Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arlette is grafisch ontwerper: “Ik ben naar Nederland gegaan zonder dat ik precies wist wat ik wilde gaan doen.”

Door Heleen Schrijvershof 8 oktober 2019

Arlette was 21 toen ze van Curaçao naar Nederland kwam. Waar anderen misschien voor de liefde of familie emigreren, had zij een andere reden: een opleiding tot Grafisch Vormgever.

“Op Curaçao was er geen opleiding die mij aansprak. Je hebt daar veel ‘standaard’ opleidingen zoals Economie, Zorg en Rechten. Als je iets anders wilt moet je naar het buitenland. Je komt dan vaak of in Zuid-Amerika uit – vanwege een makkelijke overgang door de taal – of in Nederland.”

“Als kind was ik al creatief. Ik zat altijd te tekenen, als ik maar iets zelf kon maken. En daar wilde ik mee doorgaan. Op welke manier precies wist ik nog niet, maar wel dat ik niet de zorg in moest gaan. Op Curaçao heb ik gewerkt bij PricewaterhouseCoopers op de afdeling Communicatie. Daar waren veel opdrachten waar ontwerpen belangrijk was en waar ik goed kon zien wat er allemaal mogelijk was.”

Ricard Drukwerk

“Ongeveer een jaar geleden ben ik op een design beurs Richard tegengekomen, de eigenaar van Ricard Drukwerk in Strijen. Er ging daar veel veranderen, ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging; een perfecte combinatie dus. Het leuke van bij een drukkerij werken is dat je niet alleen achter je laptop zit, maar ook met echt grote machines aan de slag gaat. Het is daardoor heel afwisselend. Je kijkt verder en naar andere dingen dan wanneer je alleen ontwerpen maakt voor online projecten.”

Logo

Als ontwerper komt dat dagelijkse tekenen als kind goed van pas. “Op school krijg je ook tekenles. Als iemand je vraagt om een logo, kan je wat je in gedachten hebt goed laten zien door middel van een getekend voorbeeld. Ik stel eerst een paar vragen: wat vind je mooi, welke kleuren wil je gebruiken, wat is je stijl? Soms hebben klanten al een beeld in hun hoofd, maar als ze dat niet hebben komen we er door dit soort vragen altijd wel uit.
Dingen vanaf het beginpunt maken vind ik het leukst. Het is ook echt voor een persoon, iets waar iemand mee verder kan. En als je het dan ook nog gaat afdrukken kun je het ook nog vasthouden. Dat maakt het heel persoonlijk.”

Cadeaubon

“Iedere dag bij de drukkerij is anders, je weet nooit precies wat je morgen gaat doen. Vandaag ben ik bijvoorbeeld begonnen met het ontwerpen van een envelop en cadeaubon. Dan kan ik die klaarzetten om te drukken. Ook ben ik bezig om nieuwe retourstickers voor ons eigen bedrijf te ontwerpen. We zijn pasgeleden verhuisd en ik mag ons nieuwe logo gaan ontwerpen. Dan moet het herkenbaar zijn voor bestaande klanten, maar ook aantrekkelijk zijn voor nieuwe. Precies een voorbeeld van de variatie in m’n werk. Het lijkt ‘alleen maar’ een logo, maar ondertussen zit er nog veel meer achter.”

Henri Kruithof hovenier

Dit is de werkplek van hovenier Henri Kruithof: ‘Liever veel mooie planten dan die grote tegels’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...

Miriam van Dresswaar in Numansdorp stelt samen met haar dochter de meest bijzondere thee samen

Dit is de werkplek van Ellis Vermeulen: “Ik sta liever poep te scheppen dan dat ik achter de computer zit”

adv.