Dick de Lijster is bijna 70 en al sinds zijn elfde fietsenmaker: ‘Het is nog net zo leuk als toen’

Door Heleen Schrijvershof 19 april 2019

Hij is nog een fietsenmaker van het ouderwetse soort, zo één die die zegt: wacht maar even terwijl ik een nieuw ventiel plaats, het is zo klaar. Dick de Lijster is bijna 70 en loopt al héél lang mee als fietsenmaker. Zijn winkel in Klaaswaal is een echt familiebedrijf: zoon Dennis is inmiddels mede-eigenaar en gaat de zaak overnemen.  

Dat de zaak nog steeds bestaat heeft, naast hard werken, ook heel veel te maken met nieuwe ideeën. Zoon Dennis heeft zijn stempel op de zaak gedrukt door zich op scooters te richten en ondertussen is er ook een nieuwe medewerker: Michiel. Samen hebben ze er een moderne zaak van gemaakt. Als we Dick spreken, willen we natuurlijk weten of hij fietsen nog steeds even leuk vindt als op zijn elfde. Spoiler: het antwoord op die vraag is absoluut ja.

Wedstrijdje spaken zetten

Dick: “Ik ben begonnen bij een andere baas in Maasdam, dat was in 1966, toen was ik 16. Maar daarvoor hielp ik hem al. Ik zat nog op school en dan was het als de bliksem naar huis, tas binnenploffen en sleutelen. Dat deed ik al op mijn elfde.”

Toen hij 12 werd, leerde hij fietsen rijklaar maken. Hij leerde dat van een fietsenmaker van 85, die allang met pensioen was maar nog veel te graag meehielp. “Hij won het ook nog elke keer van me met het spaken van een wiel. Dan zaten we thee te drinken en zei hij: ik heb er weer twee. O jee, weer verliezen, dacht ik dan. Ik kon niet tegen m’n verlies. In zo’n wiel gaan meestal 36 spaken. Als je het elke dag doet, lukt dat je in drie kwartier. Ik ben net zo lang gaan oefenen tot ik van die vent won.”

Ogen open, oren open en mond dicht

Als we Dick spreken is het niet moeilijk te zien dat hij nog steeds van fietsen houdt. Wat er dan precies zo leuk aan is? “Het bouwen, het in elkaar zetten. Op m’n 14e ging ik hele dagen motortjes van bromfietsen uit elkaar halen en opknappen. Als je een doorsnee tekening had van een motorblok van een brommer ging dat helemaal in m’n kop. Met onderdeelnummertjes erbij. Heel m’n leven heb ik die focus al gehad. Jezelf vastvreten in iets. Het gaat om opletten. Ogen open, oren open, mond dicht. Goed luisteren. En kijken.”

Een echt familiebedrijf

Op dit moment werkt hij samen met zijn vrouw Yvonne, zoon Dennis en medewerker Michiel in de zaak. “Dennis werkt hier nu een jaar of 15, ondertussen is hij mede-eigenaar. Dennis is zo ver dat ik voor moeilijk dingen nu naar hem toe ga. Scootertechnieken bijvoorbeeld. Daar is hij heel goed in. Hij doet heel veel in tuning.

Geen tijd

Over hoe Dennis bij de winkel is gekomen vertelt Dick: “Ik heb altijd heel veel gewerkt. Dan kwam ik thuis en had ik eigenlijk geen tijd voor Dennis. In het weekend ging ik naar Feyenoord, dan dan had ik ook geen tijd voor ‘m. Ik dacht: dit moet anders, zometeen zegt ‘ie nog toedeloe. Toen heb ik geprobeerd een hobby voor hem te creëren. Hij was ook al met motortjes aan het klussen en aan het meekijken.”

Fietsenmaker Dick de Lijster Klaaswaal Hoeksche Waard

Zal die jongen nu toch gelijk hebben?

Het is dus dankzij Dennis dat er scooters in de zaak kwamen. Dick vertelt: “Dennis zei: pa, kunnen we wat scooters verkopen? Nee, zei ik, we houden het op fietsen want die verkopen gewoon. Dennis haalde me over: nee, nee, die scooters gaan ook verkopen. En ja hoor, zul je zien: uiteindelijk hebben we er heel veel verkocht. En dan denk je bij jezelf: zal die jongen toch gelijk hebben? Moet hij mij dat nou vertellen? Ik loop helemaal achter joh. Als we een trein waren zat ik achterop en hij voorop.”

Scooters zijn nu ontzettend belangrijk voor de winkel. Dick: “Dat is echt Dennis’ verdienste. Daarvoor moet je bij hem zijn. Alleen heel oude scooters, die komen bij mij terecht. Ja, je moet het kunnen toegeven als een ander gelijk heeft.”Meer over De Lijster Tweewielers ontdekken?

De Lijster Tweewielers


Vandaag gesloten

Voorstraat 10, Klaaswaal

adv.