Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wildplukken: mag je zomaar bloemen plukken uit de berm?

Door Rosanne Buitendijk 11 juli 2019

Bij heel veel dingen vragen wij ons af: mag dat? Deze week viel het ons op dat de ingezaaide bloemenranden rondom de akkers lekker beginnen te bloeien en groeien. Een mooi gezicht! Maar mag je die bloemen langs de berm nu ook plukken om er thuis een mooi vaasje mee te vullen, of krijg je dan een boze boer op je dak? Wij gingen het even na.

Wildplukken? Vraag het even

We hebben even nagevraagd bij LTO Noord, de belangenbehartiger voor boeren in de Hoeksche Waard. “In principe mag je deze bloemen niet plukken. Ons advies: vraag het aan de dichtstbijzijnde boer,” aldus woordvoerder Anke Landman.

Het zit namelijk zo: als de berm bij de openbare weg hoort, is het niet zo’n probleem. Staat die mooie bloemenzee aan de rand van een akker, dan moet je toestemming krijgen van de eigenaar van dit stuk land. De boeren hebben dit namelijk zelf gezaaid en hoewel ze dat ook doen om jou van die bloemenpracht te laten genieten, zitten ze natuurlijk niet te wachten op hordes mensen die hun land en bloemen overhoop halen.

Akkerranden hebben een functie

De akkerranden hebben namelijk ook een functie voor de natuur: de nectar uit de bloemen vormt het voedsel voor insecten. Deze insecten zijn weer natuurlijke vijanden voor luizen in de aardappels en het graan. Daarnaast overleven vogels in de winter op zaden uit de akkerraden.

Pluk je toch ongevraagd een paar fleurige bloemetjes, dan kun je daar op aangesproken worden. Zo mag je trouwens ook geen bloemen plukken uit het gemeenteplantsoen. Een paar weken geleden zagen we bij de Hoekseweg prachtige bermbloemen die we best hadden willen plukken. Niet gedaan – en wat denk je? Drie dagen later was alles weggemaaid. Hadden we díe nou toch maar wel geplukt.

Pluktuin

Wil je toch per sé zo’n mooi veldboeket, dan kun je beter een bezoekje brengen aan een bloemenpluktuin. Of zaai veldbloemenzaadjes in je eigen tuin.

Lees ook:

plukhoek mookhoek

Dankzij Claudia van Plukhoek Mookhoek wil iedereen zelf zijn bloemen plukken [+VIDEO]

'Heb je nog wel genoeg te plukken voor Moederdag?,' vroeg Peter, de man van Claudia nadat de Plukhoe...
kersen plukken

Leuk! Deze week kun je zelf kersen plukken

We zijn dol op kersen - en zelfgeplukt zijn ze natuurlijk nog nét een tikkie lekkerder. Bij Boerderi...
hoeksche boerin

De Hoeksche boerin: zie de bloemen eens bloeien op onze akkers

Als je momenteel langs de akkers rijdt, zie je prachtige groene velden. In sommige percelen zien we ...

10x leuke bloemenwinkels in de Hoeksche Waard

Monet kon niet zonder bloemen - en wij ook niet. Kom maar door met een Bloomonachtige bos met lelies...

adv.