Dit is de werkplek van hondenfotografe Saskia: ‘Dat ik dit nu doe, is echt een 180 graden ommezwaai’

Hondenfotografie Hoeksche Waard - Saskia
Foto's Heleen Schrijvershof

Elke week laten we je een leuke werkplek in de Hoeksche Waard zien. Deze week is dit de werkplek van Saskia Angenent – Degens. Zij heeft sinds 2019 haar eigen trimsalon in Mijnsheerenland. Nu combineert ze dit met haar andere grote liefde: fotografie. In haar salon en in de frisse buitenlucht organiseert ze fotoshoots waar de net geknipte honden door haar worden vastgelegd.

Naam:  Saskia Angenent – Degens
Leeftijd: 47
Woonplaats: Mijnsheerenland
Locatie werkplek: Mijnsheerenland
Drinkt haar koffie: “Met een opschuimertje: een latte of een cappuccino. In ieder geval met lekker veel melk. Tot m’n veertigste dronk ik geen druppel koffie. Toen ik 40 werd kreeg ik een Nespresso apparaat. Ik start mijn dag nu altijd met twee grote koppen.”

Wilde je dit altijd al doen vanaf dat je kind was?

“Honden vond ik altijd al wel leuk, maar we hadden er thuis geen. Als kind ben ik ook een keer gebeten door een hond. Die zat vastgebonden aan een caravan en ik wilde ‘m redden. Geen goed idee. Honden waren niet echt in mijn leven. Dat ik dit nu doe ik is echt een 180 graden ommezwaai. Ik werkte hiervoor als communicatiemedewerker en gaf advies. Ik had heel veel deadlines en daar kreeg ik moeite mee. De ene opdracht was nog niet afgerond en daar kwam de volgende alweer om de hoek te kijken. Toen heb ik het roer omgegooid. Honden trimmen is zwaar werk, maar het is zo leuk.  In de loop van de tijd ben ik hondenfotografie erbij gaan doen.”

Wat doe je als je geen zin hebt om te werken?

“Dat komt bijna niet voor, ik ben altijd enthousiast. Met kerst was ik op wintersport en na een paar dagen wilde ik graag terug naar huis. Mijn eigen ding weer doen.”

Wat zijn de leukste momenten van een dag?

“Het leukste is dat je eer van je werkt hebt. Het wordt echt gewaardeerd. Mensen zijn blij dat hun hond geholpen wordt en de honden zijn helemaal happy.”

“In de salon ben ik begonnen met deze honden vast te leggen, puur omdat ik dat zelf leuk vond om te doen. Ik merkte dat mensen het bijzonder vinden om een foto te krijgen van hun hond. Daardoor ontstond het idee om er meer mee te gaan doen. Een hond is tegenwoordig vaak een volledig gezinslid. Ouders willen graag mooie foto’s van hun kind, hondenbaasjes worden vaak net zo blij van een foto van hun hond. Ik hoor ook weleens: ‘mijn kind staat er mooi op’. Dan bedoelen ze daar hun hond mee. Kinderen zijn ook leuk om te fotograferen, maar honden zijn mijn favoriet. Daar heb ik extra chemie mee. Wat ook meehelpt is dat ik ze voor de fotoshoot natuurlijk zo heb geknipt dat ze om door een ringetje te halen zijn. Die combinatie is erg speciaal.”

Hondenfotografie Hoeksche Waard - Saskia

2 dingen waar je niet zonder kunt tijdens je werk

“Zonder reflectiescherm kan ik niet. Dat haalt veel op, tijdens het maken van de foto. En ik kan ook niet zonder snoepjes: je vraagt toch wel wat van ze. En natuurlijk mijn camera, maar dat is logisch.”

Hoe zorg je er eigenlijk voor dat de honden doen wat jij van ze wilt?

“Dat is natuurlijk het geheim van de smid. Nee hoor, waar ik achter ben gekomen is dat het goed werkt als ik ze na het trimmen even laat lanterfanten. In de salon is een grijze deur waar ik ze graag voor fotografeer. De aandacht vraag ik door gekke geluiden te maken en daar reageren ze altijd wel op. Het leukste is als ze hun oren op een bepaalde manier naar voren klappen. Dat staat het mooist op beeld.”

Wat is jouw gekste gewoonte tijdens het werk?

“Je raadt het al: ik sta tegen die beesten te praten alsof we samen de dag doorgaan. ‘Ja, Fikkie, ik ga jou wel even helpen. We zijn er bijna.’ Dat zeg ik dan vooral als ik net begonnen ben. Ze kijken me dan aan van: het zal mijn tijd wel duren, maak jij maar lekker een foto. Dan krijgen ze natuurlijk een snoepje en een dolletje. Die avond slapen ze vaak goed, want ze zijn soms nog een beetje ‘kooky’ van het op de tafel staan.”

Wat is het mooiste dat  je ooit gedaan hebt door dit werk?

“Als ik op kantoor was blijven zitten, was de droom van mijn eigen zaak nooit uitgekomen. Ik wilde altijd graag iets voor mezelf starten en kom ook uit een ondernemersfamilie. Met honden werken is heel fijn: zij begrijpen mij en ik hen. Ik dacht: als ik zelf ga starten moet het iets met dieren zijn. Het is zo bijzonder dat het me lukt.”

Foto: Saskia Angenent – Degens

Lees ook:

Meer in deze categorie

Hoeksche Waarders

Ga naar “Love is in the air! 7 x liefdesverhalen uit de Hoeksche Waard”

Love is in the air! 7 x liefdesverhalen uit de Hoeksche Waard

Ga naar “Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid”

Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid

Ga naar “De favorieten van Patricia: ‘Op deze plek waan ik me echt in Zuid-Frankrijk’”

De favorieten van Patricia: ‘Op deze plek waan ik me echt in Zuid-Frankrijk’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022