Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in het dijkhuis van Annemieke: ‘Door de watersnoodramp was dit huis flink verzakt’

Door Daniëlle Troost 5 november 2019

Gastredacteur Daniëlle Troost kijkt elke maand bij Hoeksche Waarders binnen. Dit keer ging de deur voor haar open aan de Strijenseweg, waar Annemieke Vonk met haar man en twee honden woont. 

Deze maand bezocht ik wederom een dijkhuis. Misschien ook niet geheel verwonderlijk, aangezien ons eiland gekenmerkt wordt door talloze dijken die de polders scheiden. Op nummer 158 aan de Strijenseweg, de dijk die slingert van ’s-Gravendeel via Mookhoek naar Strijen, wonen Annemieke, haar man Leo en twee Griekse honden Flip en Pebbels.

De appels eindigden in de appelmoes

Het schemert al flink en daarom laat Annemieke eerst de tuin zien. De akkers achter het huis kleuren fraai rozig paars. De aardappelen zijn een paar weken geleden van het land gehaald. Je kijkt uit tot aan de dijk waarachter de Dordtse Kil stroomt. De tuin is een grote verrassing door zijn lengte van ruim 90 meter. Er zijn achtereenvolgens een atelier, beeldentuin, terras, pipowagen, een zithoekje, nog een beeldentuin en een boomgaard in gelegen. Op de dag dat ik er was, oogstte Annemieke appels. De appels deden het niet zo goed dit jaar, ze verdwenen allemaal in de appelmoes. Maar de stoofperen beloven dit seizoen veel goeds.

Foto: Daniëlle Troost
Foto: Daniëlle Troost

Verzakt door de watersnoodramp

Het huis dat in 1927 is gebouwd, hebben ze flink moeten verbouwen toen ze erin trokken. Tijdens de watersnoodramp heeft het huis onder water gestaan waardoor het was verzakt. Ze hebben de vloer beneden waterpas laten maken. Hierdoor ontstond echter het volgende probleem. De doorgang naar de keuken was aan een kant veel lager geworden, waardoor ze iedere keer hun hoofd stootten. Ook die is toen maar verhoogd. Boven is onder een kant van het bed een balk van 20 centimeter geplaatst om niet het gevoel te hebben eruit te rollen.

Atelier in de tuin

Terug in de tuin, is in de pipowagen het klushok van Leo gevestigd. Hij maakt hier onder andere vogelhuisjes en insectenhotels. Annemieke heeft haar atelier aan de andere kant van de tuin. Een lichte ruimte met een houtkachel en alle ruimte voor kunstwerken, materialen en schildersezels. Hier ontvangt Annemieke ook haar cliënten die zij begeleid als kunstzinnig dynamisch coach. Bij deze manier van coachen wordt al tekenend of schilderend snel tot de kern van het probleem gekomen.

Licht en ruimte

Annemieke is altijd kunstenares geweest, naast haar werk als indicatiesteller in de zorg. Nu ze met pensioen is, heeft ze meer tijd voor haar creatieve werk. En voor fietstochten met Leo. Zo gaan ze regelmatig op de e-bike door de tunnel naar Dordrecht, waar altijd wat te doen is. Vroeger waren ze vooral georiënteerd op Rotterdam, de stad waar ze ook beiden vandaan komen. Toen hun drie jongens vijftien jaar geleden uit huis waren, gingen ze op zoek naar een woonomgeving met meer licht en ruimte. Dat hebben ze aan de Strijenseweg duidelijk gevonden. Ook de kunst van Annemieke profiteert ervan, veel van haar werken bevatten prachtige luchten.

Lees ook:

Daniëlle ontmoette na tien jaar haar oud-docent van de RSG en haalt herinneringen op

Gastredacteur Daniëlle Troost mocht binnenkijken in een huis waar ze tien jaar geleden al eens binne...

Binnenkijken bij Olav en Jacqueline aan de Binnenmaas: ‘Hier willen we niet meer weg’

Na een fikse maar prachtige fietstocht stapte Daniëlle Troost onlangs af aan de Zwanegatsedijk in Ma...

adv.