Merijn maakte van het natuurbezoekerscentrum nét een knusse strandtent met goeie koffie

Door Heleen Schrijvershof 4 december 2018

Merijn van den Hoogenhoff werkt al vanaf 1995 als beheerder bij Klein Profijt. “Ik ben een zelfstandig ondernemer in loondienst: alle voordelen van zelfstandig ondernemer en die van loondienst.” Hij zorgde ervoor dat het natuurbezoekerscentrum veel meer is dan een plek waar je even een wandelroute checkt: als je hier eenmaal zit met een lekkere koffie, kom je amper nog buiten.

Als we mensen om ons heen vragen wat ze van Klein Profijt bij Oud-Beijerland weten horen we vooral: daar ging ik vroeger met school naartoe. Lekker buiten spelen. En dat kan kloppen: het eerste doel van Klein Profijt is educatie. Maar dat is zeker niet het enige.

Horeca

We spraken Merijn en hij vertelde dat hij naast natuur ook ontzettend veel van horeca houdt. En daar heb jij dan weer profijt van, want daardoor kun je hier ook gerust naartoe als je niet per se van wandelen in de natuur houdt. Zijn missie is om de natuur en goede horeca te combineren. En dat is wat ons betreft goed gelukt.

Bij Klein Profijt kun je op een fantastische plek thuiswerken, met een boek neerploffen bij de open haard of op het terras genieten van een echt goed biertje of wijntje terwijl je kind of kleinkind rondstruint of meedoet met activiteiten in het jeugdlokaal. Je kunt hier in je vrije weekend met een lekker biertje op de loungebank ploffen en niemand die gek opkijkt als je kind af en toe van zich laat horen.

Wilde paarden en Schotse Hooglanders

Klein Profijt ligt naast natuurgebied ‘de Staart’ waar je goed kunt wandelen tussen de wilde paarden en Schotse Hooglanders. Als je vooral voor je koffie en het uitzicht komt, is er een park naast het gebouw waar je kort kunt rondlopen en in het jeugdlokaal is speelgoed voor de kleintjes. Heb je oudere kinderen die alleen nog voor Pokémon Go of een geocach van de bank afkomen? Je kunt indruk op ze maken: want die zitten hier ook.

Net een strandtent

Een strandtent is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je natuurbezoekerscentrum ziet staan. Maar dit is geen plek waar je alleen even naar binnen loopt om een plattegrond mee te nemen. Als je Merijn hoort vertellen, snap je wel waarom hij hier zo trots op is. Hij werkt hier al jaren: “Ik ben hier terechtgekomen als vrijwilliger. Toen zag het er nog uit als een bouwval. We hebben het hier met heel veel mensen helemaal opgeknapt. Het dak lekte en ik ben ook weleens door een vloer gezakt.”

Nu zak je niet meer door vloeren, maar plof je neer bij de open haard. Maar die gemoedelijkheid is gebleven: het is hier echt anders dan in een grand café. Je kunt hier binnen komen zonder je voeten te vegen en er hangt ook geen bordje op de deur waarop staat dat eigen consumpties verboden zijn.

Niet alleen voor natuurliefhebbers

Dit is ook de ideale plek voor mensen die geen énorme natuurliefhebbers zijn. “Want die mensen gaan juist vaak snel weer op pad en hebben niet zoveel behoefte om daarna ook nog een kopje koffie te gaan drinken. Je kunt hier relaxed en vrijblijvend gewoon eens even een beetje rond kijken.”Je kunt er zelfs rustig met je laptop komen zitten om je werk te doen. Merijn: “Het kan zomaar opeens gebeuren dat er iemand met een dode fazant binnenkomt terwijl jij hier zit te werken. Op die manier zie je dingen die je normaal in een café niet zo snel tegenkomt. Dat is ook de meerwaarde van dit bezoekerscentrum. Je weet nooit wat je hier kunt verwachten.”

Normaal gesproken naar Rotterdam?

Dus: was je eigenlijk van plan om dit weekend naar Rotterdam te gaan voor een leuk koffietentje, of naar Ouddorp voor het strand? Verander die plannen maar. Wie weet kom je Merijn nog tegen met een fazant over z’n schouders.

Foto: Heleen Schrijvershof
Foto: Heleen Schrijvershof
Foto: Heleen Schrijvershof

adv.