Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Grote kans op zonverbranding: ‘Steeds meer vragen over vreemde plekjes op de huid’

Aangeboden door Schoonheidsinstituut La Plus Belle 26 juni 2020

Wandelen, fietsen, naar het strand of het water op gaan: zodra de zon schijnt, trekken we er graag op uit. Maar zeker nu de zon op zijn hoogst staat en dus het krachtigst is, is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Schoonheidsinstituut La Plus Belle geeft tips om je huid te beschermen en legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Zon: we hebben het allemaal nodig. “Onze huid heeft de mooie eigenschap dat deze vitamine D aanmaakt, die ons helpt gezond te blijven”, vertelt Mieke van La Plus Belle in Numansdorp. “Maar onbeschermd zonnen is geen goed idee. We zien de laatste tijd helaas een toename in het aantal mensen dat vraagt of we naar een plekje kunnen kijken dat er vreemd uitziet. Dat doen we natuurlijk graag, maar wij mogen geen diagnoses stellen. Wel kunnen we iemand bijvoorbeeld adviseren om naar de huisarts te gaan.”

Veilig bruinen

Mieke ziet ook een andere trend, namelijk dat steeds minder mensen het belangrijk vinden om er bruin uit te zien. “Al moet ik zeggen: met bruin worden is niets mis. Een gebruinde huid biedt meer bescherming tegen de zon dan een lichtere huid. Maar zorg dat je veilig bruin wordt. Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur en smeer je altijd in als je langere tijd buiten bent. En onthoud: ook een bruine huid kan verbranden.”

Schadelijke straling

Hoe zit het dan precies met de schadelijke effecten van de zon? “Het is het onzichtbare, ultraviolette licht dat schadelijk is”, vertelt Mieke. “Deze UV-kracht kan van dag tot dag variëren en hangt af van hoe schoon de lucht is en of het bewolkt is. Ook bij bewolking is het trouwens slim om je in te smeren. Een deel van de UV-straling gaat daar namelijk dwars doorheen.” Een dagelijkse verwachting van de zonkracht kun je bijvoorbeeld op de site van het KNMI zien.

Zeker bij (jonge) kinderen geldt: zeker op het heetst van de dag in de schaduw houden, kleding aan en héél goed insmeren. Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Zon en kinderen

“De kinderhuid is extra gevoelig voor verbranding”, waarschuwt Mieke. “Houd ze zoveel mogelijk uit de zon, trek ze beschermende kleding aan en smeer ze extra goed en vaak in. Kinderen waarvan de huid nu verbrandt, is de kans groter dat zij op die plekken die verbrand zijn, huidaandoeningen ontwikkelen.”

Soorten zonnebrandcrème

La Plus Belle verkoopt zonnebrandcrèmes van Sothys en Dauphin. Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème, hangt af van hoe je die gaat gebruiken. Voor alledaags gebruik adviseert Mieke een dagcrème met hoge beschermingsfactor. “Die breng je ’s ochtends aan en beschermt heel de dag door als je bijvoorbeeld naar je werk fietst of boodschappen gaat doen. Dan heb je toch bescherming tegen het verouderende effect van de UV-straling.”

La Plus Belle - juni 2020 - assortiment zonbeschermingsproducten
Bij La Plus Belle zijn verschillende soorten zonnebrandcrème te koop. (Beeld: indebuurt Hoeksche Waard)

Smeertips

Ga je langere tijd zonnen? Misschien wel met tussendoor een duik in het zwembad als je op vakantie bent? Dan heeft Mieke enkele tips voor je. “De eerste tip: “Smeer je ook in als je in de schaduw wil liggen. UV-straling weerkaatst namelijk op veel oppervlaktes, vooral op zand, water en sneeuw. Dit betekent dat je ook kunt verbranden als je in de schaduw zit.”

Ben je in het water geweest? Smeer je dan opnieuw in. “Geen enkele crème beschermt namelijk nog optimaal als je gezwommen hebt. Zeker als je je daarna afdroogt. Sowieso is het bij hoge zonkracht verstandig om je elke twee uur opnieuw in te smeren.”

Alles opmaken!

Tot slot: wees vooral ook niet bang om je zonnebrandcrème dit seizoen helemaal op te maken. Mieke: “Zonnebrandcrème verliest zijn werking namelijk na verloop van tijd. Factor 20 is volgend jaar maar 15 of zelfs 10.” Smeren maar!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Schoonheidsinstituut La Plus Belle. Meer over Schoonheidsinstituut La Plus Belle ontdekken?

Schoonheidsinstituut La Plus Belle beauty en wellness

Vandaag gesloten

Heulbrug 6, Numansdorp

Bekijk meer:beauty en wellness

adv.