Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo schaatsten we in de Hoeksche Waard toen je nog strenge winters had

Door Jasper van Everdingen 8 december 2019

Met die zachte winters van tegenwoordig is het nu nauwelijks voor te stellen, maar er zijn winters geweest die zo streng waren, dat je gewoon maandenlang kon ‘schaese rije’. En het ijs was zo dik, dat je op je ijzers onder de Haringvlietbrug door kon. De Hoeksche Waard telde vroeger dan ook veel meer ijsclubs en schaatstochten. Ook werd er op bijzondere plekken gereden. Velen koesteren nog warme (of juist heeeeel koude) herinneringen aan die ‘echte schaeswinters’. Hoe dat er toen uitzag, zie je in dit lijstje.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Wedstrijdschaatsen op het Piershilse Gat

Foto: Henk van den Heuvel/Piershil.com

Het Piershilse Gat is de oude ijsbaan van Piershil. Hier werd tot in de jaren zestig op geschaatst. Daarna kreeg Piershil een echte ijsbaan. Op deze foto zien we de spannende strijd tussen Huig Tak en Ad van Bergeijk tijdens een kortebaanwedstrijd op het Piershilse Gat. Op de achtergrond de Steegjesdijk.

De barre winter

Foto: Jolanda Vastenhout-Kuipers

De barre winter van 1963 was een legendarische. Maandenlang heeft het toen gevroren. Zo kon er lange tijd op volle snelheid over de Vliet bij Blaaksedijk gereden worden. Op de achtergrond zijn de huizen te zien die gelegen zijn aan de Blaaksedijk, rechts van de kruising richting de Achterblaak.

Schaatsen in je rok

Foto: Petra Kleinendorst

Schaatsen op de Binnenmaas in 1929, in de kom van Maasdam. Dat waren nog eens winters! En dat deden deze dames toen gewoon in hun rok…

Schaatsen op de Put

Foto: Ria Hollestein

De voormalige ijsbaan De Put van ijsclub De Samenwerking aan de Schuringse Havenkade in Numansdorp. Deze foto is gemaakt tussen 1960 en 1970. Linksboven het clubhonk ’t Hokkie. Later verhuisde de ijsvereniging naar een plek iets verderop aan de Schuringsedijk.

Dorpentocht (west)

Foto: Henk van den Heuvel/Piershil.com

In 1942 werd voor het eerst in de Hoeksche Waard (West) een dorpentocht op de schaats georganiseerd. Zowel voor wedstrijdrijders als voor tourrijders. Volgens het verslag in de krant was het voor alle deelnemers een groot sportief succes.

Dorpentocht door oostkant Hoeksche Waard

Foto: Bes Hans

In 1947 kon je ook aan de oostkant van de Hoeksche Waard een dorpentocht rijden.

Schaatsen op recreatieoord Binnenmaas

Foto: Reclips Je

De ijsbaan op het recreatieoord aan de Binnenmaas in de jaren 70. Toen een mooie 400 meter-baan, waar regelmatig wedstrijden op werden gereden. Er waren ook clubkampioenschappen. Schaatsheld Kees Verkerk deed na zijn actieve carrière ook wel eens mee aan deze wedstrijden.

Schaatsen op de straten

Foto: Jolanda Vastenhout-Kuipers

In 1979 kon je door de extreme ijzel gewoon schaatsen op de straten.

Met de arrenslee over de Binnenmaas

Foto: Ali Heemskerk

In 1956 was ijspret met een arrenslee nog heel gewoon. En dat deden ze hier op de Binnenmaas niet zoals de kerstman met rendieren, maar met paarden.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.