltjes en twee muizenbeeldjes met een huisje. De kinderen zijn er dol op: ze geloven dat daar iemand woont die de minibieb in de gaten houdt.” Toch hebben de muisjes niet áltijd goed de minibieb in de gaten gehouden: er zijn er al verschillende stoeltjes, gastenboekjes en bloempotjes met bloemen gepikt. ”Het weegt niet op tegen het leuke van de minibieb, maar het is wel jammer dat het gebeurt. Ik post het dan op Facebook en krijg ik de leukste en meest lieve reacties. Sommige doneren zelfs nieuwe spullen. Kort geleden heb ik weer een leuk bankje opgehaald om voor het huis te zetten.”

Boekenwurmen

Zelf duiken ze ook graag in de boeken. Ze hebben allebei geen specifiek lievelingsboek, maar Rob leest graag thrillers en Anita non-fictie. En ja, ook zíj maken gebruik van de minibieb. Wat ze dan lezen? Anita vermaakt zich kostelijk met magazines, want die kan je naast boeken ook vinden in de minibieb. Als ze zelf een boek, tijdschrift of krant hebben gelezen, leggen ze het in de minibieb terug. Ze hebben liever een overvolle minibieb buiten, dan een overvolle boekenkast binnen.

Benieuwd naar de minibieb en de verhalen van Anita? Je kan haar hier volgen.

Ook leuk om te lezen:

Zo schaatsten we in de Hoeksche Waard toen je nog strenge winters had

Met die zachte winters van tegenwoordig is het nu nauwelijks voor te stellen, maar er zijn winters g...

Zij bewijzen dat schaatsen in ons Hoeksche Waardse bloed zit

Het schaatsseizoen begint weer en dan letten we toch altijd even extra op. Er is op schaatsgebied na...

5 x Hoeksche Waardse sporters waar we trots op zijn

Zit er iets speciaals in onze aardappelen? Komt het door de stevige kuiten die wij van het fietsen d...

Deze BN’ers hebben allemaal iets met de Hoeksche Waard

Dat wij Hoeksche Waarders stuk voor stuk talentjes zijn, weten we allemaal wel. Maar in onze polders...

adv.