Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stoer! Richard mag de Nederlandse titel verdedigen op het EK Powerchair Hockey

Door Heleen Schrijvershof 3 maart 2020

Richard Goudswaard uit Mijnsheerenland is geselecteerd voor het EK Powerchair Hockey. Tussen 1 en 8 juni 2020 mag hij in actie komen in Pajulahti in Finland. Samen met zijn team gaat hij de Nederlandse eer verdedigen, want Nederland is regerend Europees kampioen. Maar voor het zover is, kan hij jou hulp nog wel gebruiken.

Richard zit al zijn hele leven in een rolstoel. “Ik heb SMA, kort voor spinale musculaire atrofie. Het zorgt ervoor dat mijn zenuwen weinig tot geen prikkels doorgeven aan mijn spieren. Je kunt je voorstellen dat dit zorgt voor verminderde spierkracht,” vertelt hij ons. “Zelf ben ik blij dat ik al mijn hele leven in de rolstoel zit. Mensen kijken me soms raar aan als ik dit zeg. Als je ooit hebt kunnen lopen, weet je wat je mist. Dat gevoel ken ik niet. Soms vragen kinderen: waarom zit je in een rolstoel? Ik merk dat ouders dan vaak zeggen: vraag dat maar niet. Maar ik wil er juist graag over vertellen. Dus als mensen me op straat tegenkomen, mogen ze me gerust vragen stellen als ze dat willen.”

“Als je ooit hebt kunnen lopen, weet je wat je mist”

Kun je uitleggen wat Powerchair Hockey precies is?

“We spelen met vijf tegen vijf. Altijd in een zaal. Met een kunststof bal op een gladde vloer. Ook zijn er lage doeltjes. Door onze beperking maken we gebruik van elektrische rolstoelen. Dat is ook een reden waarom we niet meedoen aan de Paralympische spelen. We zitten laag in onze stoel, voor extra stabiliteit en spelen de bal vrij laag. Met een rolstoel die je met de hand aanvoert, mag je de bal bijvoorbeeld veel hoger spelen.”

Hoe heb je Powerchair Hockey ontdekt?

“Op school speelden mensen rolstoelhockey. Zo ben ik ermee in aanraking gekomen. Ik ben begonnen met trainen met een team mensen die Powerchair Hockey speelden. Na een poos had ik me opgewerkt naar de eerste klasse. Daarna kwam de vraag: kan ik dit nog lang doen met een handstick? Mijn spierkracht werd minder maar het voelde toch als iets opgeven wat ik kon. Toen ik weer een klasse hoger mocht spelen zag ik wat de mogelijkheden waren van een t-stick. Een t-stick zit vast aan de stoel. Doordat ik nu ook strak in de gordels zit kan ik me volledig richten op het spel en hoef ik me niet meer beschikbaar te houden met mijn balans.  Nu ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt, want daardoor speel ik nu een stuk beter.”

En hoe zit dat met het EK?

“Er zijn nu in totaal vier Europese kampioenschappen geweest. Die trouwens allemaal door Nederland zijn gewonnen. We hebben dus wel wat te bewijzen. Het niveau in Nederland ligt behoorlijk hoog. Onze sportrolstoelen zijn bijvoorbeeld ook erg goed. Zelf train ik nu vier jaar met het Nederlandse team. Het werkt net zoals bij voetbal: er is een EK en een WK om de vier jaar. In oktober ben ik geselecteerd om dit jaar de titel te verdedigen op het EK.

Elke week train ik met mijn eigen club in Rotterdam en een keer paar maand trainen we met het Nederlandse team in Nijmegen. Nu, in de aanloop naar het toernooi is dat iets vaker. Ook is er binnenkort een trainingsweekend. Dat is hartstikke leuk, en natuurlijk een tikkie intensief.”

Vertel: waarom staan er gigantische collectebussen in je woonkamer?

“Omdat het gaat om elektrische stoelen, wordt Powerchair Hockey nog niet erkent als een paralympische sport. We hopen dat dit snel veranderd natuurlijk. Maar op dit moment worden we niet financieel ondersteund door de hockey bond. We moeten dus zelf in actie komen om überhaupt naar Finland te kunnen gaan. Om onze titel te kunnen verdedigen is in totaal vijfenveertig duizend euro nodig. We zijn al goed bezig. In december hebben we bijvoorbeeld een goed geslaagde wijnactie gehad. Ook komt er een benefietdiner in Brabant op 21 maart en ga ik bedrijven en straten langs met flyers. Mensen die in Mijnsheerenland wonen hebben mij misschien al zien rijden. Deze collectebussen heb ik met mijn broer samen gemaakt en gaan we neerzetten in verschillende supermarkten in de Hoeksche Waard. Ze zijn lekker opvallend en we hopen dat mensen ons met een grote of kleine bijdrage willen ondersteunen. Ook kunnen mensen via de website doneren. Het kan dus contant of digitaal en mensen mogen mij ook gewoon aanspreken om te ondersteunen.”

Wat is voor jou het allerleukste aan Powerchair Hockey?

“Laten zien dat er, ook als iemand weinig spierkracht heeft, nog heel veel mogelijk is. Powerchair Hockey is een snel, tactisch spel. Het is een van de weinige actieve teamsporten die we kunnen doen. We gaan voor en met elkaar vechten op het veld. En zeker op het allerhoogste niveau is dat voor mij het mooiste wat er is.”

Lees ook:

Bucketlist voor Hoeksche Waarders: deze dingen moet je een keer gedaan hebben

Om een echte Hoeksche Waarder te zijn of te worden, vertelden we al welke belangrijke dingen je dan ...

Er komt een grote theatervoorstelling over de Hoeksche Waard en jij kunt meedoen

Vanwege het coronavirus is de theatervoorstelling met een jaar uitgesteld, naar 2021.  Op 18 sept...
alcazar jaren 80

Kijk nou! Zo zag Alcazar er in de jaren ’80 uit

Wat een pareltje kwamen we tegen in het Regionaal Archief Dordrecht: een foto van Alcazar in de begi...

Dit is nu het goedkoopste huis dat te koop staat in de Hoeksche Waard

Een woning vinden in de Hoeksche Waard is geen makkelijk klusje. Vooral niet voor een fijn prijsje. ...

adv.