Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is de werkplek van Peter en Mirjam Hage: ‘Op zaterdag hebben we 80 kilo kibbeling in de viskraam nodig’

Door Heleen Schrijvershof 13 januari 2020

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de werkplek van Peter en Mirjam Hage. Zij verdelen de aandacht samen met hun zoon en dochter over hun drie viskramen op verschillende markten in de Hoeksche Waard. We vragen aan Peter hoe hun werkplek eruit ziet.

Naam: Peter Hage
Leeftijd: 51
Woonplaats: Klaaswaal
Locatie werkplek: “Heb je even? Op dinsdag staat m’n dochter in Mijnsheerenland, wij op woensdag in Klaaswaal, donderdag ben ik vrij, vrijdag in Mijnsheerenland en mijn vrouw in Strijen, op zaterdag in ’s Gravendeel en m’n dochter in Puttershoek. En dan heb ik het over de Hoeksche Waard. We staan bijvoorbeeld ook nog in Delft.”
Drinkt zijn koffie: “Ik drink veel te veel koffie.  Met twee klontjes suiker en geen melk. Als ik even niks te doen ga ik koffie zetten. Ik neem ook altijd overal een bonenmachine mee naartoe.”

Wilde je dit werk altijd al doen vanaf dat je kind was? Of iets heel anders?

“Toen ik kind was, wilde ik schoolmeester worden en als tiener schipper. Als ik maar niet meer naar school hoefde. Mijn vader was visboer en toen ben ik ook visboer geworden. Ik heb het reusachtig naar m’n zin. Dat kwam blijkbaar over, want later wilden m’n dochter en zoon ook bij me werken. Sinds die tijd hebben we meerdere kramen. Je kunt moeilijk met z’n vieren achter een kar gaan staan.”

Wat zijn de leukste momenten van een dag/week?

“Waar moet ik beginnen? Als het lekker loopt en er worden grapjes gemaakt en lekker gekletst, dan leef ik. En nog een mooi moment is als ik de kassa tel, laat ik wel eerlijk blijven. Ik ken overal wel mensen en hoor heel vaak goeie moppen.”

2 dingen waar je niet zonder kunt tijdens je werk:

“M’n vrouw en m’n fornuis. M’n vrouw staat nog wel boven de koffie. Ik ben nog steeds blij met haar. Toen de kinderen klein waren, moest ik ook gewoon met personeel werken, dat is ook goed. Maar ik kan het niet meer opbrengen om iedereen alles te leren. Wij zijn goed op elkaar ingespeeld. Ik denk dat het merkbaar is dat wij samen met plezier werken. De zaak is heel ons huwelijk al van ons tweeën. Wij hebben alles samen al meegemaakt, the bitter and the sweet. Dat maakt het wel bijzonder.”

Wat doe je als je geen zin hebt om te werken?

“Dan begin ik met twee bakken koffie. Dat heeft dan vaak te maken met slecht weer en als het er dan naar uitziet dat het niet druk wordt. Dan kijken we elkaar aan: we moeten toch echt. Dan mopper ik weleens hoor, zo ’s ochtends vroeg om zes uur. Je kunt niet pas om negen uur uit bed komen. Op een zaterdagochtend heb ik al snel tachtig, negentig kilo kibbeling in de kraam liggen. Dat moet voorbereid worden. Vroeger stond ik nog vroeger op. Dat hoeft niet meer, als ik tien minuten te laat op de markt sta vergeven klanten me dat wel.”

Wat is het tofste/moeilijkste/mooiste wat je ooit gedaan hebt door dit werk?

“Ik ben bijna tweeënvijftig ik heb al heel veel leuke dingen gedaan. Er zijn zoveel mooie momenten. Het meest bijzondere is toch wel dat wij onze kinderen kunnen hebben laten zien hoe leuk is het. Zo leuk zelfs dat twee ervan dit ook wilden gaan doen.”

Wat is jouw gekste gewoonte tijdens het werk?

“Ik sta vaak een liedje te zingen achter m’n kraam. Meestal het eerste liedje dat in me opkomt. Dat is niet echt een gekke gewoonte, dat heb ik nodig.” Lachend: “Verder ben ik bloedserieus en valt er met mij niet te lachen.”

Lees ook:

Caroline trouwambtenaar gemeente Hoeksche Waard

Dit is de werkplek van trouwambtenaar Caroline Blok: ‘Voor de grap nee zeggen is echt geen goed idee’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...
Vrouwelijke automonteur Hoeksche Waard

Dit is de werkplek van automonteur Kristel: “Dit bleek veel beter bij me te passen dan de kappersopleiding.”

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...
Henri Kruithof hovenier

Dit is de werkplek van hovenier Henri Kruithof: ‘Liever veel mooie planten dan die grote tegels’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...

adv.