Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoeksche Waarders in het buitenland: Sarah leeft de American Dream in Pennsylvania

Door Anniek Schelling 16 november 2019

In deze rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt meer in de buurt wonen. Deze week spreken we Sarah Bonthuis (17), uit Oud-Beijerland. Deze zomer verhuisde ze naar Amerika, waar ze de komende vier jaar International Business aan Lehigh University in Pennsylvania studeert.

Vorig jaar begon Sarah aan haar laatste schooljaar op de Willem van Oranje in Oud-Beijerland. Na de eindexamens wilde ze niet meteen het Nederlandse studentenleven induiken. Een jaar ertussenuit in het buitenland leek daarom de beste optie. Maar één jaar ertussenuit, groeide al snel uit tot een vierjarenplan. Afgelopen juli begon dat grote avontuur: de 17-jarige Sarah vertrok naar Amerika. Ze liet Nederland en haar vriendinnen achter zich, en dat was best spannend. Maar die grote afstand heeft haar ook nieuwe inzichten gegeven.

Waarom heb je ervoor gekozen om in Amerika te studeren?

”In Nederland zit je aan veel regels vast als je nog geen 18 jaar bent. Je mag nog niet bij een studentenvereniging of op kamers. Daarom wilde ik graag een tussenjaar, zodat ik daarna wel een stad en studie in Nederland kon kiezen. Ik startte mijn zoektocht, en het was mijn moeder die het idee opperde om naar studies in Amerika te kijken. Ik was meteen super enthousiast. Want in Amerika kun je studeren en sporten – in mijn geval hockey – op hoog niveau met elkaar combineren. Toen ik vorig jaar ook nog de universiteit in Amerika heb bezocht, wist ik het zeker: hier wil ik naartoe. Daar kwam wel veel bij kijken. Maar gelukkig hebben mijn ouders mij met alles geholpen, en daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

”Amerikanen willen vaak in álles de beste zijn. Dan voel ik me echt een nuchtere Hollander.”

Kun je de (cultuur)verschillen tussen Nederland en Amerika goed merken?

”Ik heb jarenlang bij hockeyclub Hoeksche Waard gehockeyd, waar ik het altijd naar mijn zin heb gehad. Maar het is niet te vergelijken met hockeyen in Amerika. Hier trainen we vaak meerdere uren op een dag: eerst krachttraining, daarna nog twee uur hockeyen. Het is allemaal heel professioneel, echt topsport. Dat merk je ook goed aan de manier van denken: het is alles of niets. Daardoor heerst er een groot saamhorigheidsgevoel, en dat vind ik een mooie Amerikaanse cultuureigenschap waar ik veel van leer. Soms is het ook wel een beetje overdreven, hoor. Amerikanen willen namelijk in álles de beste zijn. Ook in een bordspelletje bijvoorbeeld. Dan is die Amerikaanse winnaarsmentaliteit goed te zien. Op dat soort momenten, voel ik me wel echt een nuchtere Hollander.”

 

Haar moeder, broertje en vader zochten Sarah in de herfstvakantie op
Het hockeyteam van Sarah bij Lehigh University
Haar oude hockeyteam bij hockeyclub Hoeksche Waard in Mijnsheerenland
De campus van Lehigh University

 

Wat mis je het meest uit de Hoeksche Waard?

”In Amerika is alles groot. Er zijn hier geen sfeervolle winkelstraten, of leuke restaurantjes. Maar alles zit in één groot winkelcentrum, met van die ongezellige Tl-lichten. Ik loop daar niet zo graag rond, zoals ik dat in Oud-Beijerland wel deed: gezellig over de Oostdijk lopen, even ergens een ijsje halen of neerploffen op een terras in de zon. Dat mis ik, dat knusse van de Hoeksche Waard. En zo zijn er nog wel meer dingen die ik mis. Laatst had ik ineens zo’n trek in paprikachips, en in icetea met prik. Helaas heb ik die producten hier nog niet gevonden.

Waar ik me ook over verbaas, is de kracht van vriendschappen. Door mijn tijd in Amerika besef ik goed wie mijn echte vrienden zijn. Ik ben ver weg, maar gek genoeg brengt dat me juist dichter bij bepaalde mensen. Je moet moeite doen om elkaar te spreken, en dat maakt de band denk ik ook hechter. Natuurlijk vind ik het wel jammer dat ik ze niet vaak zie. Maar gelukkig komt daar snel verandering in: met de kerst ben ik heerlijk weer even thuis, in het knusse Oud-Beijerland!”

Ken jij ook iemand uit de Hoeksche Waard, die nu in het buitenland woont? Stuur dan een berichtje naar [email protected]. Wij maken er graag een verhaal van!

Lees ook:

Hoeksche Waarders in het buitenland: Marion woont tussen Opera House en Bondi Beach in Sydney

In deze nieuwe rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt ...

 

adv.