Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze voetbalvereniging is rookvrij: ‘Bizar dat roken op sportclubs nog niet verboden is’

Aangeboden door GGD ZHZ en Rookvrij.nl 19 oktober 2020

Sporten en roken gaan niet samen, zou je zeggen. Toch is bij veel Nederlandse sportverenigingen roken op het terrein nog toegestaan. Niet bij voetbalvereniging SHO uit Oud-Beijerland. Deze sportclub is sinds vorig seizoen al rookvrij op zaterdagochtend en dat wil zo snel mogelijk altijd zijn. “Zien roken, doet roken.”

Hoewel steeds meer sportbonden (waaronder ook voetbalbond KNVB) zich inzetten om sportclubs rookvrij te maken, moeten clubs hiervoor momenteel zelf het initiatief nemen. Dat is dan ook wat Dik Versteeg, bestuurslid jeugdzaken bij voetbalvereniging SHO, heeft gedaan. Anderhalf jaar geleden meldde hij zijn club aan bij de Rookvrije Generatie, dat clubs helpt om rookvrij te worden. Dankzij deze stichting hangen er inmiddels bordjes en stickers waarop aangegeven wordt dat er niet gerookt mag worden.

Voorbeeldfunctie

“Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie naar kinderen en jongeren”, zegt Dik. “Zien roken, doet roken. Terwijl roken haaks staat op de sportgedachte dat je naar de club komt om gezond bezig te zijn. Het is eigenlijk bizar dat er nog geen landelijk beleid is dat roken op sportterreinen verbiedt. Sporten en roken gaan gewoon niet samen.”

Zijn initiatief werd unaniem gesteund door de andere bestuursleden. Sinds seizoen 2019-2020 is er een aparte rookruimte naast het terrein, buiten het zicht van de leden. “Het terrein is nu in elk geval rookvrij op zaterdagochtend, wanneer de jeugdteams op het veld staan. Veruit de meeste mensen reageerden heel begripvol op dit besluit. Nu is de volgende stap om altijd rookvrij te zijn, het liefst nog dit seizoen.”

Dick Versteeg, VV SHO (2) 3x2
Bij de ingang van de club wijst een spandoek van Stichting Rookvrije Generatie bezoekers erop dat het terrein rookvrij is. (Beeld: Dick Versteeg)

Nog duidelijker

Volgens Dik is het belangrijk om als club duidelijke borden en stickers te plaatsen, zodat je mensen die het verbod overtreden kunt aanspreken. “Mensen moeten niet kunnen zeggen dat ze het niet gezien hebben”, zegt hij. “Natuurlijk hebben we materialen ontvangen om dit op het terrein duidelijk te maken, maar doordat er nu ook coronaregels zijn, valt dit een beetje weg. Daarom werken we in samenwerking met een grafisch vormgever aan nóg duidelijkere borden. Waarop het rookverbod als onderdeel van alle regels wordt weergegeven.”

Teken nu!

Wil jij ook graag dat een sportvereniging of speelplek bij jou in de buurt rookvrij wordt? Teken ervoor, met één klik op rookvrij.nl. Op de website van de Rookvrije Generatie kun je als vereniging een informatiepakket downloaden om je op weg te helpen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door GGD ZHZ en Rookvrij.nl. Meer over GGD ZHZ en Rookvrij.nl ontdekken?

GGD ZHZ en Rookvrij.nl gemeente en lokale diensten

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

adv.