Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Winkeliers van Numansdorp zijn voor één avond gastheer en gastvrouw

Door Rotterdam redactie 26 augustus 2018

Winkeliersvereniging Numansdorp maakt zich op voor de vierde editie van de Wijnroute. Ook kijken er al veel bezoekers naar uit, weet voorzitter Miriam Martens. “We hebben duizend toegangsglazen besteld, het hoogste aantal tot nu toe. Ik denk dat ze heel snel weg zijn.”

Winkeliers die hun deur open zetten en hun kassa dicht laten. Daar lijkt iets niet in te kloppen, maar Miriam Martens legt uit dat dit juist de bedoeling is. “De winkeliers zijn tijdens de Wijnroute geen verkopers, maar gastheer en gastvrouw”, zegt Miriam. “En we genieten niet alleen zelf tijdens zo’n avond, ook de bezoekers vinden het heel leuk. Veel komen uit de regio, maar we hebben ook leuke gesprekken met de mensen uit de buurt. Het is heel laagdrempelig. We horen ieder jaar weer zeggen: ik kom hier bijna iedere dag voorbij, maar ben nooit binnen geweest.”

Burgemeester de Zeeeuwstraat in Numansdorp. Foto: Google Maps

Je glas is je toegangskaart

Voor de 2018-editie van de Wijnroute zijn maar liefst duizend glazen besteld. “Het hoogste aantal tot nu toe”, weet Miriam. “Ik denk dat ze heel snel weg zijn. Het werkt zo. Je kunt in de voorverkoop een wijnglas bestellen. Dat glas kost €12,50 en is meteen je ‘toegangskaart’. De voorverkoop begint op 7 september en de Wijnroute vindt plaats op zaterdagavond 29 september.”

‘Om de hoek is bijvoorbeeld Amerika en zo ‘reist’ de bezoeker in Numansdorp de wereld over’

“Met je glas kun je zo de winkels inlopen waar je kunt proeven van verschillende wijnen”, vertelt Miriam. “Wit, rood of rosé en er zijn ook alcoholvrije drankjes. De winkels hebben een landenthema, dus naast het proeven van de wijn kun je ook een bijpassend hapje eten uit dat land. Onze winkel heeft bijvoorbeeld Spanje als landenthema, bij ons is het dus proeven van bijzondere Spaanse wijn en krijg je hier ook een Spaans hapje. Om de hoek is bijvoorbeeld Amerika en zo ‘reist’ de bezoeker in Numansdorp de wereld over.”

Het idee achter de Wijnroute is dat mensen op een laagdrempelige manier bij de winkels naar binnen stappen. De winkelier is dan even niet druk met verkopen, maar heeft alle tijd voor een praatje. De kassa blijft dicht. “Met een glas in de hand kun je op je gemak rondkijken en een praatje maken met de winkelier en andere bezoekers”, zegt Miriam. “De winkelier heeft dan alle tijd om iets te vertellen over de producten die hij verkoopt, want ze blijven natuurlijk wel gepassioneerd over hun artikelen. Maar de ontmoeting staat voorop en als iemand later terugkeert als klant, dan is dat natuurlijk extra leuk.”

De Voorstraat in Numansdorp. Foto: Google Maps

Nog nooit naar binnen

Miriam is eigenaar DresSwaar & Thee in de Burgemeester de Zeeuwstraat. Vorig jaar ontmoette ze een aantal Numansdorpers die haar zaak alleen maar kenden van het voorbijlopen. “Ik sprak iemand die vertelde weleens in de etalage te hebben gekeken, maar was nooit naar binnen geweest. Voorin de zaak staan woonaccessoires, maar die mevrouw stond versteld toen ze achterin kwam. Ze wist niet dat we ook thee hadden. En laat ik daar nou honderdveertig soorten van verkopen.”

En dan nog dit

Je kunt vanaf 7 september een glas kopen voor €12,50 bij DresSwaar & Thee, supermarkten AH en Plus, De Verleiding van Bussing Brood, La Plus Belle en Soof Stijl. Je glas is je toegangskaart.

Zaterdag 29 september om 19.00 uur is de officiële opening op het kruispunt van de Voorstraat, Kerkstraat en Heulbrug. Daar staat een wegwijzer waarna je allemaal kunt uitwaaieren, maar je ontvangt ook een route. Er is muziek van een dweilband en je kunt deelnemen aan een verloting. Zowel in de winkels als buiten is er tot 22.00 uur dus een boel gezelligheid met hapjes en drankjes.

Hier vind je meer informatie.

 

adv.