Wauw! De Nachtwacht-tafel van Timon staat straks in het Rijksmuseum

Door Rosanne Buitendijk 6 juli 2019

Hoe leuk: het werk van Hoeksche Waarder Timon de Koning (23) is straks te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij is een van de 8000 mensen die gehoor gaven aan de oproep van het Rijksmuseum om een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Zijn ‘Nachtwachttafel’ is het enige meubelstuk dat tijdens de ‘Lang Leve Rembrandt’ zomerexpositie te zien is.

Straks krijgt de tafel een mooie plek in het museum, maar hiervoor stond ‘ie drie jaar onder een doek op zolder. Dat moet Timon natuurlijk even uitleggen. “Ik maakte de tafel als eindopdracht voor mijn opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Ik had ‘m dus al staan. Mijn moeder en zusje haalden me over om hem in te sturen voor deze expositie.”

de nachtwachttafel in het rijksmuseum

Compliment

Vorige week zat Timon bij televisieprogramma Pauw met Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het museum. “Hij vertelde dat hij er een tijdje met zijn neus bovenop heeft gestaan en het er perfect uit vond zien,” vertelt Timon toch wel een beetje trots – want van al die aandacht en complimentjes wordt hij eigenlijk een beetje ongemakkelijk.

Nachtwacht fascinatie

Hij werkte ruim een half jaar aan de tafel, waar je op het tafelblad een strakke afbeelding van de Nachtwacht herkent. “Het is mijn lievelingsschilderij. Toen ik zes was zag ik het schilderij voor het eerst en sindsdien ben ik er door gefascineerd,” vertelt Timon. Hij is er zelfs zo door gefascineerd, dat hij een deel van de Nachtwacht op zijn arm liet tatoeëren. “Die zit er nog niet zo lang, maar ik ben er heel blij mee. Ben van D-dazzled  in Oud-Beijerland heeft die super gezet.”

tattoo nachtwacht

Ingelegd fineer

Terug naar de tafel, want we moeten even uitleggen hóe bijzonder dit werk is. Timon maakte de afbeelding van allerlei verschillende kleuren fineer. Hij sneed het fineer in de vormen die hij nodig had en beitelde de stukken hout in de juist vorm. Het fineer legde hij vervolgens in het hout van de tafel. Een dievenwerk, zoals Timon zelf zegt. Behalve de afbeelding van de Nachtwacht op het tafelblad, maakte Timon ook nog een afbeelding van Rembrandt zelf in de la van de tafel. “Ja, het was héél veel werk. Maar bij mij telt het resultaat. Het maakt niet uit als ik er drie jaar over moet doen – als het resultaat er maar is. ”

Tweede liefde

Timon is wel van de oude ambachten. Toch besloot hij na zijn opleiding iets anders te gaan doen. Hij volgde een opleiding tot opticien en werkt nu bij Van der Ham in Oud-Beijerland. “Dat is echt mijn tweede liefde. En op een bepaalde manier ben ik nog steeds heel veel met vormgeving bezig.”

Expositie Rijksmuseum

Op de verjaardag van Rembrandt, 15 juli, openen de kunstenaars zelf de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt, die tot en met 15 september te zien blijft in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Het item met Timon in Pauw terugkijken? Dat kan hier.

Lees ook:

Leon van Veilinghuis De Ruiter: ‘Ik zou graag nog eens een Rembrandt veilen’

Check je Marktplaats elke dag en loop je de deur van vintagewinkels wel plat, maar heb je nog nooit ...
Daisy Boshuijer - kunstenares Hoeksche Waard

Dit is de werkplek van kunstenares Daisy Boshuijer: ‘Ik wilde vroeger echt van alles worden’

Het weekend is voorbij, de kans is groot dat ook jij vandaag weer aan het werk gaat. Om je een dosis...
Ankie de Groot -Kunstbus Hoeksche Waard

Ankie scheurt met haar Kunstbus door de hele Hoeksche Waard om juffen en meesters te ontzien

Misschien heb je Ankie voorbij zien komen terwijl ze een schilderij maakte voor Paleis voor een Prik...
Door Visser - muziek en muziekagoog Hoeksche Waard

Door Visser heeft nu een hele leuke band, maar vroeger durfde ze het podium niet op

Welke tiener droomt er niet van: liedjes schrijven en in een echte bandspelen. Door Visser maakte ha...

adv.