Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche boerin: ‘Dit jaar gaat echt niets vanzelf’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 31 mei 2020

Dat het jaar 2020 voor iedereen de boeken in gaat als een bijzonder jaar, kan ik bijna wel voorspellen. Maar dat het voor ons boeren ook een jaar is waarop niks vanzelf gaat, dat kan daar ook nog wel bij.

Het begon eigenlijk allemaal al in het najaar van 2019. Dat er zoveel regen viel, dat het een race tegen de klok werd om alle aardappelen op tijd binnen te halen. Er waren zelfs boeren waarbij dit niet is gelukt en zij rooiden de aardappelen pas dit voorjaar. Doordat er geen langdurige vorst is geweest, is er eigenlijk niets mis met deze aardappelen.

Stormen

Toen kwamen de dagen dat het zo waaide. De normaal zo mooie kleigrond die de Hoeksche Waard rijk is, werd zo hard als beton. Sommige percelen zijn wel drie keer opgereden om een beetje goed zaaibed te creëren.

Beregenen

En ook nu lijkt het allemaal weer bijzonder te zijn. Zo is het bij ons nog nooit voorgekomen dat wij na het zaaien van bieten, deze moesten beregenen. Laat staan vóór het zaaien. Dit jaar was dat wel het geval. Nog nooit eerder hebben wij al in de maand mei, het regenhaspel uit hoeven te trekken in het aardappelenveld. Het was dringen geblazen op de watergang. Want een perceel verder op waar bloembollen staan, stond het haspel aan. En nog verder de polder in, stonden er ook drie. Het waterpeil was al flink gezakt. We hebben deze week zelfs al een tweede keer beregend. Nog nooit eerder is de wintertarwe zo vroeg in are gekomen. Wat ten koste zal gaan van de opbrengst, want de lengte van de tarwe is maar kort en hierdoor zal er weinig capaciteit zijn om grote korrels te produceren. En ook het perceel uien staat er niet zo vol bij als vorig jaar om deze tijd.

Luizen

Het bietenperceel, daarvan kunnen we nu wel zeggen dat dit er netjes bij staat. Maar dat hebben we dan wel een keer voor het zaaien moeten beregenen en na het zaaien hebben wij dit nog een keer moeten beregenen. Daarna kwamen al snel luizen in het perceel, maar deze hebben we door middel van een bespuiting weten te verwijderen.

Nu moeten we alleen niet gaan denken dat we er al zijn, want dan gaat het vaak fout. Daarom controleren we dagelijks de percelen en houden we de weerberichten goed in de gaten.

adv.