Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joost is woonbegeleider bij Zuidwester: ‘Ik werk met de meest boeiende mensen die er bestaan’

Aangeboden door Zuidwester 14 januari 2020

Joost van Rijn (33) werkt als woonbegeleider op Hoeve Dijkzicht in Oud-Beijerland. Daar wonen tien volwassenen met een beperking onder begeleiding van Zuidwester. Dat is soms best een uitdaging ja, maar het is vooral ook ontzettend leuk en fascinerend, vertelt Joost.

Joost vertelt over zijn werk alsof hij net de leukste dag van zijn leven beleefd heeft: met een big smile en vol energie passeert het ene na het andere verhaal de revue. Aan het eind van ons gesprek met hem overwegen we bijna zélf een carrière switch. Joost: “Ik heb op verjaardagen altijd wat te vertellen. Ik zou een boek kunnen schrijven over wat ik allemaal beleef. Ik maak op één dag avonturen mee van tien mensen die op een heel mooie manier naar de wereld kijken. Ik ben daar onderdeel van. Dat is toch tof?”

‘Je bent het geweten’

Laten we bij het begin beginnen. Hoeve Dijkzicht is het thuis van tien volwassenen met een verstandelijke beperking, die dag en nacht begeleiding hebben. De bewoners zijn zelfstandig en die zelfstandigheid behouden en laten groeien, is het belangrijkste doel. Joost is één van de begeleiders. “Ik zeg altijd dat je het geweten van de bewoners bent. De één laat je geloven dat hij best zelf zijn bed kan opmaken, al duurt het drie kwartier. De ander probeer je te laten inzien dat een douchebeurt op zijn tijd geen gek idee is. Je helpt en adviseert waar nodig. Maar we gaan echt geen dingen uit handen nemen: wat ze zelf kunnen, doen ze gewoon zelf.”

Grenzen en regels

Het belangrijkste aan zijn werk? Er gewoon zijn. “Het is de kunst om aan te voelen hoe een bewoner in zijn vel zit en daarmee om te gaan. Natuurlijk is het weleens pittig. Als je met tien mensen samenwoont, heb je regels nodig. Natuurlijk worden de grenzen weleens opgezocht. Dan is het een uitdaging om de situatie zo positief mogelijk om te buigen naar de regels die we hebben.”

Foto: Zuidwester

Scheidsrechter

Rond 16.00 uur, als iedereen weer thuis komt uit de werkplaats of van de dagbesteding is het weleens alsof zout en zoet water bij elkaar komen, beschrijft Joost. De één komt heel gespannen uit zijn werk en kan niet veel hebben, de ander is juist heel uitgelaten. “De bewoners herkennen elkaars grenzen niet. Daar gaan ze gerust keihard overheen. Op zo’n druk moment is het dus superbelangrijk om te kijken hoe iemand in zijn vel zit en met hen de dag door te spreken. Als begeleiders bewaren wij dan de rust. We zijn soms net een scheidsrechter: hoe bedoelt hij dit en hoe vertalen we het naar de ander?”

Dankbaar werk? Dat valt mee

Dat klinkt misschien best pittig en Joost krijgt dan ook weleens goedbedoelde complimenten dat hij zulk dankbaar werk doet. Zelf wuift hij dat weg. “Ja, ik werk met de meest boeiende mensen die er bestaan. Zij hebben een fantastische denkwijze. Ze houden zich bezig met wat voor weer het wordt en of we nog patat gaan eten – niks klimaatcrisis of stikstofproblemen. Maar zo belangrijk ben ik niet. Iedereen kan dit. Het is vooral heel nuttig werk. En ontzettend leuk werk, dat ook.”

Fascinerende maatschappij

Zelf rolde hij in het vak nadat hij dankzij een korte stage ‘om’ was. Joost: “Ik dacht: waarom doet niemand dit? Het is zo tof! Ik heb altijd gezegd: ik wil werk hebben waar ik geen tijdsbesef heb. Ik ben opgevoed met het idee dat het niks uitmaakt waar je vandaag komt. Ik groeide op in Oud-Beijerland en zag daar het sociaal ongemak dat komt kijken bij mensen met een verstandelijke beperking. Maar dat ongemak komt bij ons vandaan, niet bij hen. Dat vind ik fascinerend. Ik zie het zo: je wandelt een heel eenvoudige maatschappij binnen. Kinderlijke denkwijzen, maar ook complexe problemen. Jij krijgt alle vertrouwen om daarbij te helpen.”

Afwisseling

Als woonbegeleider staat Joost altijd samen met een collega op de groep. Zoals Joost altijd vrolijk en energiek is, zo heeft elke collega zijn kwaliteiten. “Ik heb een collega die van zichzelf heel rustig is. Dan zeggen ze: o heerlijk, Sandra komt werken, dan is het lekker rustig. Een andere collega gaat bijna met pensioen en zij wordt echt gezien als de oma van de groep. Dat zorgt ervoor dat het voor de bewoners ook afwisselend is. Wij zijn te gast in hun huis.” Joost en zijn collega’s hebben wisselend dagdiensten, late diensten en slaapdiensten.

Zoveel lagen in de zorg

Behalve er zijn op de groep, stimuleren dat er gekookt wordt en samen eten, komt er ook nog een stukje administratie bij kijken. “We runnen een huishouden, maar af en toe lijkt het net een BV. We hebben ook gewoon te maken met inkomsten en uitgaves. Als begeleider hebben we veel vrijheid om te kijken wat er nodig is op de groep. Daar hebben we dan ook regelmatig een overleg met collega’s voor. En soms ga je met een bewoner mee naar een arts.”

Joost werkt inmiddels 14 jaar bij Zuidwester, waarvan de laatste vijf jaar op Hoeve Dijkzicht.  “Ik doe nu een interne opleiding waardoor er straks weer een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor me opengaat. Kijk, ik snap best dat de zorg niet bovenaan iedereens lijstje staat. In mijn eigen werk merk ik ook dat het verzorgende stuk mensen afschrikt. Iedereen wil rijk en beroemd worden. Mensen denken dat de zorg slecht verdient. Begrijp me niet verkeerd, er is nog genoeg om voor te vechten, maar ik heb het nooit zo beleefd dat het slecht is. Ik heb alles wat ik wil. Ik heb een leuk huisje met een achtertuin, ik werk niet fulltime. Ik heb een doodnormale functie, maar wel met heel veel vrijheid en mogelijkheden om het naar een hoger level te tillen. Er zitten zoveel lagen in werken in de zorg. Ik vind dat fantastisch.”

Kortom, geen dag is hetzelfde. Lijkt jou dat ook wel wat? Bekijk hier de vacatures bij Zuidwester.


Meer over Zuidwester ontdekken?

Zuidwester zorg

Gesloten08:00 - 18:00

Hortensiastraat 46, Oud-Beijerland

Bekijk meer:zorg

adv.