Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit nieuws hield de Hoeksche Waard de afgelopen 10 jaar bezig

Door Rosanne Buitendijk 5 januari 2020

Hallo 2020! Met het aanbreken van een gloednieuw decennium, blikken we nog even terug op de afgelopen tien jaar. Wat hield ons bezig? Wat was het nieuws in de Hoeksche Waard? Wij maakten een lijstje. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Brand Chemie-Pack

brand moerdijk
Foto: ANP

Op 5 januari 2011 brak er een grote brand uit bij Chemie-Pack in Moerdijk, aan de overkant van het Hollandsch Diep. De rookwolken trokken richting de Hoeksche Waard, waar op sommige plekken de sirenes afgingen. Wat iedereen al dacht, werd na snel bevestigd: er werden schadelijke roetdeeltjes met zware metalen aangetroffen in de Hoeksche Waard.

Het werd afgeraden om groenten uit eigen tuin te eten, om huisdieren buiten te laten lopen en ook spelen in de zandbak was even niet zo handig. De spruitjesoogst werd stil gelegd omdat niet duidelijk was hoe verontreinigd de gewassen waren. Eind januari mochten de spruitenboeren alsnog weer oogsten. Het risico van de neergekomen roetdeeltjes voor de volksgezondheid zou volgens deskundigen verwaarloosbaar zijn.

Herindeling Hoeksche Waard

Wel-niet-wel-niet: na járen discussie werden we op de rand van het decennium met zijn allen toch één gemeente Hoeksche Waard.

Al in 1968 werd er voor het eerst gesproken over een herindeling van de Hoeksche Waard. Eén gemeente zou het beste antwoord zijn op de bestuurskundige problemen die er in de jaren ’60 waren in de Hoeksche Waard, adviseerde hoogleraar bestuurskunde Brasz. Dat idee werd maar gauw ergens in een bureaula weggestopt.

In 2002 werd een serieuze poging gedaan om alle gemeenten samen te voegen, maar toen strandde het dankzij teveel weerstand. In 2017 stemden Provinciale Staten van Zuid-Holland met een grote meerderheid in met de fusie van de gemeenten. Oud-Beijerland en Strijen vonden dat prima, maar Binnenmaas, Korendijk en Cromstrijen waren tegen de fusie. Inwoners van die gemeenten konden kort daarop bij de Tweede Kamerverkiezingen ook voor of tegen de herindeling stemmen. Er werd massaal tegen gestemd, maar dat mocht niet meer baten. In 2018 stemde eerste de Tweede Kamer, en daarna de Eerste Kamer in met de herindeling. Sinds 1 januari 2019 is de Hoeksche Waard één gemeente.

Windmolens: heel veel protest, maar ze kwamen er toch

Foto: Danny Blaak

Het was het decennium van de strijd tegen vijf windmolens tussen Nieuw-Beijerland en Piershil. De gemeenteraad wilde de windturbines daar niet hebben, de inwoners niet, maar de provincie wel. Vanaf 2013 werd er tegen de komst van de windmolens geprotesteerd én geprocedeerd. In 2018 wees Raad van State het beroep definitief af. Niet veel later werd er gestart met de bouw van de windturbines. Sinds mei 2019 zijn de windmolens in bedrijf.

Insuline moord

Foto: ANP

Groot was de schok toen in 2017 Rahiied A. werd gearresteerd voor de moord op een bewoonster van ’t Huys te Hoecke in Puttershoek. Hij had deze bewoonster zonder medische noodzaak insuline toegediend. Dat deed hij ook bij een andere bewoonster, die dit gelukkig wel overleefde. Na onderzoek bleek A. op deze manier in de regio Rotterdam vier dodelijke slachtoffers te hebben gemaakt. Bij zeven andere ouderen probeerde hij het ook. In 2019 werd hij veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Leenherenpolder: wel of niet onder water?

vogelkijkhut korendijkse slikken
Foto: Het Kompas

Nog zo’n dossier waar járen over gesteggeld is: de Leenherenpolder bij Goudswaard. Dit landbouwgebied zou onder water gezet worden om zo te veranderen in een uniek natuurgebied. Dit riep veel weerstand op en in 2011 werd ontpoldering voorkomen, tot opluchting van veel Goudswaarders en de Korendijkse gemeenteraad.

Eind goed, al goed? Nee hoor. De zaak bleef slepen en kwam in 2018 voor bij de Raad van State. Die besloot dat de polder wél tot natuurgebied mag worden verklaard. Vanaf dat moment ging het snel. De laatste boeren in de polder werden alsnog uitgekocht en al snel verschenen de graafmachines in het gebied. De Korendijkse Slikken onderging een ware transformatie. Inmiddels is het natuurgebied open voor bezoekers en kun je hier buiten het broedseizoen (half maart tot half juli) mooi wandelen.

Lees ook:

Alcazar partycentrum disco

Dit verandert er in 2020 allemaal in de Hoeksche Waard

We keken in onze glazen bol om te zien wat er in  2020 allemaal gaat gebeuren in de Hoeksche Waard. ...

Dit wil je zien: de 10 mooiste foto’s van de Hoeksche Waard in 2019

Het jaar is voorbij gevlogen. 2020 staat op de teller, maar laten we nog even terugblikken op al het...

Dit zijn ze: onze allermooiste en vrolijkste verhalen van 2019

Elke week spreken indebuurt redacteuren Heleen en Rosanne de leukste Hoeksche Waarders. Nu het jaar ...

Mysterie: waar komt de naam Hoeksche Waard eigenlijk vandaan?

We zijn allemaal Hoeksche Waarders, maar wat weten we eigenlijk over het eiland waarnaar de gemeente...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

adv.