Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoeksche Waarders in het buitenland: Willem verhuisde voor de liefde naar Thailand

Door Rosanne Buitendijk 12 januari 2020

In deze rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt meer in de buurt wonen. Deze week spreken we Willem van der Zwaan uit Oud-Beijerland. Hij werd verliefd op de Thaise Teaw en woont nu met haar en haar kinderen vlakbij Chiang Mai in het noorden van Thailand.

Willem: “Ik heb altijd gezegd: na mijn pensioen ga ik in Zuid-Frankrijk wonen, niet al te ver weg van Nederland. Dat is even anders gelopen. Tijdens een herniaoperatie aan mijn nek zijn er zenuwen geraakt. Daar heb ik veel last van. Het leven is vooral draaglijk in de warmte. Werken lukte niet meer: ik werd voor 100 procent afgekeurd. Een jaar later overleed mijn vrouw aan keelkanker. We waren 23 jaar samen en maakten samen mooie verre reizen. Ze zei tegen mij: ga niet in een hoekje zitten en maak er wat van.”

Van Zuid-Afrika naar Thailand

“Dat bracht me naar Zuid-Afrika, waar ik familie heb wonen. Daar ontmoette ik een Thaise, die me overtuigde om naar Thailand te gaan. Zes maanden later ontmoeten we elkaar in Bangkok. Die reis veranderde alles. In Thailand had ik een gids met wie het enorm klikte. Dat was Teaw. We bleven contact houden, ook toen ik terug was in Nederland. Het werd kerst en ik had geen zin om alleen te zijn, daarom nodigde ik Teaw uit. Ze kwam voor drie maanden en zag voor het eerst in haar leven sneeuw. Toen ze terug naar Thailand ging, stond ik voor de keuze. Liet ik haar gaan, of ging ik mee?

Wonen in de bergen

“Ik heb mijn huis te koop gezet en mijn inboedel laten opslaan. In eerste instantie wilden we aan de kust wonen, maar dat is erg duur. Zo belanden we in het noorden van Thailand, waar Teaw vandaan komt. We wonen nu in Lamphun, in de bergen. Het is ongeveer drie kwartier rijden naar Chiang Mai. We wonen hier heerlijk. We hebben een stuk grond zo groot als een voetbalveld. Daarop bouwden we ons eigen huis. Dat wilde ik altijd in Oud-Beijerland al doen, maar hier gaat dat stukken makkelijker.”

Foto: Willem van der Zwaan

Bang voor fiasco

“Mijn familie en vrienden waren in het begin best wel huiverig. Wat ging ik nou in Thailand doen? Het ging ook allemaal zo snel. Een aantal waren bang dat het een fiasco zou worden. Zulke verhalen hoor je natuurlijk genoeg. Inmiddels is dat wel gezakt. Mijn zusje is op bezoek geweest en is blij om alles hier gezien te hebben. Natuurlijk zijn er dingen die ik mis aan Nederland en Oud-Beijerland. Natuurlijk mijn familie, maar ook de supermarkten met Europees eten, naar de snackbar gaan of even een terrasje pakken bij de Heeren van Beijerland.”

Genieten van het leven

“Teaw heeft een dochter, twee zonen en twee kleinkinderen. Ik beschouw hen als mijn eigen kinderen en kleinkinderen. Ik geniet van mijn leven hier. Ik sta om zes uur op om thee te zetten en de inwonende kleinzoon wakker te maken. Dan ga ik naar buiten. Op het terras geniet ik van de opgaande zon en het ontbijt. Ik geef de huisdieren te eten, doe de was en verzorg de tuin. Ik kook regelmatig. Vaak Hollandse kost, maar ook Italiaanse. Er staat echt niet alleen maar Aziatische gerechten op het menu.”

Ken jij ook iemand uit de Hoeksche Waard, die nu in het buitenland woont? Stuur dan een berichtje naar [email protected]. Wij maken er graag een verhaal van!

Lees ook:

Hoeksche Waarders in het buitenland: Emil woont in het Oost-Australische plaatsje Canowindra

In deze rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt meer in...

Hoeksche Waarders in het buitenland: Sarah leeft de American Dream in Pennsylvania

In deze rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt meer in...

Hoeksche Waarders in het buitenland: Marion woont tussen Opera House en Bondi Beach in Sydney

In deze nieuwe rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt ...

adv.