Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aat kan (bijna) alles bouwen met Meccano. ‘Soms gaat het drieduizend keer fout, maar ik geef niet zomaar op’

Door Heleen Schrijvershof 19 november 2019

Aat Visser uit Mijnsheerenland heeft een zwak voor Meccano. Zijn ontwerpen staan in het Landbouwmuseum & het Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten. En hij doet het echt niet allemaal alleen, maar krijgt ook gezellig hulp van zijn vrouw Christine.

“Ik was vijf jaar toen ik mijn eerste doosje Meccano kreeg. Dat was net na de oorlog en Meccano was in verhouding heel erg duur. Als je zo’n doosje kreeg was dat echt iets bijzonders. Na een paar doosjes vond mijn familie het te duur worden. Maar dat hield mij niet tegen. Ik kreeg geld op verjaardagen en spaarde gewoon stug door voor mijn volgende doosje. Dat ben ik blijven doen tot m’n vijftiende jaar. Toen moest ik in militaire dienst en ging ik werken. Weer een paar jaar later trouwde ik en bouwde ik steeds minder.”

Aat Visser - Meccano - Tiengemeten Hoeksche Waard

Twee weken door Zuid-Holland gereden dankzij het AD

“Ik had me bedacht: na m’n pensioen ga ik het weer oppakken. Maar op de eerste dag van m’n pensioen overleed m’n vrouw en stond m’n hoofd er niet naar. Na een poosje begon het toch te kriebelen. Ik plaatste een berichtje voor Meccano in de rubriek ‘lezers helpen lezers’ in het AD. Daar kreeg ik vijfendertig reacties en heb twee weken door Zuid-Holland gereden om dat op te halen. Als kind moest ik eerst alles weer uit elkaar halen voor ik verder kon. Nu heb ik zoveel dat ik gewoon verder kan bouwen en uitbreiden.”

Kijken met je handen

Ondertussen heeft Aat zoveel ervaring opgedaan dat hij bouwwerken kan maken vanuit zijn eigen fantasie. Met zijn bouwwerken stond hij op de Winter Efteling, in Mini World en nu dus ook in de musea op Tiengemeten. Van Aad mag je dan ook best met je handen kijken. Gaat er dan nooit eens iets stuk? Lachend: “Jazeker, juist wel. Ik ga elke week even langs voor onderhoud. Meccano is sterk, maar als er bij drukte heel veel kinderen mee spelen gaat er alsnog best wat stuk. Maar dat vind ik geen probleem.”

Het apentheater

Er is nog een pronkstuk dat nog een plekje moet krijgen: het apentheather. Compleet met Aapke Zonderland op de rekstok bovenin en ballen die van de ene naar de andere kant worden geslingerd. Allemaal mechanisch aangedreven. “Het is misschien wel drieduizend keer fout gegaan tijdens het bouwen, maar het was zeker de moeite waard, want nu loopt hij als een trein. Ik wilde die apen perse laten springen. En dan geef ik niet zomaar op.”

“Ik hoop dat ik voor dit apentheater nog een mooi plekje vind. Het bouwen op zich is leuk, maar de waarde voor mij zit ‘m erin dat ik kan laten zien wat er allemaal mogelijk is met een beetje fantasie.”

Lees ook:

Christine (74) uit Mijnsheerenland is beroemd op YouTube en rolt van het ene avontuur in het andere

Het komt niet vaak voor dat je een 'oudje' van 74 haast niet kan bijbenen. Maar dan heb je Christine...
Pablo the ringneck Instagram Hoeksche Waard

Pablo de halsbandparkiet is beroemd op Instagram: ‘Elke dag de slappe lach om hem’

Al voor je binnen bent bij Carolina en Rolf kun je er niet omheen: hier is de lievelingskleur blauw....
Alpaca's Hoeksche Waard

Jan en Ella hebben 30 alpaca’s: “Ze hebben allemaal een naam, maar ze zijn veel te eigenwijs om te luisteren”

Jan en Ella zijn dan misschien geen 20 meer, maar trendsetters zijn ze zeker. Toen de meeste mensen ...

adv.