Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heldin in de zorg: Lia Kroon werkt als leerling IC verpleegkundige op de intensive care van het Erasmus MC

Door Anniek Schelling 28 maart 2020

Zorgverleners op de intensive care staan in de frontline om het coronavirus te bestrijden. Lia Kroon (23) uit Oud-Beijerland is leerling IC verpleegkundige op de intensive care van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zij geeft in deze onzekere tijden een inkijk in haar werk op de corona-afdeling: ”We hebben het ontzettend druk, maar ik ben dankbaar dat ik zoveel voor andere mensen kan betekenen.”

‘’Nog geen maand geleden begon de rit in deze bizarre rollercoaster. Bij het binnendruppelen van de eerste coronapatiënten hadden we geen idee wat ons te wachten stond. Die onzekerheid merkte ik aan mijn lichaam: het was gespannen. Mijn collega’s en ik vroegen ons af hoe we de coronapatiënten gingen verzorgen, en wie die taak op zich zou nemen. Alles was onbekend terrein. Nu is die spanning er nog steeds, maar het voelt wel anders dan een paar weken geleden: iedereen staat op scherp.”

Peptalk

“Elke dag praat het management ons bij over de stand van zaken, en bespreken we het plan voor de komende dag. Dat is een voordeel van het werken in een groot ziekenhuis, zoals het Erasmus MC: alles is goed en straks georganiseerd. Het bijpraten eindigt altijd met een peptalk, om ons een hart onder de riem te steken. Die waardering geeft rust en vertrouwen, en zorgt voor een enorm saamhorigheidsgevoel. Want iedereen beseft: we moeten dit samen doen.”

‘Collega’s die aan het einde van hun carrière zijn, hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Voor mij als 23-jarige, is dit pas het begin.’

Corona-uitrusting

“Voordat we de kamer van een coronapatiënt betreden, beschermen we onszelf met een uitrusting. Die bestaat uit een schort, een muts om onze haren te bedekken, een masker dat voorkomt dat we de lucht inademen, een vuurwerkbril, een mondkapje en handschoenen. Al die kleren gaan uit, zodra we de kamer verlaten. We stoppen het dan in speciaal afgesloten tonnen. Bij het opnieuw betreden van een kamer, kleden we ons weer aan, met een nieuwe uitrusting. Dat kost veel tijd. Daarom moet je continue nadenken of je alles bij je hebt als je naar binnen gaat. Zo stond ik laatst net buiten de kamer, en keek ik om. Ik zag dat ik een lege spuit vergeten was. Dan ben ik genoodzaakt om me helemaal uit te kleden, en me weer in een nieuw pak te hijsen, voor ik weer binnenstap.”

Emotioneel best zwaar

“Het pak beschermt goed, en daardoor voel ik me veilig. Ik denk zelfs dat ik in een supermarkt nog meer kans heb om besmet te raken, dan in het ziekenhuis. Maar er zo bij lopen, vind ik ook verdrietig voor andere patiënten. Het bezoek voor iedereen is teruggeschroefd naar één uur per dag. Dat is emotioneel al zwaar voor hen, en dan zien ze ook nog eens de hele dag mensen in uitrusting voorbij lopen. Dat doet echt wel wat met mij.”

Gratis pizza’s 

“Gelukkig zijn er ook lichtpunten. Afgelopen week, tijdens een avonddienst, stond Domino’s Pizza plots voor de deur met gratis pizza’s. En een andere nacht had iedereen een tapasgerecht meegenomen, zonder dat we wisten of we tijd zouden hebben om het samen te eten. Maar het is bijzonder om te zien dat iedereen zijn best blijft doen om er toch nog iets van te maken.”

‘Sterker door strijd’

“De afgelopen tijd dacht ik heus weleens: waar ben ik in beland? Maar eigenlijk alleen in positieve zin. Want deze situatie is uniek. Iedereen leert ontzettend veel. Ook voor collega’s die aan het einde van hun carrière zijn. Die hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Terwijl, voor mij als 23-jarige is dit pas het begin. Ik ben dankbaar dat ik zoveel voor andere mensen kan betekenen. Ook al vraagt het coronavirus ontzettend veel energie. Thuis probeer ik me weer op te laden door bijvoorbeeld leuke bordspellen te doen. Maar ook door een stuk te wandelen, of in de tuin te boksen met mijn vader en mijn vriend.”

“Als ik het soms toch moeilijk heb, denk ik aan de steun en waardering van vrienden, familie en de rest van Nederland. Of ik kijk vanuit het ziekenhuisraam naar buiten en haal ik motivatie uit de krachtige Rotterdamse woorden, die deze uitzonderlijke tijd misschien wel het allerbeste omschrijven: Sterker door strijd.’’

Lees ook:

Gelukkig is er ook goed nieuws: mooie Hoeksche Waardse corona-initiatieven

In heel de Hoeksche Waard zitten mensen thuis vanwege de maatregelen om verdere verspreiding van het...
coronavirus supermarkt afstand houden

De stand van zaken rond het coronavirus in de Hoeksche Waard

Het coronavirus is hét gesprek van de dag. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen te...

Maatregelen tegen coronavirus: dit gebeurt er in de Hoeksche Waard

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, worden in ons land maar ook specifiek voor...

adv.