Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gonny maakte van haar achtertuin de meest eetbare tuin van de Hoeksche Waard

Door Rosanne Buitendijk 11 augustus 2020

Bij haar huis aan de Blaaksedijk heeft Gonny van Peperstraten een behoorlijke ruime dijktuin. Ze creëerde er een eetbare tuin waar ze een paar keer per maand wilde planten- en kruidenlunches houdt. “Alles wat je ziet, kun je opeten,” wijst Gonny haar tuin rond. “Wil je thee? Ik pluk even wat munt. Ik ga heus nog wel naar de supermarkt, maar niet voor thee.”

Een eetbare tuin gaat veel verder dan een moestuin waar wortels en boontjes groeien. Gonny benut werkelijk álles wat er boven de grond komt. Ja, zelfs onkruid, madeliefjes en brandnetels. “Dat smaakt net zoals spinazie. Maar waarschijnlijk denk je de eerste keer: dát ga ik toch niet eten? Het is een mindset: de knop moet even om.”

De verbazing is het leukst

Bij haar lunches maakt ze gebruik van alles wat er groeit in haar tuin. En daar kun je meer mee dan je denkt. “We beginnen bijvoorbeeld met vlierbloesemchampagne en een amuse. Ik serveer ‘onkruidbroodjes’: brood met smeersels gemaakt van onkruid. Dan een een plankje met drie gerechtjes gemaakt van onkruid. Bijvoorbeeld soep of salade. Als dessert maak ik weleens een notentaart of iets met jam. De verbazing bij mijn gasten vind ik zo leuk. Verbazing over wat je allemaal kunt met onkruid, maar ook over hoe het smaakt. Het is echt niet alsof je op gras zit te kauwen. En er zitten ook nog heel veel mineralen en vitamines in onkruid.”

Pesto van klaver

Gonny heeft een dagtaak aan het bijhouden van haar tuin, ook al probeert ze zo min mogelijk in te grijpen. “Ik laat de tuin vooral zijn gang gaan en leer om geduld te hebben, te observeren. Maar als de vlierbessen rijp zijn, oogst ik dat zo snel mogelijk en maak ik er jam van. Of champagne, of gelei. Het onkruid in mijn tuin knip ik af, zodat het daarna weer kan groeien. Als ik het eruit trek, verdwijnt het. Dan heb ik er niks meer aan. Ik zet alles om in sap en jam of zelfs schoonmaakmiddel. Van paardenbloemen maak ik thee, van klaver maak ik pesto en van madeliefjes kun je heel goed kappertjes maken. Veelzijdig toch?”

De tuin

Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Gonny: “Er kwamen hier mensen die dachten: wat een zooi is deze tuin. Maar dat is expres. De natuur moet zijn gang gaan. Door een rommelige tuin trek je veel meer bijen, insecten en vogels aan. Hoe klein je tuin ook is: zorg voor een rommelhoekje. Vogels kunnen daar schuilen. Je zult zien dat er dan veel meer leven in je tuin komt.”

Voedselbos

Het achterste deel van de tuin is nog in ontwikkeling. Dit moet een voedselbos worden. Onlangs plantte Gonny hazelnootbomen, amandelbomen en verschillende fruitbomen aan, die nu nog flink moeten gaan groeien. Helemaal zelfvoorzienend zijn is niet het doel. “Er is genoeg wat níet in mijn tuin groeit. Of ik dit ooit had kunnen bedenken dat mijn tuin mijn werk zou worden? Welnee. Ik kom uit Hoogvliet, uit de stad. Maar sinds het eenmaal was aangeboord, ben ik niet meer te stoppen.”

Wil je ook een keertje aanschuiven bij één van de lunches van Gonny? Bekijk hier alle data en reserveer je plekje.

Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Lees ook:

Beleef het en Eet het

Beleef het en Eet het gaat weer van start: ‘Laten zien wat je doet als boer is in 2020 belangrijker dan ooit’

Het is weer oogsttijd en dat betekent dat je vanaf zaterdag 15 augustus ook weer zelf je groenten en...

Buitenkijken! In de tuin van Angela en Jack is het uitzicht elke dag anders

Een plantenzee, zo omschrijven Angela en Jack de Leeuw hun tuin bij hun dijkwoning in Klaaswaal. Ove...

Hieperdepiep! Deze 8 bijzondere verjaardagen in de Hoeksche Waard worden dit jaar gevierd

Een hoop Hoeksche Waardse bedrijven, verenigingen en bouwwerken vieren dit jaar een bijzondere verja...
vuur tuin vuurkorf

Mag dat: een vuurtje stoken in je tuin?

Dat een groot, open vuur maken in je achtertuin niet zo slim is, weet je natuurlijk wel. Maar een vu...

adv.