Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie! Bij deze voetbalclubs kon je vroeger ook een balletje trappen

Door Jasper van Everdingen 20 januari 2019

Veertien voetbalclubs telt de Hoeksche Waard tegenwoordig. Dat zijn er heel wat. Maar vroeger kon je hier op veel meer plekken een balletje trappen. Toen kon je nog gewoon midden in de polder bij een club in je eigen buurtschap voetballen, zoals nu nog bij Zinkwegse Boys. Of speelde je uitwedstrijden op Tiengemeten. Dat waren nog eens tijden! Daarom gingen wij op zoek naar clubs die hier in een ver verleden ook bestaan hebben, en intussen helaas zijn opgeheven. Ontbreekt er een club? Laat het ons weten!

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

VIOS

Het voetbalveld van VIOS in Goudswaard. Foto: Sander Schilperoord

Vroeger, toen ging je als voetballer nog echt de wei in! Dit veld van VIOS, wat staat voor Vooruitgang Is Ons Streven, lag midden in de Goudswaardse polder aan de Oudendijk. De foto is gemaakt door Sander Schilperoord, in circa 1934. Wat een prachtplaat!

Nooit Gedacht

tiengemeten
Archieffoto van Tiengemeten vanuit de lucht. Foto ANP

Ja, echt waar! Het eiland Tiengemeten had vroeger een eigen voetbalvereniging, met de toepasselijke naam: Nooit Gedacht. Volgens de informatie die wij hebben, is de club in 1932 opgericht. Tien jaar lang hield de vereniging vol, tot Nooit Gedacht in 1942 werd opgeheven.

Henk van den Heuvel wist ons nog een leuke anekdote te vertellen over Jan van der Merwe, toenmalig keeper van PSV Fortuna, het voormalige SV Piershil. Een uitwedstrijd op Tiengemeten kwam Jan op vier weken schorsing te staan. ,,Aangekomen bij het Haringvliet aanschouwt hij de hoge golven en voelt, mede gezien de stevige onweersbui, weinig voor een boottochtje. Op het moment dat de andere Fortuna-spelers even de andere kant opkijken, draait de keeper van PSV Fortuna zijn fiets om en fietste als een waanzinnige terug naar Piershil.”

NVV SNA

Het voetbalveld van NVV SNA in Nieuwendijk. Foto: Piershil.com

Ook het dorp Nieuwendijk had zijn eigen voetbaltrots. Officieel stond de afkorting NVV SNA voor Nieuwendijkse Voetbal Vereniging Sport Na Arbeid, maar in de volksmond betekende dat Snak Naar Asem. Deze prachtige foto uit de oude doos, stamt uit 1938.

Eendracht

Ergens in de polder van buurtschap Zwartsluisje streden lokale helden voor de kleuren van voetbalvereniging Eendracht.

Nog voor in Zuid-Beijerland voetbalvereniging Hercules werd opgericht, had buurtschap Zwartsluisje al een voetbalvereniging. Van 1933 tot 1939 bracht de club Eendracht de mensen uit deze buurt samen.

VIOS

Voetballers van VIOS uit Strijensas. Foto: Henk van Bruggen

VIOS was vroeger een populaire afkorting voor voetbalverenigingen. Zeker in de Hoeksche Waard. Het Numansdorpse NSVV staat voor Numansdorpse Sport Vereniging VIOS. De letters VIOS staan voor Vooruitgang Is Ons Streven, precies zoals de naam van de vroegere voetbalvereniging VIOS uit Goudswaard. Ook in Strijensas werd de lokale voetbalclub, die van 1933 tot 1940 bestond, met deze vier letters afgekort. Het is ons niet bekend of dit dezelfde betekenis had als bij de andere verenigingen.

Achilles

Voetbalelftal van vereniging Achilles uit Mookhoek en Schenkeldijk.

Niet alleen het Strijense buurtschap Strijensas had een voetbalclub, ook Mookhoek-Schenkeldijk had een korps van lokale voetbalmannen. Zij speelden onder de naam Achilles. Op Facebook doken wij een leuk verhaal op van Joop Schouwenburg: ,,Deze vereniging was er in de dertiger jaren van de vorige eeuw (mogelijk ook nog even in het begin van daarop volgende wereldoorlog). Zij hadden een veld bij boer Jaap Roos aan de Strijensedijk, net voorbij Mookhoek als je richting Strijen gaat aan de linkse kant. De boerderij staat er nog. Verkleden deden ze in de schuur van de boerderij en zich wassen deden ze met water uit de sloot. Overigens had diezelfde boer Jaap Roos in dezelfde periode ook een korfbalclub opgericht. Zij speelden op hetzelfde veld. De naam was DVO (Door Vrienden Opgericht).”

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.