Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lijstje! 9 x (bijna) verdwenen historische gebouwen uit de Hoeksche Waard

Door Jasper van Everdingen 15 september 2019

De Hoeksche Waard raakt steeds meer iconische gebouwen kwijt. Eén voor één verdwijnen ze onder de sloophamer. En dat vinden wij doodzonde! Omdat we deze stukjes historie niet mogen vergeten, vroegen wij jullie om ons te helpen een lijst samen te stellen met markante panden om te blijven herinneren. Dit is deel 1: 

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

De Posthoorn, Puttershoek

De Posthoorn zoals velen hem herinneren. Foto: Regionaal archief Dordrecht

De Postdoorn, dat roept bij velen al gauw herinneringen op aan gezellige dansavonden, trouwfeesten en potjes bowlen of biljarten. De glorietijden van deze voormalige hotspot in Puttershoek zijn al lang voorbij. Nog even en het in de Hoeksche Waard ‘wereldberoemde’ restaurant en partycentrum dat er nu verwaarloosd bij staat, is er helemaal niet meer. Op de plek van het pand worden villa’s gebouwd.

Voormalige Schippershuis, Numansdorp

Het oude Schippershuis aan de havenkade. Foto: Klaas den Haan

Het Schippershuis in Numansdorp zoals velen die nu kennen, had ooit een voorganger die aan de andere kant van de Molendijk stond. Toen was het nog een café aan de haven. Tot het markante gebouw 75 jaar geleden werd verwoest. Dat gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huidige Schippershuis aan de dorpse kant van de Molendijk is in maart 1949 geopend.

’t Tramhuys, Strijen

Ansichtkaart van ’t Tramhuys in Strijen. Foto: Henk van den Heuvel

Ook aan de Achterweg in Strijen verdwijnt een stuk historie: ’t Tramhuys gaat tegen de vlakte. Het uit 1904 stammende stationsgebouw van de RTM met woninggebouw werd sinds 1956 gebruikt voor horecadoeleinden. Het karakteristieke pand staat al jaren leeg en is straks niet meer.

Barendrechtse Brug

De Barendrechtse Brug. Foto: Nationaal Archief

De voorloper van de Heinenoordtunnel: de Barendrechtse brug. De in 1888 geopende brug lag ongeveer een kilometer ten oosten van de Heinenoordtunnel en verbond ons eiland en het eiland IJsselmonde met elkaar. Over deze ‘Brug over de Oude Maas’ (zoals hij officieel heette) reden vroeger ook stoomtrams van de RTM. De oeververbinder werd in 1969 vervangen en later gesloopt. Aan de kant van Barendrecht is het bruggenhoofd – de voormalige oprit met de twee brugwachtershuisjes – nog wel in mooie staat bewaard gebleven.

Gemaal ’t Hooft van Benthuizen

Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Ook hier hebben we afscheid van moeten nemen. Gemaal ’t Hooft van Benthuizen, vernoemd naar Otto ’t Hooft van Benthuizen, ging in 2015 tegen de vlakte. Verwoede pogingen om het historische pand uit 1870 aan de Molendijk te redden, waarin ook het poldermuseum zijn intrek heeft gehad, konden het noodlot niet voorkomen. Ooit was het oude bemalingsgebouw nog een tijdelijke kerklocatie van de vrijzinnige gemeente van Puttershoek. Binnen zat men dan naast de stoomketel.

Suikerfabriek

Foto: Regionaal archief Dordrecht

Met het afbreken van de voormalige suikerfabriek aan het Weverseinde is Puttershoek een stukje ziel kwijtgeraakt. Wie hier nu een kijkje neemt, ziet richting het water een pijnlijk verlaten terrein, een gammele fabriekshal en een monumentale schoorsteen. De Suikerfabriek is gebouwd in 1912, gesloten in 2014 en later gesloopt. Er zijn Puttershoekers die de geur van de suikerfabriek nog steeds missen. De specialiteitenfabriek aan de overkant, waar de grote silo’s staan, is nog wel in gebruik. Bekijk hier prachtige foto’s van de historische suikerfabriek.

Suikerfabriek in Oud-Beijerland

Foto: Regionaal archief Dordrecht

De eerste suikerfabriek in de Hoeksche Waard stond niet in Puttershoek, maar in Oud-Beijerland. De in 1901 opgerichte peefabriek lag aan het Spui, op de plek waar nu de Spuioeverwijk is, en was tot 1973 in bedrijf. In de beginjaren was de fabriek qua productie een van de grootste van het land. Er reed een tram naartoe die bieten vervoerde. De Suikerfabriek een stukje verderop in Puttershoek werd in 1912 gebouwd.

Hoeve Rustenburg

Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Wat is het zonde dat ook deze prachtige hofstede er niet meer. De in 1640 gebouwde boerderij aan de Rustenburgstraat 1 in Puttershoek overleefde een mega grote brand niet. Op 27 oktober 1997 brandde de stee af en in 2001 zijn de restanten van de gezichtsbepalende boerderij gesloopt.

Huys te Goidschaloxoord

Foto: Regionaal archief Dordrecht

Je realiseert het je waarschijnlijk niet als je over de N217 tussen Oud-Beijerland en Heinenoord rijdt, maar tussen de provinciale weg en Goidschalxoord in stond ooit het Huys te Goidschalxoord. Het fraaie, bijna kasteelachtige ambachtsherenhuis is in 1648 gebouwd en in 1814-1815 afgebroken. In 1979 is aan de Westdijk een steen opgegraven met het familiewapen en de tekst contentes praesentibus, speramus meliora (Tevreden met het heden, hopen wij op het betere) erop. De steen, ooit opgesteld boven de poortdoorgang van het Huys te Goidschalxoord, staat nu in de entree van ’t Hof van Assendelft van Museum Hoeksche Waard in Heinenoord.

Tot zover deel 1

Binnenkort volgen in deel 2 nog meer historische gebouwen die verloren zijn gegaan. Weet jij er nog één die we niet mogen vergeten? Reageer dan onder het bericht op Facebook. Ook als je herinneringen hebt aan de gebouwen die in dit lijstje al voorbij zijn gekomen of daar (leuke) aanvullende wetenswaardigheden over weet: deel ze onder het Facebookbericht!

Lees ook:

Toen ’t Schippershuis in Numansdorp nog een café aan de haven was

’t Schippershuis is in de Hoeksche Waard al ruim een eeuw een begrip. Ook het markante gebouw waarin...
De snabbelaar Klaaswaal bruine kroeg café

Deze cafés zijn zo oud dat je opa er nog een biertje heeft gedronken

Yep, we hebben best wat nieuwe, hippe horecazaken in de Hoeksche Waard, maar vergeet ook de golden o...

Het Tinder van toen: Hoeksche Waardse contactadvertenties uit de kranten

Ben je anno 2019 op zoek naar een date, dan kun je Tinder openen en beginnen met swipen. Vroeger gin...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.