Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het gekste wat deze Hoeksche Waardse Sint ooit meemaakte? ‘Dat ouders ineens op schoot willen’

Door Heleen Schrijvershof 5 december 2019

De Sint is al bijna weer onderweg naar Spanje. Voordat hij echt terug ging hebben we ‘m nog even snel aan z’n mantel getrokken en een paar brandende vragen gesteld. We spraken de Hoeksche Waardse Sinterklaas Joost die je bijvoorbeeld bij de intochten in Numansdorp en Klaaswaal kon zien, maar we ontdekten dat hij nog meer collega-sinterklazen heeft in deze dorpen.

Wat is er zo leuk aan Sinterklaas zijn?     

“Al van jongs af aan wilde ik de kinderen graag blij maken. Om dan tijdens de intocht al die blije gezichtjes te zien, dan weet je dat je het goede ‘werk’ gekozen hebt. Dit is zo’n fijne baan dat het niet als werken voelt.”

Maakt u weleens gekke dingen mee als Sinterklaas?

“Jaarlijks komen wij op zoveel verschillende plekken. Binnen en buiten de Hoeksche Waard. Het is altijd weer een feest. We maken heel veel lol. Het gekste is toch wel als de ouders ineens op schoot willen bij Sinterklaas.”

Wat is het meest bijzondere aan intochten?

“Het is bijzonder om zoveel kinderen aan een kade te zien staan. Ze komen allemaal voor de Sint en zijn pieten. Zo’n bijzonder gevoel om dat mee te mogen maken. Blije gezichtjes, muziek, dansende kinderen en vrolijke sfeer.”

Bent u weleens herkend?

“Het gebeurt vaak zat dat mensen denken mij te herkennen. Dat is vooral grappig als ik ga praten, de mensen ken en hen bij naam noem. Dan zijn ze verbaasd en gaan nadenken over wie ik zou kunnen zijn. Toch is er nog nooit iemand geweest die mijn naam heeft gezegd.”

Hoeveel pieten zijn er eigenlijk?

“Binnen onze ‘club’ -ook wel vereniging- zijn we in totaal met zo’n 50 pieten en 4 sinterklazen inmiddels. Een hele gezellige boel. De leeftijden beginnen vanaf zo’n 12 jaar (voor de kleine pietjes). En ja, de Sint is al oud dus laten we het houden op ‘vanaf 12 jaar’.”

Wat is de leukste vraag die u ooit heeft u gehad?

“De leukste vraag is toch wel om bekend te mogen maken  dat iemand uit onze club samen met zijn vrouw weer opa en oma mocht gaan worden. Toevallig is de zoon van deze Piet ook onze geluidsman. Dit zorgde wel even voor een grote verrassing.”

Krijgt u nooit de kriebels van uw baard?

“Gelukkig heb ik een fijne kapster die er voor zorgt dat alles tip top in orde is. De baard en de snor kriebelen wel eens, maar na een paar jaar weet je daar mee om te gaan. Het feest en de gezelligheid doet je dat ook snel vergeten.”

Gaat er ook weleens iets mis?
“Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, ook tijdens een intocht of optreden. Dit proberen we altijd wel met elkaar op te lossen. Als iemand z’n tekst niet weet of een dansje niet goed weet. Dan pakt iemand het altijd wel weer op.”

Wat is het grappigste dat u ooit hebt meegemaakt?

“Er gebeuren altijd veel leuke dingen. Grappige dingen ook. Een truc van de clownpieten die niet helemaal goed gaat en dat Sinterklaas het bijvoorbeeld afmaakt. De kinderen vinden dat natuurlijk geweldig.”

Hoe lang duurt het omkleden eigenlijk?

“De pieten zijn vaak wel in een half uurtje klaar. Dat lukt mij als Sint lukt dat wel. Na een tijd krijg je er ook weer handigheid in natuurlijk. Toch is het een heel karwei om je zelf om te toveren tot Sint.”

Kunnen mensen u allen tijdens intochten zien of komt u ook thuis op bezoek?

“Nee hoor, indien nodig kunnen wij ook op huisbezoek komen. Wij gaan voornamelijk bedrijven en scholen af. En tijdens de intocht in Numansdorp en Klaaswaal zie je ons ook altijd.”

Lees ook:

Sinterklaasintocht Oud-Beijerland 2019 Zwarte Piet en Sinterklaas

Sinterklaasintocht 2019 in Oud-Beijerland: wat was het leuk! Ben jij gespot?

In vijf Hoeksche Waardse dorpen kwam Sinterklaas vandaag aan. Wij waren bij de intocht in Oud-Beijer...

Pakjesavond 2019 in de Hoeksche Waard: zo ben je voorbereid

Kinderen in wachten al een tijdje met smart op pakjesavond. Naast dat Sinterklaas en de pieten lang...

[verlopen] Dit wil je: win een verwendag voor twee personen in een wellnessresort naar keuze

Nog een paar weken en dan is het officieel winter. Brrr… In deze periode kan jij vast wel wat extra ...

adv.