Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoeksche Waarders in het buitenland: Emil woont in het Oost-Australische plaatsje Canowindra

Door Anniek Schelling 7 december 2019

In deze rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt meer in de buurt wonen. Deze week spreken we Emil Molenaar (27), uit Heinenoord. Een paar jaar geleden vertrok hij naar Australië om daar vrachtwagenchauffeur te worden. Maar dat plan liep anders dan hij dacht. Inmiddels is hij hovenier, en stiefvader van drie Australische kinderen.

Toen Emil in Nederland woonde, zat hij veel achter het stuur: eerst als vrachtwagenchauffeur en daarna een tijd als taxichauffeur bij Taxi Binnenmaas. Hij was tevreden, maar toch begonnen de drukke Nederlandse wegen hem steeds meer tegen te staan. En juist op die wegen, kwam hij tot bezinning: is dit nu echt wat ik wil? Hij liep al een tijd rond met het idee om in een ander land achter het stuur te kruipen. En zo gezegd, zo gedaan. Hij pakte zijn spullen en vertrok voor een nieuw avontuur naar de andere kant van de wereld.

Waarom koos je voor Australië?

”Het is voor mij nooit een vlucht geweest om te vertrekken, want in Nederland had ik het goed naar mijn zin. Maar ik wilde wel graag iets anders doen, en vroeg me af wat zo’n avontuur me zou brengen. Australië trok me, omdat de vrachtwagens daar enorm zijn: veel groter en zwaarder dan in Nederland. Dat wilde ik graag meemaken. Het leek me gemakkelijk om daar chauffeur te worden, omdat ik de rijbewijzen al op zak had. Maar eenmaal aangekomen in Australië viel dat tegen. Ik moest een Australisch rijbewijs halen, en dat bleek een grote financiële investering. Dus besloot ik eerst een camper te kopen om in mijn eentje een roadtrip door het land te maken. Dat was geweldig. In tegenstelling tot de drukke Nederlandse wegen, kwam er op de Australische wegen zo’n rust over me heen: het was mooi en stil. En daar kreeg ik het plezier in rijden terug.”

”Ik ben niet zo’n kampeerder. Dat was best een verrassend inzicht, want ik heb altijd op scouting gezeten.”

Hoe kom je in Canowindra terecht, een plaatsje met nog geen drieduizend inwoners?

”Het alleen-zijn viel me op een gegeven moment tegen, en de behoefte naar comfort werd steeds groter. Ik ben namelijk helemaal niet zo’n kampeerder, ontdekte ik. En dat was best een verrassend inzicht, want in Nederland heb ik altijd op scouting gezeten. Ik vertrok naar Sydney om daar een Australisch vrachtwagenrijbewijs te halen. Maar vervolgens was het moeilijk om in die sector werk te vinden. De twijfel sloeg toe of ik de goede beslissing had gemaakt om naar Australië te komen. En precies op dat moment ontmoette ik mijn vriendin uit Canowindra. Dat is een mooie, maar erg afgelegen plaats op ongeveer vijf uur rijden vanaf Sydney. Ineens ging alles toen best snel: voor ik het wist woonde ik bij haar en was ik ook ineens stiefvader van drie kinderen. Gelukkig is de band erg goed. Afgelopen Vaderdag kreeg ik zelfs een koffiemok met de tekst ‘Voor de beste stiefvader’ erop. Ik kreeg daar de kans om mijn eigen hoveniersbedrijf te starten. Dat bevalt goed, daarom weet ik niet of ik nog terug wil naar de vrachtwagenwereld.’

Emil samen met zijn Australische stiefkinderen
Het uitzicht op de Mollekade in Heinenoord dat Emil zo mist

Wat mis je het meest uit de Hoeksche Waard?

”Door de scouting in Mijnsheerenland was ik vaak bij de Binnenmaas te vinden, om te zeilen of te zwemmen. Die mogelijkheden heb ik hier niet. Ik woon dan wel in Australië, maar vanaf Canowindra is het alsnog vier uur rijden tot een strand. En hoe mooi het hier ook mag zijn: ik mis de Mollekade, de straat in Heinenoord waar ik ben opgegroeid. Ook mis ik het om een stukje door de polders te rijden, de Spar in Westmaas of café de Platte Reedijk. Allemaal vanzelfsprekende dingen, waarvan ik geen idee had het ooit te missen.

Wat ik niet mis, is het geroddel in Nederland. Toen ik hier afgelopen zomer was, was de baard van Koning Willem-Alexander hét gespreksonderwerp. Waar gáát dit nou eigenlijk over, dacht ik. Echt hilarisch! Die openheid en directheid kan ik ook wel weer waarderen. In Australië is alles een stuk nepper. Maar of ik ooit terugkom, weet ik niet. En dat hoef ik ook nog niet te weten. Want door het emigreren is ‘thuis’ voor mij abstracter geworden: soms is dat in Australië, soms in de Hoeksche Waard. Het is niet per se een plek, maar een gevoel. En dat gevoel heb ik door dit grote avontuur ontdekt.”

Ken jij ook iemand uit de Hoeksche Waard, die nu in het buitenland woont? Stuur dan een berichtje naar [email protected]. Wij maken er graag een verhaal van!

Lees ook:

Hoeksche Waarders in het buitenland: Marion woont tussen Opera House en Bondi Beach in Sydney

In deze nieuwe rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt ...

Hoeksche Waarders in het buitenland: Sarah leeft de American Dream in Pennsylvania

In deze rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt meer in...
taxi binnenmaas

Dit is de werkplek van taxichauffeur Albert de Bruin: ‘Mijn werk is lang niet zo spannend als iedereen denkt’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...


Meer over Taxi Binnenmaas ontdekken?

Taxi Binnenmaas

taxibedrijven

Gesloten06:00 - 22:00

Lodewijk van Praetstraat 18, Mijnsheerenland

Bekijk meer:taxibedrijven

adv.