Fotografe Lieselotte drinkt koffie met heel Hoeksche Waard: “Wie zijn de mensen eigenlijk die hier wonen?”

Door Rosanne Buitendijk 2 april 2019

De Oud-Beijerlandse Lieselotte Stienstra begon afgelopen maand met haar project ‘Op de koffie in de Hoeksche Waard’. Wat ze doet kun je wel raden: koffiedrinken met heel diverse Hoeksche Waarders. Maar waarom? Ze vertelt ons er alles over.

Ze dronk al koffie met onder meer een akkerbouwer, bloemiste, fruitteler en houtbewerker. En met ons trouwens, al ging dat twee kanten op: Lieselotte vroeg hoe dat nou is, werken voor indebuurt Hoeksche Waard. Redacteur Rosanne moest op de foto, anders telt het niet. En andersom moest Lieselotte natuurlijk ook voor de indebuurt camera poseren, want zonder foto geen verhaal.

Te leuk

‘Op de koffie in de Hoeksche Waard’ is Lieselotte’s fotografieproject. “Ik begon het als opdracht voor mijn studie aan de Fotovakschool. Officieel loopt die opdracht tot april. Maar ik vind het zo leuk dat ik het misschien wel langer blijf doen. Als ik er genoeg tijd voor heb, wil ik dat graag,” vertelt ze ons. Tijd is wel een dingetje. Lieselotte werkt fulltime als accountmanager van Bosch en Siemens en bezoekt wekelijks grote klanten zoals Bol.com en Coolblue. Ze heeft een gezin en volgt een fotografieopleiding aan de Fotovakschool, wat haar één avond per week kost. “Plus de opdrachten die ik voor de studie moet doen. Na dit fotografieproject volgt weer een nieuwe fotografieopdracht. Het moet wel te combineren zijn.”

Spieken in een ander leven

Niet dat ze klaagt. “Ik vind fotografie ontzettend leuk. Het kost tijd, maar het geeft me energie.” Haar project zorgt ervoor dat ze op heel diverse plaatsen komt, veel mensen ontmoet. “Ik vind het heel leuk om een inkijkje te krijgen in het leven van iemand anders. Waar is diegene mee bezig, waarom doet iemand wat ‘ie doet?” Iedereen met wie ze een kop koffie drinkt en wat beter leert kennen, fotografeert ze. Mét die kop koffie in de hand, maar de setting is altijd anders. Als je de foto’s bekijkt, heb je al bijna het idee de personen te leren kennen. De foto’s en korte verhalen die ze erbij maakt, publiceert ze op haar Facebookpagina Op de koffie in de Hoeksche Waard.

Hoeksche Waarders in alle vormen en maten

Ze belandde via via bij de mensen die ze fotografeerde. “Het idee ontstond nadat we één gemeente zijn geworden. Ik wilde laten zien dat waar je woont, in welk dorp dan ook, dat we allemaal Hoeksche Waarder zijn. Ik begon natuurlijk met bekenden. Zo ging het balletje rollen. Zo iemand zegt weer: goh, je moet ook eens bij die en die langsgaan. Wat ik nu nog heel leuk zou vinden, is om bij ‘heel gewone’ Hoeksche Waarders een kopje koffie te drinken. Je hoeft geen eigen bedrijf te hebben of iets opvallends te doen. De enige voorwaarde is dat je op de foto gaat.”

Verrassende hobby

Portretten, daar draait het bij haar fotoserie om. Portretfotografie vindt ze een van de allerleukste dingen om te doen, vertelt Lieselotte. Maar het allerleukst – en dat zien we niet helemaal aankomen – vindt ze urbexfotografie: het fotograferen van leegstaande, verlaten panden. “In Nederland is dat best lastig: hier worden verlaten plekken meestal snel gesloopt. Ik was wel jaloers dat jullie in de Posthoorn zijn geweest. In België heb je een hoop van die spooklocaties. Huizen waar alles nog is, van meubels tot kleding en de complete administratie.” Maar ‘urban exploring’ is ook een tijdrovende hobby. “Er gaat veel voorwerk in zitten, je moet de locaties weten te vinden. Je zit op een dag zo een paar uur in de auto.”

Plus: helemaal veilig en legaal is het niet. “Het is niet de bedoeling om in te breken: je forceert niks, neemt niks mee. Maar je komt wel op plekken waar je niet mag komen. En wie of wat je daar aantreft, weet je nooit. Het is niet iets wat je zomaar eventjes doet. Maar het zijn altijd zulke bijzondere locaties, waar zoveel te zien is, dat leg ik echt het allerliefste vast.”

Koffiedrinken met Lieselotte

Behalve de komende weken, dan richt ze zich echt op Hoeksche Waarders. Mag Lieselotte ook eens bij jou op de koffie komen? Je kunt haar via haar Facebookpagina een berichtje sturen.

Lees ook:

Ilse Kruijthof uit Numansdorp is beste secretaressestudent van Nederland

Ilse Kruijthof mag zich de beste student van Nederland noemen in de categorie directiesecretaresse. ...
Ankie de Groot -Kunstbus Hoeksche Waard

Ankie scheurt met haar Kunstbus door de hele Hoeksche Waard om juffen en meesters te ontzien

Misschien heb je Ankie voorbij zien komen terwijl ze een schilderij maakte voor Paleis voor een Prik...

Leen-Jan (21) wil studentenwoningen in gemeentehuis: ‘Die ben ik zo kwijt’

Een studentenwoning maken van het voormalige kantoor van burgemeester Jan Luteijn? En een werkruimte...
Kledingmerk Marjolein Elisabeth Strijen Hoeksche Waard

Marjolein heeft haar eigen kledingmerk: “Dit wil ik de rest van mijn leven blijven doen”

Als we Marjolein opzoeken, zien we eerst de kledingrekken met de nieuwe zomercollectie - en pas na e...

adv.