Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peet en Leon zijn de tatoeëerders van Klaaswaal: “Belangrijkste is dat je op je gemakkie bent”

Door Heleen Schrijvershof 26 februari 2019

Peet van Ink Addicts was de eerste tatoeëerder in de Hoeksche Waard. “Mensen zeiden: een tattooshop in Klaaswaal gaat nooit lopen.” Wij gingen langs en leren bijvoorbeeld dat je best jezelf kunt tatoeëren, maar dan wel alleen op je bovenbeen. Of je onderbeen als je heel lenig bent. En dat je je vooral ‘op je gemakkie’ moet voelen.

Peet begon 18 jaar geleden met tatoeëren in Klaaswaal. “Ik zeg altijd dat ik degene ben die Klaaswaal op de kaart heeft gezet. Maar de eerste twee jaar heb ik dagen gehad dat ik niks te doen had. Dan ging ik video’s lenen bij de videotheek die hiernaast zat. In mijn beginjaren was het nog niet zo geaccepteerd als dat het nu is. De tijd dat tattoos voor criminelen en zeelui waren, is ondertussen wel echt voorbij. Maar toen ik hier kwam zitten dachten mensen wel: als er maar niet alleen maar motorrijders komen.”

Twee dezelfde karakters

Sinds drie jaar werkt Peet samen met Leon, die drie dagen in de week als freelancer in de shop werkt. Als je de mannen samen ziet, kun je je haast niet voorstellen dat ze ooit niet samen hebben gewerkt. Ze maken elkaar zinnen af en vertellen even enthousiast over shop.

In het begin twijfelde Leon toch of hij wel op het aanbod van Peet moest ingaan. “Wij hadden heel erg hetzelfde karakter en ik had het idee dat het ging botsen. Ik ben iemand die niet op z’n bekkie is gevallen en hij ook niet. Een poosje heb ik de boot afgehouden. Maar ik vond het echt een eer dat hij me vroeg. Uiteindelijk zijn we het gewoon maar gaan doen en het klikt heel goed. We hebben aan een paar woorden genoeg.”

Gelijk verkocht

De liefde voor tattoos begon bij allebei al jong. Peet vertelt over zijn oom met tatoeages waar hij altijd vol bewondering naar keek. “Toen ik zelf tattoos liet zetten, zei ik een keer tegen mijn tatoeëerder: ik wil weleens weten hoe dat voelt. Ik mocht bij hem een robotje zetten en was gelijk verkocht.” Hij bleef tatoeëren en had daarnaast verschillende baantjes, tot hij zijn eigen shop in Klaaswaal kon openen. “Mijn ouders hadden in het begin het idee: met een tattooshop valt geen droog brood te verdienen.”

Oefenen op vrienden

Leon liet zijn eerste tattoos zetten toen hij een jaar of 15 was. Van jongs af aan wist hij al: ik wil veel tattoos hebben. “In die tijd was het nog niet zoals nu. Je zat bij iemand op zolder die een emmer water en spons naast zich had staan. Dacht je dat er elke keer een schone naald werd gepakt? Dat werd alleen even schoongemaakt met water.” Zijn eerste tattoos zette hij op zijn vrienden. “Op hen mocht ik oefenen. Een kameraad wilde een Japans stuk, maar dat had ik nog nooit gedaan. Hij ging daarom naar een andere tatoeëerder, die vroeg waar mijn maat zijn andere tatoeages had laten zetten. Zo kon ik daar aan de slag.”

Ze komen altijd terug

Natuurlijk hebben ze allebei stijlen en dingen zie het liefste zetten. “Maar je kunt niet alleen zetten wat je zelf mooi vind. Ik vind New School* heel erg leuk op dit moment, daar wordt nu ook heel veel naar gevraagd.” Wat er nou zou leuk, mooi of bijzonder is aan een tattoo? Je hebt er iets mee of niet. Peet: “Een tatoeage is een soort verslaving. De meesten komen altijd terug. Ik heb weleens een klant gehad waartegen ik zei: ik zie je over een tijdje wel weer. Nee, zei hij, dit is de laatste. Een week later stond hij weer voor de deur. Hij zei: je had toch gelijk, ik wist alleen niet dat het zo snel zou gaan.”

*New School tattoos hebben vaak duidelijke lijnen en felle kleuren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🅸🅽🅺🅰🅳🅳🅸🅲🆃🆂 (@inkaddicts.nl) op

Afschrikken

Als we vragen wat het leukste is aan een shop hebben geven ze allebei hetzelfde antwoord: “We hebben met niemand wat te maken.” Peet: “Alleen met de klanten. Als ik geen zin heb in een klant, dan doe ik het gewoon niet. Je zit wel uren samen. Als ik denk dat het niet werkt, ben ik daar gewoon duidelijk in.”

En ja, die directheid en het stoere uiterlijk maakt soms weleens indruk. “Ik merk weleens dat mensen in het begin een beetje van ons schrikken, maar daar heb ik geen boodschap aan. Na een poosje snappen ze wel dat we gewoon onszelf zijn. Als mensen voor het eerst komen moeten we ze wel eens geruststellen. Je moet niet alleen goed kunnen tekenen, je moet ook met mensen om kunnen gaan. Dat hoort ook bij je taak.”

Gemakkie

“We willen dat het bij ons relaxed is. Het belangrijkste is toch dat mensen zich op hun gemakkie voelen.”

Meer werk van Peet en Leon vind je op hun website of Instagram.

Peet (links) en Leon (rechts) van tattooshop Ink Addicts

Meer over Tattooshop Ink Addicts ontdekken?

Tattooshop Ink Addicts tattoo shops

Geopend11:00 - 17:00

Botjesstraat 13 , Klaaswaal

Bekijk meer:tattoo shops

adv.