Door Visser heeft nu een hele leuke band, maar vroeger durfde ze het podium niet op

Door Heleen Schrijvershof 24 april 2019

Welke tiener droomt er niet van: liedjes schrijven en in een echte bandspelen. Door Visser maakte haar tienerdroom waar. Ze is liedjesschrijver, zingt en speelt akoestische gitaar in haar band. Je komt haar overal en nergens tegen in de Hoeksche Waard, van het Bram Roza festival tot kleine huiskamerconcerten.

Met haar band speelt ze eigen nummers en covers. Daarbij is de sfeer heel belangrijk. “We houden het graag wat kleiner. We hebben een repertoire met eigen nummers zodat we op festivals of in huiskamers kunnen spelen. Daarnaast vinden we het fijn om te kunnen spelen als achtergrond muziek bij bijvoorbeeld bedrijfsfeesten of bij een receptie. Daar spelen we covers.”

Krezip en Ilse de Lange naspelen

“Ik was altijd met muziek bezig. Vanaf mijn elfde was ik bezig met gitaar spelen en zingen en schreef toen ook al kleine gedichtjes op muziek. Als kind vond ik het al het fijn om woorden te geven aan de dingen waar ik mee bezig was. Er bestaat ook echt nog een mapje met dingen die ik toen geschreven had.”

Akkoorden onder de knie krijgen deed ze door simpelweg heel goed te luisteren. Eindeloos was ze Krezip en Ilse de Lange aan het naspelen. “Dat was heel leuk om uit te zoeken, om het zo te leren. Eigenlijk leuker dan dat het nu is. Nu zoek je het online op en je kunt gelijk spelen. Toen was het echt uitzoeken hoe een lied in elkaar zit.”

Podiumvrees

Dat ze op haar elfde begon met schrijven betekent niet dat ze ook al snel op een podium stond. Dat durfde ze namelijk helemaal niet zo goed. “Ik vond het niet fijn om datgene wat ik gemaakt had, of sowieso om m’n stem te laten horen. Dat vond ik heel moeilijk.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Werken met muziek

Nu doet ze dat gelukkig wel. Maar haar band, waarmee je haar al op verschillende plekken in de Hoeksche Waard hebt kunnen zien, is niet haar enige bezigheid. Door werkt ook als muziekagoog. “Muziekagogie lijkt best veel op muziektherapie. Bij therapie is het de bedoeling dat de cliënt geneest. Bij een muziekagoog leert een cliënt omgaan met de beperking die hij of zij heeft. “Ik werk ook veel met kinderen. Dan helpt de muziek bijvoorbeeld bij leren samenwerken.”

Met of zonder band

Na een paar jaar met een band te hebben gespeeld, besloot Door om in haar eentje te gaan spelen. “Ik besefte me: ik heb altijd mijn gitaar nog. Alleen kan ik de liedjes spelen die ik leuk vind en waar ik maar wil. Dus dat ben ik gaan doen. Na een poosje kwam mijn zangeres erbij: Eefje. Dat matchte zo goed, de stemmen blenden zo goed samen. Daar speel ik nu al heel lang mee. Het is een heerlijk gevoel om met haar te zingen.”

Daarna kwam er een contrabassist bij, en een pianist. “Een super fijne groep. Soms speel ik met de hele band, maar als een van de bandleden niet kan, spelen we ook gewoon. Het staat altijd.

In de rij voor de kassa met een melodie in je hoofd

“Ik stond een keer bij de supermarkt in de rij voor de kassa, had ik ineens een goede melodie in m’n hoofd. Dus ik was ‘m alleen maar aan het zingen en ik kon de vrouw bij de kassa niet te woord staan. Toen ik buiten stond heb ik ‘m heel snel opgenomen. Ik heb ook een nummer voor m’n dochter geschreven, dat floept er dan opeens uit. Soms staat een nummer in een kwartier erop. En soms zit ik er dagen aan en denk ik: er moet nog iets bij of aan veranderen. ”

Betere liedjes schrijven als het slecht gaat

Als we vragen of ze betere liedjes schrijft doordat ze nu een dochter heeft begint ze te lachen. “Eigenlijk niet, juist niet. Ik schrijf vooral liedjes als het slecht gaat. Er zijn heel veel muzikanten die dat zo hebben. En met mijn dochter gaat het eigenlijk altijd goed.” Niet dat ze alleen maar treurige liedjes zingt. “Ik heb dus het liedje over mijn dochter, en ik heb zing ook wel eens over verliefd zijn. Maar ik schrijf toch het liefst als het slecht gaat. En dan schrijf ik voor mezelf. Ik kan niet schrijven puur voor publiek omdat het dan goed werkt op een festival. Het moet voor mij goed zijn.”

Ponymarkt

Wij hopen dat Door nog lang liedjes zal blijven schrijven en blijft optreden. De eerste keer dat je de band kunt zien is op de Ponymarkt in Puttershoek op 25 mei. Als de planning blijft zoals hij nu is zie je Door en band om half 2.

Alvast een voorproefje? Kijk en luister mee!

adv.