Met dit poppetje helpt Caroline kinderen die gepest worden

Door Heleen Schrijvershof 14 mei 2019

Zelf werd ze jarenlang gepest, nu wil ze er voor zorgen dat Hoeksche Waardse kinderen weten hoe ze pesten kunnen stoppen. De Strijense Caroline van Bommel traint kinderen die gepest worden om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden. Ze vertelt ons hoe ze dat doet. 

Caroline werkt in het speciaal onderwijs en dat ze een hekel aan pesten heeft, is een understatement. Maar toen ze doorhad hoe lastig het is voor een leerkracht om grip te hebben op groepsprocessen, startte ze een opleiding Omgaan met Pesten. Nu heeft ze haar eigen praktijk en werkt ze met scholen aan hun anti-pest beleid en traint ze leraren en Pabo-studenten.

‘Eindelijk iemand die me gaat helpen’

Tijdens de opleiding lukte het Caroline om haar eigen pest verleden te verwerken. Nu denkt ze regelmatig: had ik dit als kind maar gehad. “Het is heel fijn om te zien hoe kinderen onzeker en met een gevoel van machteloosheid binnenkomen en na zo’n eerste intake al denken: eindelijk iemand die me kan helpen. Het is heel fijn om iemand steeds steviger in zijn schoenen te zien staan.”

Stiekem pesten

Leerkrachten willen wel, maar weten vaak niet hoe ze het pesten het beste kunnen aanpakken, merkt Caroline. “Of ze zien het gewoon niet. Want pesten gebeurt niet onder toeziend oog van de leerkracht, maar juist vaak op de momenten dat je het niet ziet. In kleedkamers of onderweg naar school. Als je dan als leerkracht een keer iets hebt gezien en je geeft er straf voor, gaan kinderen uit wraak soms nog meer pesten en het nog stiekemer te doen.”

Naast een duidelijk signaal afgeven dat pesten niet wordt geaccepteerd, zijn er nog meer praktische dingen die ze kunnen doen. “Kinderen af en toe van plek laten wisselen bijvoorbeeld. Zo kun je de groepsdynamiek in de gaten houden. En als kinderen elkaar beter leren kennen, kunnen ze meer van elkaar hebben. Vaak is het ook zo dat kinderen gewoon heel weinig van elkaar weten.”

Groepsgedrag

Vaak gaat de aandacht uit naar het slachtoffer en de pester. Maar er is nog een belangrijke groep:  de zogenaamde middengroep. “Die kinderen weten vaak beter dan de leerkracht dat er gepest wordt en door wie. Die groep doet vaak niets. Zij durven en weten niet hoe ze het moeten stoppen. Dat is wat we kinderen willen leren: hoe kun je met elkaar voor een slachtoffer opkomen?” Daarom besteden Caroline en haar vakcollega’s meer aandacht  aan die grote middengroep. “Eén kind durft niet zomaar in z’n eentje tegen de stroom in te gaan. Maar als een groep weet wat er moet gebeuren en voor elkaar op durft te komen, kun je hele groepsprocessen aanpakken.”

Anti pest trainer Hoeksche Waard Caroline

Zo pijnlijk is pesten

Caroline: “Plagen kun je stoppen door te zeggen: stop ermee. En dan zegt de ander sorry. Pesten is bewust iemand pijn doen, fysiek of met woorden. Het blijft zich herhalen, pesten kan echt heel lang doorgaan. Wat pesten zo pijnlijk maakt is dat iedereen bij een groep wil horen. Als je niet bij een groep hoort, geeft dat in de hersenen hetzelfde signaal als fysieke pijn.”

Zo leert Caroline kinderen die gepest worden, sterker te zijn:

  • Ik leer ze beter omgaan met hun eigen gedachten. Dat ze weten wanneer ze niet-helpende gedachten hebben en wat wél helpende gedachten zijn. Zo leren ze in lastige situaties omgaan met grensoverschrijdend gedrag.
  • Met een poppetje laat ik zien hoe belangrijk je houding is. Dat je niet sterk overkomt als je je klein voelt en wel door de grond wilt zakken.
  • Vervolgens laat ik ze het poppetje helemaal recht zetten. En dan moeten ze zelf zo sterk gaan staan. Dat voelt vaak raar en moet echt geoefend worden.
  • We spelen rollenspellen die aangepast zijn op hun situatie.

Het pesten stopt

Deze trainingen zorgen er voor dat kinderen steviger in hun schoenen staan en hun grenzen aangeven. Caroline: “Dat is heel belangrijk. Dat de ander weet: ik moet stoppen. In het begin zullen ze dan nog wel doorgaan. Maar doordat jij laat zien: ik laat me niet meer raken is het niet leuk meer voor een pester.”

Het houten poppetje dat kinderen sterk in hun schoenen laat staan.

Lees ook:

Buurtbemiddeling Hoeksche Waard

Dankzij buurtbemiddelaar Karin heb je de Rijdende Rechter niet nodig

Als je bij buurtbemiddeling als eerste denkt aan vechtende buren bij de Rijdende Rechter ben je niet...

Deze Hoeksche Waardse basisscholen scoorden het beste op de eindtoets

De verplichte eindtoets in groep 8, voorheen beter bekend als de cito-toets, levert naast resultaten...
uit eten kinderen restaurant hamburger friet

5x uit eten met kinderen in de Hoeksche Waard

Een avondje uit eten met kinderen is hartstikke leuk. Niet elk restaurant leent zich er even goed vo...

adv.