Marjolein heeft haar eigen kledingmerk: “Dit wil ik de rest van mijn leven blijven doen”

Door Heleen Schrijvershof 12 maart 2019

Als we Marjolein opzoeken, zien we eerst de kledingrekken met de nieuwe zomercollectie – en pas na een poosje mooie uitzicht dat ze heeft over de weilanden van Strijen. En dat zegt veel want het uitzicht is fantastisch.

Marjoleins kledingcollectie is kleurrijk, vrolijk en heeft mooie prints. De ‘altijd goed’ modellen verschijnen twee keer per jaar in andere kleuren. “Het uitgangspunt is een mix te maken van kleding die netjes draagbaar is -zodat je de stukken goed naar je werk aan kunt- maar dan wel met kleuren en mooie prints,” aldus Marjolein.

Dingen maken

Marjolein: “Mijn achtergrond ligt bij marketing. Dat paste goed omdat ik creatief ben. Maar dan ben je vooral creatief in je hoofd bezig. Niet met je handen. Ik wilde wat meer dingen maken. Toen ben ik heel bewust gaan denken: wat wil ik? Een vraag waar tegenwoordig veel mensen mee bezig zijn. Vaak gaan mensen dan heel geforceerd hun passie bedenken. Maar je passie is volgens mij gewoon wat je al graag doet. Zonder dat je erbij nadenkt.”

Plaatjes uit modebladen scheuren

“Wat ik bijvoorbeeld deed was plaatjes uit modebladen scheuren en opplakken. Toen ben ik gaan bedenken: wat kan ik daar dan mee? Als ik een bruiloft of feestje had, had ik al precies in mijn hoofd welke jurk ik daarvoor nodig had. Ik kon het alleen nooit vinden. Ook op kantoor wilde ik graag kleurrijke dingen aan met bloemetjes en kleurtjes. Maar vaak was dat dan niet netjes of zakelijk genoeg.”

‘Wat een leuke jurk heb je aan’

Ze ging op naailes en begon haar eigen kleding te maken. Op straat kreeg ze dan weleens te horen: wat heb je een leuke rok aan, wat een leuke jurk. “Blijkbaar heb ik wel een idee dat aanspreekt, anders zou het in het wild niet zomaar opvallen. ”

Foto: Heleen Schrijvershof

Levensles

“Toen gebeurde er iets in mijn leven waardoor ik wel na moést denken. Mijn partner besloot een einde te maken aan zijn leven. Dat was heel heftig. Het heeft mij het zetje gegeven. Waarom zou ik dit nog maar half doen? Je leeft maar één keer. Hij kon het niet, genieten van het leven. Wie ben ik dan om door te blijven zeuren: ik wil het ene, maar ik blijf iets anders doen?”

Na een poosje kreeg Marjolein een nieuwe relatie, met Arjan, waar ze nu mee getrouwd is. Hij is ondernemer. “Hij was juist iemand die zegt: gewoon doen. Dat bij elkaar zorgde ervoor dat dat ik mijn baan heb opgezegd.”

Verantwoord gemaakt

Inspiratie haalt ze overal vandaan. “In mijn hoofd zie ik kleurpalet voor me. En ik haal inspiratie uit mensen die ik zie, bladen die ik lees, mooie interieurs en de natuur om mij heen. Maar ik bedenk me voor al wat ik zelf aan zou willen komend seizoen.”

“Door de naailes weet ik hoe ik de basismodellen moet ontwikkelen. Maar ik wilde ook leren over ateliers, hoe daar gewerkt wordt en hoe je zelf een atelier kunt aansturen. Ik werk met ateliers in Europa waar onder goede omstandigheden gewerkt wordt en echt aan Europese richtlijnen voldoen. Qua stoffen wilde ik graag met duurzame en eerlijke stoffen werken. Ik ben heel trots dat mijn lente-zomer collectie voor 100 procent uit stoffen met een keurmerk bestaat.”

Kleurrijk en vrolijk

“Ik ben iedereen die iets koopt dankbaar. Dat is niet vanzelfsprekend. Daarom vind ik de handgeschreven kaartjes ook belangrijk, het persoonlijke contact.” Ook al is het tegenwoordig haar werk, ze voelt zich geen bedrijf. “Ik doe dit vanuit mijn hart, het is mijn droom. Ik vind het belangrijk om te doen waar ik in geloof. Er is niemand die tegen me kan zeggen: het is kantoorkleding, daar hoort een zakelijk zwart pak bij. Nee, ik maak geen zwarte pakken maar kleurrijke en vrolijke mode.”

Ik vind het zo leuk dat ik dit de rest van m’n leven wil blijven doen. Dat is eigenlijk mijn enige doel. Ik word hier zo gelukkig van. Elke dag als ik opsta denk ik: oh, ik mag weer. Mijn onrustige hoofd vol ideeën is nu mijn kracht en niet mijn vijand. Ik vind dat ik de leukste baan van de wereld heb.”

Verkooppunten

Als je fan bent van SOOf Stijl in Numansdorp heb je de nieuwe lente-zomer collectie misschien al met eigen ogen gezien, want daar is Marjolein Elisabeth sinds maart dit jaar te koop. De kleding is in nog een aantal winkels in Amsterdam, Utrecht en Den Haag te krijgen, maar je kunt natuurlijk ook in de eigen webshop terecht. Met de actiecode MEINDEBUURT krijg je tien procent korting!

 


Meer over Marjolein Elisabeth ontdekken?

Marjolein Elisabeth kledingwinkels

, Strijen

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.