Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jos (66) zag in coronatijd bijna niemand: ‘Gelukkig had ik mijn Frans Bauer-cd’s nog’

Aangeboden door Zuidwester 8 juli 2020

Leuke dingen doen en samen moppen tappen: dat heeft Jos Trompetter in coronatijd het meest gemist. Jos heeft een verstandelijke beperking en toen hij plotseling geen bezoek meer kreeg en niet meer naar de dagbesteding kon, was dat best moeilijk. “Gelukkig heb ik een grote collectie cd’s.”

Het is een zonnige voorjaarsdag als we Jos bezoeken in zijn huis in Oud-Beijerland. Vrolijk glimlachend verwelkomt hij ons, trots als hij is om zelfstandig te wonen. Hij wordt hierin begeleid door Eigenz, dat onderdeel is van Zuidwester en mensen ondersteunt om mee te draaien in de maatschappij.

Hoe die ondersteuning aan cliënten eruit ziet, verschilt per persoon en van dag tot dag, legt Fabienne van Steenvelt uit. Fabienne is ambulant begeleider bij Eigenz en de vaste begeleider van Jos. “Samen koken, de post doornemen of het ondersteunen bij een afspraak buiten de deur bijvoorbeeld. Bij een ander zijn we vooral een luisterend oor en is het belangrijk om er gewoon te zijn. We bekijken per dag hoe het met iemand gaat en wat heeft hij of zij nodig heeft.”

Zuidwester-Eigenz - juni 2020 - Jos Trompetter (2) v2
Fabienne werkt bij Eigenz en ondersteunt Jos in het zelfstandig wonen. (Beeld: indebuurt Hoeksche Waard)

Gezelligheid

Naar de bezoeken van Fabienne kijkt Jos altijd uit. “Vaak gaan we samen wandelen, of gewoon gezellig een praatje maken met een kop koffie erbij.” Met pretoogjes: “Ik weet precies hoe ik haar aan het lachen maak. Kijk, daar gaat ze al”, voordat hij zelf in een aanstekelijke schaterlach uitbarst.

Kleine wereld

Des te zwaarder was de coronatijd voor hem. Wekenlang zag Jos bijna niemand. De bezoeken van Fabienne vielen weg, maar ook de dagbesteding, waar Jos drie dagen per week naartoe ging.

“Dingen die ritme, structuur en sociale contacten bieden, vielen voor veel mensen plotseling weg”, vertelt Fabienne. “Daardoor werd de wereld voor veel cliënten opeens heel klein. Daarnaast vinden sommigen het moeilijk om de maatregelen aan te houden, zoals afstand houden, ook al weten ze dat het heel belangrijk is.”

Frans Bauer

Jos vertelt dat hij de tijd onder andere is doorgekomen door veel muziek te luisteren. “Ik houd vooral van Nederlandstalige muziek. Frans Bauer, Stef Ekkel, Corry Konings, Jannes. Vooral van Frans Bauer heb ik veel cd’s. Die heb ik helemaal grijs gedraaid.”

Bellen

Tijdens de lockdown belden Fabienne en Jos wel regelmatig. “Maar dat is toch anders”, zegt Fabienne. “Je kunt minder goed bepalen hoe het met iemand gaat. Iemand kan wel zeggen dat het goed gaat, maar misschien heeft hij wel een baard staan van twee weken en is het binnen een rommeltje, terwijl dit niet bij de persoon past. Je beeld is gewoon minder compleet.” Jos: “Je bent vaak na een paar minuten al uitgepraat.”

Tablet

Midden in de coronatijd verstrekte Zuidwester daarom een tablet aan Jos, waardoor hij en Fabienne kunnen videobellen. “Ik heb nooit zo’n tablet gehad, dus dat was even wennen. En ik heb dikke worstenvingers, haha! Maar inmiddels gaat dat best goed. En gelukkig kunnen we elkaar nu ook weer wat vaker in het echt zien. Dat blijft toch het gezelligst.”

Zuidwester-Eigenz - juni 2020 - Jos Trompetter (3) v2
Fabienne (links) en Jos konden elkaar in coronatijd alleen via de tablet zien. Inmiddels mogen er wel weer huisbezoeken plaatsvinden. (Beeld: indebuurt Hoeksche Waard)

Op pad

Jos kijkt ook erg uit naar de uitjes die Eigenz regelmatig organiseert. Zoals ergens pannenkoeken eten of – het hoogtepunt tot nu toe – het bezoek aan een concert van Frans Bauer in Ahoy, een paar jaar geleden. “Het maakt niet uit wat het is, die uitjes zijn altijd genieten”, zegt hij. “Ik hoop dat we snel weer een keer op pad gaan.”

Lees ook:

Zuidwester, koor Loes Hebing - 1500px - 01

Loes richtte het Burenkoor op: ‘We kijken er ontzettend naar uit om weer op te treden’

“Adem in... Adem uit. Nu je wangen masseren en alles lekker los maken. Mmmbrrrpfff. Alsof je een bri...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Zuidwester. Meer over Zuidwester ontdekken?

Zuidwester zorg

Vandaag gesloten

Hortensiastraat 46, Oud-Beijerland

Bekijk meer:zorg

adv.