Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is de werkplek van hovenier Henri Kruithof: ‘Liever veel mooie planten dan die grote tegels’

Door Heleen Schrijvershof 7 oktober 2019

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de werkplek van Henri. Hij is hovenier bij Hoveniersbedrijf de Jager. Heb jij een plant in de tuin staan waar je de naam niet van weet? De kans is groot dat hij het je wel kan vertellen.

Naam: Henri Kruithof
Leeftijd: 40
Woonplaats: Klaaswaal
Locatie werkplek: Heel de Hoeksche Waard en soms daarbuiten
Drinkt zijn koffie: met melk en suiker

Wilde je dit werk altijd al doen vanaf dat je kind was? Of iets heel anders?

“Nee, hovenier zijn was niet perse mijn grote droom. Ik wilde wel altijd iets met m’n handen doen. Ik ging altijd al met m’n vader mee om bij m’n opa in de tuin te werken. Daar is de interesse vandaan gekomen denk ik. Het is alsnog een beetje toevallig gelopen. Ik ging met klasgenoten mee, die naar de hoveniersopleiding gingen kijken en ik dacht: dit is misschien wel wat. Tot nu toe bevalt het me heel goed. Ik doe dit nu al 20 jaar, dus het is toch een goede keuze geweest.”

Wat zijn de leukste momenten van een dag of week? 

“Het leukste is dat het afwisselend is. De ene dag doe je iets in de aanleg en de andere doe je iets in het onderhoud. We hebben vaak projecten van een week, dus het kan zomaar zijn dat je eerst een paar dagen bezig bent met het leeghalen van een tuin. Na het grondwerk, breng je zand aan en kun je gaan tegelen. Daarna komt het plantwerk.  Je gaat dan hoogte aanbrengen en kunt aan de slag met het groen. Het kijken naar trends is ook een belangrijk onderdeel. Wij proberen altijd heel veel mooie beplanting aan te brengen. Dat het contrast groot is tussen soorten planten en dat je diepte krijgt door kleur en hoogteverschil. Een paar jaar terug waren heel grote tegels in, daar waren we wel klaar mee. Die grote tegels zijn hartstikke zwaar.”

2 dingen waar je niet zonder kunt tijdens je werk:

“Een bus met goed gereedschap. Met een kiepaanhanger, anders moet je alles eruit scheppen. Daar heb je aan het eind van de dag niet altijd meer zin in. En: droog weer. Het kan ook wel met regen, maar het is fijn als het droog is. Anders is wordt het snel heel modderig.”

Wat doe je als je geen zin hebt om te werken?

“Natuurlijk heb je weleens een dag dat het minder is, maar dan moet je gewoon gaan werken. De klanten bepalen mijn uren, dus je kunt ze niet laten zitten. Een dagje wat extra grapjes maken met collega’s werkt ook altijd wel.”

Wat is het tofste/moeilijkste/mooiste wat je ooit gedaan hebt door dit werk? 

“Als je ergens komt waar het rommelig is en dan is het aan het eind van de dag helemaal opgeruimd. Of een hele mooie nieuwe tuin maken van een tuin die over de datum over. Ook vind ik hele grote aanlegprojecten heel tof. In Mijnsheerenland hebben we een grote tuin aangelegd. Als ik daar langsloop kan ik daar echt van genieten. Soms kom ik weer terug voor onderhoud na het aanleggen en dan kan ik weer opnieuw trots zijn op ons werk.”

Wat is jouw gekste gewoonte tijdens het werk?

“Dat heb ik vanochtend nog even in de kantine gevraagd en dat wiste ze me wel te vertellen. Ik ben nogal punctueel. De klus moet in de afgesproken tijd geklaard zijn. Ook als we een stapje harder moet zetten. En ja, ik ben ook altijd wel op tijd.”


Meer over Hoveniersbedrijf De Jager ontdekken?

Hoveniersbedrijf De Jager hoveniers

Gesloten09:00 - 18:00

Jan Tooropstraat 99, Oud-Beijerland

Bekijk meer:hoveniers

Lees ook:

bloemenwinkel happy flowers

Dit is de werkplek van bloemiste Joke: ‘Elke dag vroeg op om naar de bloemenveiling te gaan’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...
taxi binnenmaas

Dit is de werkplek van taxichauffeur Albert de Bruin: ‘Mijn werk is lang niet zo spannend als iedereen denkt’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...
Michka Chel Kookstudio Hoeksche Waard Numansdorp

De werkplek van Michka van Kookstudio Hoeksche Waard: ‘Thuis stuur ik iedereen weg als ik sta te koken’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...

adv.