Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche boerin: ‘We zijn weer los!’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 5 april 2020

De Hoeksche boerin is blij, want het seizoen is weer begonnen. ‘Eindelijk zijn we weer op het land aan het werk! We hebben afgelopen week alweer heel wat werk verricht. We zijn los!’

Wat hebben we een lange winter gehad. Al is het niet eens écht winter geweest. We hebben vooral heel veel regen gehad. En deze regen heeft er voor gezorgd dat het zuurstof volledig uit de grond is verdwenen. De laatste weken stond er vooral een koude, noordoosten wind. De zon scheen en dat in combinatie met de harde wind heeft er voor gezorgd dat de grond volledig is uitgedroogd. De bovenste laag van de percelen zijn zo hard geworden, dat het net beton lijkt.

Geen ideale omstandigheden

Doordat alles zo hard is bovenop, hebben we extra werk om het land goed klaar te maken voor de nieuwe teelt. We zijn al wel begonnen. Zo is er kunstmest gestrooid op de percelen waar we aardappelen gaan telen en ook op het suikerbieten perceel. Door Loonbedrijf Breure zijn onze tweejaars plant uien gepoot. Het waren helaas niet de meest ideale omstandigheden.

Varkensdrijfmest

Ook de winter tarwepercelen waren toe aan mest en daar is varkensdrijfmest op geïnjecteerd. Je kon goed zien dat de tarwe een gebrek ging krijgen, want ze waren niet meer zo fris groen als eerst. Varkensdrijfmest wordt geïnjecteerd. Dit wordt gedaan met een hele grote en zware machine. Daarom wil je dit het liefste doen op een heel droog perceel. Want dan wordt er zo min mogelijk sporen gereden. Varkensdrijfmest is een meststof die later beschikbaar komt voor tarwe. En daarom is er ook nog kunstmest overheen gestrooid.

Strenge eisen

Voorafgaand deze teelt, is er samen met onze adviseur een bemestingsplan gemaakt. Daarin staat exact wat we gaan gebruiken deze teelt. Dit is noodzakelijk want je mag namelijk niet te veel meststoffen over je akkers heen verspreiden. Hier zitten strenge eisen aan vast.

Nu de aardappels nog

Het volgende gewas wat de grond in gaat, zijn onze aardappelen. Het land ligt er al klaar voor. We hebben het al opgereden met een machine die de bedden al voor gefreesd heeft. Er is momenteel veel gaande in de aardappelwereld. Met name voor frietaardappelen. Doordat de horeca en export volledig stil is komen te liggen, heeft dit vergaande gevolgen op de afname van frietaardappelen. Nieuwe uitdagingen….

adv.