Jeroen is manager bij de Dierenstee: “Ik loop niet in pak tussen de dieren”

Door Heleen Schrijvershof 19 maart 2019

Dat hij op de managementstoel zit, is eigenlijk niet zo vreemd. Jeroen Verhoek groeide zo’n beetje op in een dierenasiel. Zijn ouders hebben een dierenopvangcentrum en honden- en kattengedragscentrum op Tholen. Hij belande bij De Dierenstee, waar hij de taak kreeg om het opvangcentrum te verbeteren. “We hebben met het bestuur, vrijwilligers en medewerkers al veel voor elkaar gebokst. Maar we hebben nog veel meer plannen: bijvoorbeeld om oudere mensen en hun huisdieren langer samen te laten blijven.”

Van kleins af aan riep hij al dat hij de opvang van zijn ouders over wilde nemen. “Ik weet niet beter. Ik heb een jaar of acht met hen samengewerkt maar toen was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Toen er een vacature openstond bij de Dierenstee heb ik op de sluitingsdatum nog snel een brief gestuurd.”

Alleen maar voor dieren zorgen, dat is niet zijn ambitie. “Ik wil alles wat met het welzijn van dieren te maken heeft verbeteren, doorontwikkelen. De opdracht van het toenmalige bestuur was heel duidelijk: het opvangcentrum te verbeteren. Er was veel achterstallig onderhoud, de uitstraling kon beter en op organisatorisch vlak viel er nog veel punten te halen. We zijn daar nog steeds mee bezig, maar er is al wel heel veel gebeurd,” vertelt Jeroen.

Wennen aan veranderingen

Een voorbeeld van iets dat verbeteren viel was het calamiteitenplan.”Dat plan stamde nog uit 2005. Er was gewoon niemand voor om dat op te pakken. Dat soort dingen verbeteren en structuren is mijn taak.”

Het begin was niet altijd even makkelijk: “Toen ik begon, moesten er veel dingen veranderen. Omdat ik zo’n duidelijke taak kreeg was dat soms best lastig. Ook voor de mensen die hier al lang werkten. En voor mij om het niet persoonlijk op te nemen als mensen het niet altijd eens waren met nieuwe plannen. Het mooiste compliment krijg ik van de mensen die toen twijfelden aan alle veranderingen. Nu komen ze naar me toe en geven aan dat ze het dierenopvangcentrum alleen maar mooier, beter en een fijnere plek om te werken vinden.”

Manager in de kruipruimte

Of hij nu als manager in een pak tussen de dieren loopt? “Welnee. Als de cv ketel stuk is of ander onderhoud uitgevoerd moet worden, ben ik het aanspreekpunt. Of ik steek zelf de handen uit de mouwen. Vorige week lag ik nog in de kruipruimte vanwege een lekkage.”

Dierenopvang centrum de Dierenstee Numansdorp Hoeksche Waard

Thuiszorg voor huisdieren

Jeroen buigt zich nu samen met andere medewerkers van De Dierenstee over een nieuw plan: zorgondersteuning voor huisdieren van ouderen. “We onderzoeken of we een pilot kunnen starten voor ouderen en hulpbehoevenden en hun huisdieren. Zo kunnen we misschien voorkomen dat een dier weggebracht moet worden als iemand nog wel zelfstandig thuis woont, maar niet meer de volledige zorg aan z’n dier kan bieden. Een soort thuiszorg voor huisdieren.”

Bij De Dierenstee komen regelmatig huisdieren binnen van mensen die daar niet meer voor kunnen zorgen – en dat doet de baasjes meestal groot verdriet. “Het zou mooi zijn om het dier thuis te kunnen houden. Met wat hulp zorgen dat het dier gezond blijft. Vaak ziet iemand zelf minder snel of het nog goed gaat met het dier. En als er dan echt iets gebeurt met de eigenaar -als hij bijvoorbeeld niet meer thuis kan wonen- kan het dier hier heel snel naartoe. We hebben een tijdelijke pensionfunctie of anders gaan we op zoek naar een nieuwe baas.”

Dankbaar voor alle vrijwilligers

De Dierenstee wil in de toekomst ook graag een dagbestedingsproject voor mensen met een beperking starten. “Zodat ze hier als vrijwilliger aan de slag kunnen gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld een kruidentuin aanleggen en producten maken waar de dieren mee kunnen spelen. En dierverzorging hoort er natuurlijk ook bij.”

Vrijwilligers zijn sowieso ontzettend belangrijk: “Je hebt ze niet alleen nodig, we zijn echt afhankelijk van ze. Het is heel belangrijk dat ze voélen dat ze belangrijk zijn, dat ze gewaardeerd worden. We hebben momenteel een grote groep van ruim 80 vrijwilligers die bergen werk verzetten. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Asieldier in huis

Elke week lichten wij een asieldier uit. Heb je interesse in een kat, hond of knaagdier uit het asiel? Houdt dan zeker de website en Facebookpagina van De Dierenstee in de gaten voor alle dieren die een nieuw baasje zoeken.

Lees ook:

Op speeddate met konijn Suske: wie heeft nog een plek in het konijnenhok over?

Naast honden en katten worden in De Dierenstee ook konijnen en knaagdieren opgevangen. Op dit moment...
Dextor dierenstee

Dextor (1) heeft nog geen baasje: hij houdt van gezelligheid, maar moet nog wel wat leren

Het is rustig in de Dierenstee. Er zijn de laatste tijd veel dieren geplaatst en niet zo veel nieuwe...

Goed nieuws: bejaarde poes Fifi heeft een huis

Zo, aan aandacht had bejaarde poes Fifi afgelopen week geen gebrek. Ons bericht over de zoektocht na...


Meer over De Dierenstee ontdekken?

De Dierenstee

dierenopvang

Vandaag gesloten

Groene Kruisweg 14a, Numansdorp

Bekijk meer:dierenopvang

adv.