Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter verbouwde een vervallen schip om naar een heel bijzondere evenementenlocatie

Door Heleen Schrijvershof 10 januari 2020

Peter van ’t Wout uit Puttershoek beheert sinds 2015 een heel bijzonder zeilcharterschip: ‘de Zeeland’.  Het is een van de weinige schepen in Nederland die volledig rolstoel toegankelijk is. De Zeeland vaart bijvoorbeeld voor de Zonnebloem, Zorgwaard en andere zorginstanties, maar is óók een opvallende trouwlocatie. 

Diepzeeduiker uit een maritiem gezin

Je zag het al aan de foto: Peter zit zelf ook in een rolstoel. Dat komt door een dwarslaesie die hij op zijn 23e opliep in Taiwan. “Ik was in die tijd diepzeeduiker en we waren aan een wrak aan het werk. Ik kreeg toen de caisson ziekte: het gevolg van werken onder grote druk. Mijn lichaam liep schade op en sindsdien ben ik rolstoel gebonden. Het contrast tussen voor en na het ongeluk was ontzettend groot. Maar ik ben vrij impulsief en ben niet stil blijven zitten.”

“Ik merkte dat – zeker in de jaren 80- nog zoveel gelegenheden niet toegankelijk waren voor mensen met een beperking. Ook als bedrijven of locaties zeggen dat ze voor rolstoelen toegankelijk zijn, is dat toch niet altijd het geval. Mensen hebben er soms geen erg in dat ze twee trappen op gaan om ergens te komen omdat ze daar niet bij na hoeven denken. Ik begrijp wat er in mensen omgaat. Dat ze zenuwachtig kunnen zijn over: is waar ik heenga daadwerkelijk toegankelijk voor mij? Die combinatie van kennis van schepen en ervaring met toegankelijkheid gebruik ik nu ook op ons schip.”

Officiële trouwlocatie

“Ik werd in 2014 door kennis gebeld dat er een bijzonder schip in Amsterdam lag. De vrouw die het schip gebouwd had, was overleden. Het was in deplorabele staat, maar de basis was er. Ik zag mogelijkheden. Een Hoeksche Waardse ondernemer heeft geïnvesteerd en ik kreeg de vrije hand om er deze unieke evenementenlocatie van te maken. We hebben 18  maandenlang keihard aan het schip gewerkt en het is echt prachtig geworden. Er zit een ruime salon, een overdekt terras en Engelse Pub in en we zijn tegenwoordig een officiële trouwlocatie in de Hoeksche Waard. Ik wist precies hoe ik het wilde hebben, het is alleen nog mooier geworden en functioneert nog beter dan ik dacht. ”

Foto: De Zeeland
Foto: De Zeeland
Foto: De Zeeland

Schippers, matrozen en machinisten aan boord

“Eigenlijk is het een enorm uit de hand gelopen hobby. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Er staat een heel team van enthousiaste mensen om me heen. Ook een groep vrijwilligers. We zijn zeker drie dagen in de week aan boord voor het onderhoud.  In de zomer gebeurt het weleens dat we zes of zeven dagen achter elkaar een grote groep over de vloer hebben. Dat moet dan natuurlijk gelijk weer netjes zijn voor de volgende dag. Enorm druk maar erg leuk om te merken dat steeds meer mensen ons weten te vinden.”

“We hebben schippers, matrozen, machinisten en horeca personeel aan boord. Onze vaste partner is Jeroen van der Sluis van restaurant ’t Land van Wale uit Heinenoord. Hij verzorgt al drie jaar onze catering. Dat kan van heel eenvoudig tot een negen gangen walking dinner. Familiefeesten, personeelsfeesten, bruiloftsfeesten, verenigingen, overheden; we krijgen hier van alles over de vloer. Ik ontvang meestal de gasten bij het inschepen omdat ik het contact heb gelegd, dan ga ik uit de weg en ga ik heerlijk afwassen in de kombuis.”

Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn

“Een groot misverstand is dat een ruimte rolstoel toegankelijk maken heel moeilijk en kostbaar is. Vaak valt dat wel mee en is het mogelijk om met wat eenvoudige aanpassingen al snel toegankelijker zijn. Als wij het op dit schip kunnen, is het overal mogelijk.”

“Wat ik het mooiste vind? Dat we de last van gezinnen wat kunnen verlichten. We hebben afgelopen jaar twee keer gevaren voor Stichting Sailing Kids. Dat was een vaartocht door de Rotterdamse havens met elf gezinnen met een meervoudig complex gehandicapt kind. Dan gaan er artsen en verpleegkundigen mee van het Sophia kinderziekenhuis om de ouders, broertjes en zusjes te ontlasten en een fijne dag te bezorgen. Doordat een kind zo veel zorg nodig heeft kunnen gezinnen weinig weg. Als je dan ouders en broertjes en zusjes ziet ontdooien en ouders zich in elkaars verhaal herkennen terwijl ze aan een wijntje zitten is echt hartverwarmend. Dat is echt waar we het met voor doen.”

Lees ook:

Draagstersgilde Hoeksche Waard - Reina

Reina werkt in de uitvaartbranche: ‘Als kind leek me dit vreselijk maar het is juist super bijzonder’

Als kind vond Reina van der Hoek uit Oud-Beijerland het verschrikkelijk dat haar vader het werk deed...
Sven Scholten Keepersschool Hoeksche Waard

Als keeper speelde Sven (20) tegen alle mooie clubs, nu traint hij jonge Hoeksche Waarders met zijn eigen Keepersschool

Sven Scholte uit Oud-Beijerland leert kinderen en volwassenen hoe ze zich tegen de beste aanvallers ...

Hoeksche Waarders in het buitenland: Emil woont in het Oost-Australische plaatsje Canowindra

In deze rubriek spreken we met geboren en getogen Hoeksche Waarders, die inmiddels niet echt meer in...

adv.