Wat zijn toch die gele bloemen die overal zo uitbundig bloeien in de berm?

Door Rosanne Buitendijk 24 april 2019

De bermen zien al een paar weken knálgeel. Maar wat zijn die gele bloemen toch? En hebben we het al eerder zo uitbundig gezien? Tijd voor een biologieles.

Om met de laatste vraag te beginnen: ja, voorgaande jaren waren de bermen óók zo geel door deze bloemen. Misschien vallen ze nu extra op omdat er minder gemaaid wordt.

Raapzaad

De één vindt het bloemenpracht, de ander ziet het als onkruid, maar wij genieten eigenlijk wel van die vrolijke kleuren. Het is raapzaad, en wordt soms ook wel verward met koolzaad. Kan gebeuren, die twee lijken op elkaar en horen tot dezelfde familie. Raapzaad bloeit in het voorjaar. Maar omdat er ook altijd planten zijn die later opkomen, kun je het tot het einde van de zomer nog wel zien in de Hoeksche Waardse bermen.

Gezond

Raapzaad is eigenlijk een echte akkerplant, maar komt verwilderd steeds vaker voor in bermen. Het verspreidt zich makkelijk en heeft niet veel nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Raapzaad wordt bijvoorbeeld gebruikt voor vogelvoer, maar er wordt ook olie van geperst. Dat is heel gezond omdat het heel veel onverzadigde vetten bevat, meer dan zonnebloem- of olijfolie. De koudgeperste versie heeft een nootachtige smaak en is geschikt voor dipsauzen en dressings. Er is een bak- en braadvariant die geschikt is voor bakken op hoge temperaturen.

Lees ook:

bloemen plukken berm

Wildplukken: mag je zomaar bloemen plukken uit de berm?

Bij heel veel dingen vragen wij ons af: mag dat? Deze week viel het ons op dat de ingezaaide bloemen...

De bermen worden minder vaak gemaaid en dit is waarom

'Hmm, beetje overwoekerd hier,' zou je komende tijd zomaar kunnen denken als je door de Hoeksche Waa...

Kijk nou! We hebben ook van die mooie tulpenvelden in de Hoeksche Waard

We hoeven helemaal niet naar de Keukenhof, de bollenvelden in Noord-Holland of naar ons buureiland G...

adv.