Buschauffeur Martin maakte zijn laatste rit: ‘Ik haalde graag een geintje uit’

Door Rosanne Buitendijk 9 april 2019

We gaan niet iedereen die met pensioen gaat interviewen, maar bij de leukste buschauffeur van de Hoeksche Waard gaan we graag even op de koffie. Twee weken geleden maakte buschauffeur Martin Reedijk na 28 jaar zijn laatste busrit. Hij is een vat vol verhalen – vaak met een lach, soms met een traan.

Mis je het al?

“Nee, geen seconde. Ik heb het tot het laatste moment met heel veel plezier gedaan, maar het is nu tijd voor andere dingen. Ik heb veel te veel hobby’s waar ik nooit aan toe kwam, en laat ik mijn vrouw en kleinzoon niet vergeten. Met hen ga ik ook graag op pad.”

We zien een kast vol cadeaus. Aan wie heb je dat allemaal te danken?

“Bizar hè? Dat kreeg ik tijdens mijn afscheid van collega’s, leiding, vrienden, familie én van passagiers. Ja, ik heb zelfs kaartjes van passagiers gekregen om me te bedanken. Dat zegt wel iets toch?”

Wat was jij voor buschauffeur?

“Ik zeg altijd dat je gastheer bent op de bus. Zo jammer dat je die ouderwetse draaistoelen niet meer hebt in de bussen van nu. Ik zei altijd iedereen gedag. Ik had met iedereen contact, maakte graag een grapje. Ik ben altijd mijzelf geweest. Op een of andere manier vertelden mensen mij veel – maar andersom was ik ook heel open over bijvoorbeeld de ziekte van mijn vrouw in 2007. Ik heb veel gedeeld met mijn passagiers. Sommige passagiers kom je jaar in, jaar uit op steeds dezelfde tijdstippen tegen. Als buschauffeur was ik nooit alleen degene die de mensen van a naar b bracht.”

Wat is je liefste herinnering?

“Oh poeh, ik heb lief en leed meegemaakt. Wat ik nooit zal vergeten, is dat er op Zuidplein een oude dame instapte die naar de Egmondshof in Oud-Beijerland ging. Ze zat vooraan en ik maakte een praatje met haar. Haar man was een paar weken daarvoor overleden. Toen ze uitstapte, zei ze dat ze sinds het overlijden van haar man, niet zoveel aandacht en menselijk contact had gehad.” – Martin zet zijn bril af en veegt een traan weg. – “Zoiets kleins, een normaal gesprek, oprechte aandacht. Dat je iemand daar zo mee kan raken. Tja, dat raakt mij dan weer.”

Had je een lievelingsroute?

“Mijn laatste rit ging van Zuidplein naar Goudswaard en terug naar het Heinenoord busstation. Maar als ik mocht kiezen, dan reed ik het liefst op lijn 436, van Zuidplein naar Ouddorp. Een lekker lang stuk, en op Flakkee kun je de zee bijna ruiken…”

Je werd verkozen tot leukste buschauffeur van het jaar in 2009 omdat…

“Aan mij zag je gewoon altijd dat ik er plezier in had. Af en toe ben ik zo gek als een deur. Als ik jongeren in mijn bus had die voor overlast zorgden, dan sprak ik ze op een ludieke manier aan. ‘Joh jongens, als jullie zo doorgaan moet ik jullie mijn bus uitzetten, en dan zit ik dit weekend rapporten te schrijven in plaats van met mijn vrouw te kroelen. Jullie weten wel wat ik liever zou doen hè?’ Dat soort teksten werkt veel beter dan ze een uitbrander te geven.”

Zien we je nu nooit meer in de bus?

“Nou, ik ga zelf weleens met de bus. Ik neem graag mijn kleinzoon mee voor een ritje naar Zuidplein. Eten we daar een gehaktballetje – ze kennen ‘m al – en dan weer terug naar huis. Vindt ‘ie prachtig.  En ik ook.”

Personalia

Martin was 28 jaar lang buschauffeur in (en rond) de Hoeksche Waard. Hij woont met zijn vrouw in Puttershoek. Samen hebben ze twee kinderen en een kleinzoon. Zijn vrouw streek in al die jaren ruim vijfduizend dienstoverhemden. In 2009 werd Martin gekozen tot buschauffeur van het jaar.

Lees ook:

Fotografe Lieselotte drinkt koffie met heel Hoeksche Waard: “Wie zijn de mensen eigenlijk die hier wonen?”

De Oud-Beijerlandse Lieselotte Stienstra begon afgelopen maand met haar project 'Op de koffie in de ...
Dierenopvang centrum de Dierenstee Numansdorp Hoeksche Waard

Jeroen is manager bij de Dierenstee: “Ik loop niet in pak tussen de dieren”

Dat hij op de managementstoel zit, is eigenlijk niet zo vreemd. Jeroen Verhoek groeide zo'n beetje o...

Peet en Leon zijn de tatoeëerders van Klaaswaal: “Belangrijkste is dat je op je gemakkie bent”

Peet van Ink Addicts was de eerste tatoeëerder in de Hoeksche Waard. "Mensen zeiden: een tattooshop ...

adv.