Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sanne (9) doet aan voltige: ‘Ik kan al bijna een handstand op een lopend paard’

Door Heleen Schrijvershof 30 april 2019

Sanne uit Oud-Beijerland heeft een bijzondere hobby waar ze op haar negende al veel beter in is dan wij ooit zullen worden. Ze doet aan voltige, turnen op een paard. We namen een kijkje bij een van haar lessen op manege de Flemming.

Het is zó leuk om te zien hoe Sanne – met hulp van trainer Jeroen – de gekste acrobatentrucs kan op een paard. Voltigetrainer Jeroen (37) heeft veel acrobatiekervaring dankzij zijn tijd bij Circus Rotjeknor. Als we een tijdje staan te kijken, denken we vooral: je moet dit wel echt durven zeg.

Jeroen beaamt dat: “Je moet je angst overwinnen, absoluut. Je begint laag en gaat steeds hoger. Letterlijk en figuurlijk. Je bouwt elke keer op. Uiteindelijk is het doel om een kür te laten zien die volledig in galop is. Maar dat is gewoon wel heel lastig, dus wij doen ook een stuk in stap. Iedereen doet zoveel als ze kunnen en waar ze comfortabel bij zijn.”

Zou Sanne nou nooit bang zijn om te vallen? En wat vindt ze het leukste, de paarden of de trucs? We vragen het haar na de training.

Hé Sanne, wat is er zo leuk aan voltige?

“Dat je kunstjes doet op een paard. Dat je op een paard moet staan bijvoorbeeld.”

Het ziet er best moeilijk uit!

“Het is soms wel spannend. Ik kan bijna staan in galop. Je gebruikt bij voltige geen zadel. Daarom is het ook zo moeilijk om te blijven zitten. Ook een handstand op een paard kan ik bijna. Dat kan ik wel op een bok, maar die staat stil. Een bok is om op te oefenen.”

Voltige Manege Flemming Hoeksche Waard

Ben je nooit bang om te vallen?

“Nee, ik zat eerst op kleine pony’s en shetlanders en daarna pas op een groot paard. In de lessen rijd ik meestal op pony’s, maar soms mag je ook op paarden rijden. Maar dat is heel soms. Ik ben nog te klein voor een paard, zeggen ze.”

Wat voor soort oefeningen doe je allemaal?

“Na de warming up en als het paard warm gelopen is, dan kan je er op springen. Soms met wat hulp. Je rent naast het paard, als zijn voorbeen naar voren gaat moet jouw been ook naar voren. Als hij dan omhoog gaat moet je ‘m vasthouden en dan springen. Daar moet je best lenig voor zijn. Daarna ga je dingen op het paard leren: met je armen wijd en met je knieën op het paard te zitten. Ik leer nu om dat in galop te kunnen. En dan leer je staan.”

Welke oefening vind je het allerleukste?

“Op mijn rug overdwars op het paard liggen met mijn hoofd naar beneden en dan één been in de lucht.”

Waren er dingen waarvan je van tevoren dacht: dat leer ik nooit, die je nu wel kunt?

“De schouderstand op de bok en een arabier van de bok af. Een arabier is radslag met halve draai. Het leukste deel van de les vind ik op het paard Thor rijden. Ik probeer elke les beter te rijden.”

Wat is het leukst, turnen of paardrijden?

“Dan kies ik voor paardrijden. Ik vind paarden al leuk sinds ik 1 jaar ben. Ze zijn heel lief. Naast het rijden vind ik het heel leuk om trucs te leren.”

Heb je al eens opgetreden?

“Aan het eind van het jaar is er een kür op muziek. Dan laat je zien wat je geleerd hebt in het afgelopen jaar. Je kunt ook prijzen winnen. Ik heb al een keer meegedaan. Dat was heel erg leuk. We deden onze kür op This is Power van DJ Hardwell.”

Meer weten? Bij manege Flemming kun je elke vrijdagavond voltige lessen volgen tussen 19.30 en 20.30 uur.


Meer over Manege de Flemming ontdekken?

Manege de Flemming sport en bewegen

Gesloten08:00 - 22:30

Stougjesdijk 83-A, Westmaas

Bekijk meer:sport en bewegen

adv.