Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goudsmid Marielle Zuidijk heeft haar eigen atelier: ‘Ik had geen idee dat ik hier talent voor had’

Door Heleen Schrijvershof 30 juli 2019

Marielle Zuidijk is goudsmid en heeft haar atelier in misschien wel het mooiste straatje aan ‘Het Hof’ in het centrum van Oud-Beijerland. Wij hadden wel verwacht dat je voor dit beroep behoorlijk precies moet zijn, maar dat je ook niet bang moet zijn voor vieze handen en een beetje geweld? We hadden geen idee. 

Wat is precies het verschil tussen een goudsmid en een juwelier?

“Een goudsmid maakt de sieraden zelf. Ik heb hier in de winkel mijn eigen, open werkplaats. Bij een juwelier gaat het meer om het verkopen van merken en ingekochte sieraden. Ik ben echt een maker en wil graag mijn eigen ontwerpen verkopen. Dit kan ik doen door de winkel erbij te hebben.”

Droomde je als klein meisje al over ringen en oorbellen?

“Nee, helemaal niet. Ik heb ook heel lang getwijfeld over wat ik wilde gaan doen. Na de middelbare school ben ik begonnen aan een sportopleiding. Ik weet nog steeds niet waarom eigenlijk. Het paste helemaal niet bij me. Ik durfde bijvoorbeeld geen les te geven, was veel te verlegen.”

“Daarna had ik wel een helder idee: ik wilde de horeca in. Uit een beroepskeuzetest kwam na horeca, kunst en creativiteit. Daar herkende ik me helemaal niet in, want ik ben helemaal niet zo kunstzinnig. Dat dacht ik tenminste.  Tot ik op een gegeven moment op een banenbeurs terecht kwam. Ik zag daar een stand van de Vakschool in Schoonhoven, met iemand die aan een werkbank sieraden aan het maken was. Iets dat ik nog nooit had gezien. Ik had gewoon nog nooit stilgestaan over het zelf maken van sieraden. En dan bedoel ik van echt goud, zilver en hierin echte diamanten en edelstenen in verwerkt. Die liefde is nooit meer overgegaan.  Ik ben naar Schoonhoven gegaan en de rest is geschiedenis.”

En nu werk je met de mooiste materialen.

“Tijdens mijn opleiding kocht ik al regelmatig stukken gereedschap en edelstenen. Nu tien jaar later heb ik zo’n beetje alles dat toen op mijn verlanglijst stond. Al investeer ik nog regelmatig in mooi gereedschap en apparatuur. Mijn laatste aankoop is een Laserlas apparaat, hier kon ik vroeger echt alleen maar van dromen en vorig jaar heb ik hem eindelijk kunnen aanschaffen. Dan ben ik niet alleen blij maar ook best wel trots.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

En nu de winkel ‘erbij’. Hoe bevalt het als ondernemer?

“Ik ben na mijn opleiding direct voor mezelf begonnen. Niet gelijk met deze winkel, maar in een kleine ruimte in de garage van mijn vader. Daar had ik mijn eigen atelier.  De stap naar een winkel beginnen was een spannende stap, maar zeker een heel goede keuze waar ik nog steeds blij om ben.”

Wat vind je nu het allerleukst aan je werk?

“Het maken. Zeker als het bijna klaar is. Het eindresultaat geeft veel voldoening. Heel soms gaat er ook weleens wat mis. Je gebruikt best veel geweld bij bijvoorbeeld het zetten van een steen. Een diamant is keihard, maar de vele kleurstenen waar ik mee werk zijn minder hard en kunnen dus wel eens breken. Als ik een sieraad op maat gemaakt heb voor een speciale vorm steen en hij breekt op het laatste moment met zetten dan baal ik daar behoorlijk van.”

“Eén keer per jaar ga ik naar Duitsland. Naar een stenenbeurs. Dat is een walhalla vol mooie dingen. Ik wordt zo blij van alle schatten die ik daar uit zit te kiezen. Die liggen hier dan soms veel te lang omdat ik eigenlijk geen tijd om daar gelijk mee aan de slag te gaan. Alles wat ik voor de winkel maak vind ik zelf ook echt heel mooi. Ik denk weleens: als ik het niet verkoop kan ik het altijd zelf nog houden.”

Ik kan me voorstellen dat jouw werk ook best persoonlijk is voor mensen.

“Ja, ik probeer voor iedere klant de tijd te nemen, dat vind ik leuk. Soms maak ik een herinneringssieraad. Dan komen er vaak zoveel verhalen los. Het gebeurt weleens dat mensen huilen als ze het sieraad komen ophalen. Sommige mensen zijn zo nieuwsgierig en betrokken, die komen wel vier keer tussendoor lang om te kijken hoe het proces gaat.”

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Lachend: “Rommelig! Hij loopt altijd anders dan je zou willen. Ik heb opdrachten die gewoon doorlopen, maar mensen kunnen natuurlijk ook m’n atelier binnen komen lopen. Ik probeer het voor mezelf wel netjes te houden en heb een nette werkplaats. Ik kan niet werken als alles netjes door elkaar ligt. Alhoewel: als ik eenmaal bezig ben is het al snel een puinzooi. Maar daarna ruim ik wel graag op. Een dokter heeft een assistente. Zo iemand die netjes al het gereedschap aanpakt. Die mis ik nog. Al heb ik tegenwoordig wel een heel fijne collega die mij ondersteunt met de opdrachten.”

Hoe combineer jij het fijne gepiel met het grove geweld?

“Ik heb als vrouw best veel technisch inzicht ontwikkeld. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om een nieuw soort slotje te verzinnen. Voor maatwerk moet ik vaak opnieuw het ei uitvinden. Je kunt iets leuks bedenken maar het moet wel technisch haalbaar zijn, er mooi uitzien en ook nog eens draagbaar zijn. Een beetje technisch inzicht is dan wel erg handig. Mijn lat ligt best hoog, ik kan het mezelf best moeilijk maken. Maar juist daardoor krijg ik het wel voor elkaar.”

 


Meer over Marielle Zuidijk ontdekken?

Marielle Zuidijk juweliers

Vandaag gesloten

West-Voorstraat 25, Oud-Beijerland

Bekijk meer:juweliers

adv.